Znaju nešto što ostali ne znaju? Američki brodovi idu ka Libanu, spremni da evakuišu svoje građane

28.06.2024

17:30

0

Izrael želi da udalji libanski pokret od granice i zalaže se za diplomatsko rešenje, ali su i Izraelske odbrambene snage spremne da se angažuju ako diplomatija ne uspe

Znaju nešto što ostali ne znaju? Američki brodovi idu ka Libanu, spremni da evakuišu svoje građane
Copyright Profimedia

Pentagon premešta vojnu imovinu Sjedinjenih Američkih Država bliže Izraelu i Libanu kako bi bio spreman da evakuiše američke državljane u slučaju eskalacije između jevrejske države i libanskog šiitskog pokreta Hezbolah, izvestio je NBC News, pozivajući se na tri američka odbrambena zvaničnika i jednog bivšeg američki zvaničnika, koji su upoznati sa planovima.

U izveštaju se citiraju zvaničnici koji kažu da su amfibijski jurišni brod USS Wasp i 24. ekspediciona jedinica marinaca u sredu krenuli u Mediteran da bi se pridružili pristaništu USS Oak Hill i drugom brodu koji će biti spreman za evakuaciju uz vojnu pomoć i druge misije.

U izveštaju se citira još jedan zvaničnik koji je u četvrtak rekao da je planirano da brod i marinska jedinica projektuju vojnu moć i budu odvraćanje od eskalacije u regionu.

Američki zvaničnici su zabrinuti da će Izrael izvesti vazdušne napade i možda pokrenuti kopnenu ofanzivu u Libanu u narednim nedeljama, navodi se u izveštaju.

NBC news je takođe citirao izraelske i američke zvaničnike koji su rekli da se jevrejska država nada da će stvoriti tampon-zonu od 15 kilometara na granici sa Libanom, a izraelska vlada bi da krene na Hezbolah u Libanu uprkos odvraćanjima Bajdenove administracije.

Profimedia
Izraelski napad na Liban

Izrael želi da udalji libanski pokret od granice i zalaže se za diplomatsko rešenje, ali su i Izraelske odbrambene snage spremne da se angažuju ako diplomatija ne uspe, navodi se u izveštaju izraelskog zvaničnika.

Vašington je takođe u pregovorima sa saveznicima o koordinaciji evakuacija i bilo kakvih koalicionih vojnih operacija, preneo je NBC news, pozivajući se na američke odbrambene zvaničnike.

Politiko je ranije u četvrtak izvestio da je verovatno da će sukob između Izraela i Hezbolaha izbiti u narednih nekoliko nedelja ako Izrael i palestinski pokret Hamas ne postignu sporazum o prekidu vatre u Pojasu Gaze.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike