Dramatično upozorenje ministra spoljnih poslova: Moguće širenje rata i upotreba nuklearnog oružja, cena će biti visoka za ceo svet

24.06.2024

21:30

0

Istakao i da će rizik od nuklearnog sukoba postojati sa nastavkom sukoba u Ukrajini

Dramatično upozorenje ministra spoljnih poslova: Moguće širenje rata i upotreba nuklearnog oružja, cena će biti visoka  za ceo svet
Ukrajinska vojska nadomak Bahmuta - Copyright AP Photo/Libkos, File

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan izjavio je da smatra važnim uslove za traženje mirnog rešenja sukoba u Ukrajini koje je objavio ruski predsednik Vladimir Putin.

Prema njegovim rečima, tokom sastanka u Moskvi 11. juna sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, on mu je preneo poruku turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana po pitanju rešavanja ukrajinskog sukoba.

- Tokom posete Moskvi, sagovornicima sam preneo rizike od širenja rata velikih razmera. Preneli smo sagovornicima da je u Ukrajini potreban mir, a da Rusija mora da zauzme određeni stav. Zapravo, dva dana kasnije gospodin Putin je naveo uslove tačku po tačku. Važno je da je Putin to rekao - rekao je Fidan u intervjuu za „Haberturk TV“, nakon sastanka sa ruskim liderom u Moskvi. 

AP Photo/Bilal Hussein
 

Fidan je istakao i da će rizik od nuklearnog sukoba postojati sa nastavkom sukoba u Ukrajini. 

- Upravo to (nuklearni rizik) smo od samog početka isticali i na to upozoravali. Sve dok rat bude trajao, ovaj rizik će postojati. Od toga ne može da se pobegne. Svaka strana će biti prinuđena da koristi metode koje menjaju tok događaja. Nastaje situacija u kojoj se varnica može proširiti na druga mesta - rekao je Fidan. 

Turski ministar dodao je da je cena rata visoka za ceo svet:

- Cena rata veoma je visoka za region i ceo svet. Što je još ozbiljnije, ovaj rizik može rasti i širiti se. Može se geografski širiti. Na dnevnom redu se može naći pitanje mogućnosti primene nuklearnog oružja - istakao je on. 

Bonus video: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike