EU ostavila Borelja i Mišela na cedilu: Na njihova mesta došli novi ljudi, posle izbora preživela samo Ursula fon der Lajen

28.06.2024

18:23

0

Čak ni njena sudbina nije sigurna, jer se nešto pitaju i desničari, koji su treća najveća snaga u parlamentu

EU ostavila Borelja i Mišela na cedilu: Na njihova mesta došli novi ljudi, posle izbora preživela samo Ursula fon der Lajen
Copyright Profimedia

Lideri EU su na samitu u Briselu nominovali aktuelnu šeficu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen za drugi petogodišnji mandat na čelu bloka.

Estonska premijerka Kaja Kalas izabrana je za sledećeg šefa diplomatije EU, a bivši portugalski premijer Antonio Košta za sledećeg predsedavajućeg Evropskog saveta.

Sva tri kandidata su iz centrističkih, proevropskih frakcija.

Evropski parlament treba da glasa o nominacijama za Fon der Lajen i Kalas.

Ursula je iz nemačkog desnog centra, Košta je socijalista, a Kalas se vodi kao liberalka.

Zbogom za Borelja i Mišela

Odlazeći predsednik Evropskog saveta pozvao je rano u petak da se izbegne dalja eskalacija tenzija na Bliskom istoku.

Lukas Barth/Pool Photo via AP
 

Šarl Mišel, koji je ranije najavio da je bivši portugalski premijer Antonio Košta izabran da ga zameni, rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare posle sastanka Evropskog saveta u Briselu da će blok nastaviti da podržava rešenje o dve države za izraelsko-palestinski sukob.

Mišel je takođe saopštio da je Savet odabrao estonsku premijerku Kaju Kalas za kandidata za visokog predstavnika za spoljnu politiku i bezbednost. Ona bi zamenila Žozepa Borela na mestu novog šefa spoljne politike.

Koštin izbor i nominacije Kalas i Fon der Lejen poslali bi "snažan signal" o evropskoj demokratiji, dodao je on.

Fon der Lajen je izrazila zahvalnost liderima EU što su podržali njenu nominaciju i dodala da joj je potrebno odobrenje Evropskog parlamenta nakon što predstavi svoje političke smernice za naredni mandat.

Kalas je rekla da je njen cilj da radi na evropskom jedinstvu i da gradi globalna partnerstva usred "izazova" za evropsku spoljnu politiku.

Profimedia
 

Borelj se do sada nije oglašavao ovim povodom.

Bunt iz Italije

Do raspleta situacije došlo je uprkos porastu podrške strankama tvrde desnice na izborima za Evropski parlament ranije ovog meseca.

Posebno je negodovala italijanska premijerka Đorđa Meloni, koja je pre samita lidera EU rekla da su planovi ignorisali uspehe desničarskih partija poput njene na nedavnim izborima za Evropski parlament.

Meloni je radila na negovanju konstruktivnog odnosa sa glavnim političkim tokovima EU, ali se uzdržala od glasanja za Fon der Lajen i glasala je protiv Košte i Kalas.

Profimedia
Đorđa Meloni

Italijanska premijerka, koja predvodi desničarski blok Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) u Evropskom parlamentu, nije bila uključena u razgovore o nominacijama uprkos činjenici da je ECR postao treća najveća grupa u parlamentu nakon evropskih izbora.

Obraćajući se italijanskom parlamentu u sredu, ona je ljutito rekla da su evropski birači zatražili od EU da "pođe drugim putem od onog kojim je do sada išla".

Ne navodeći imena, kritikovala je "one koji tvrde da građani nisu dovoljno zreli da donesu određene odluke i one koji veruju da je oligarhija u suštini jedini prihvatljiv oblik demokratije".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike