Nuklearne sile ponovo na ivici sukoba: Kako je jedan tunel podgrejao stari spor Indije i Kine

25.03.2024

09:18

0

Pre nekoliko decenija neslaganje je dovelo do rata

Nuklearne sile ponovo na ivici sukoba: Kako je jedan tunel podgrejao stari spor Indije i Kine
Copyright Profimedia

Tunel izgrađen visoko u planinama severoistočne Indije postao je najnovija tačka razdora u tinjajućem graničnom sporu između Kine i Indije.

Tunel Sela, koji je otvorio indijski premijer Narendra Modi ovog meseca i koji se u Indiji slavi kao inženjerski podvig jer je probio Himalaje na nadmorskoj visini od 3.900 metara, blagodat je za vojsku, budući da omogućava brži pristup problematičnoj granici s Kinom u svim vremenskim uslovima.

To je privuklo pažnju Pekinga, čiji je dugogodišnji spor sa Nju Delhijem o njihovoj spornoj granici od 3.379 kilometara doveo do sukoba dve nuklearne sile poslednjih godina.

Poslednji put eskalirao je 2020. kada je došlo do borbe prsa u prsa između dve strane, što je rezultiralo smrću najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika u Aksai Čin-Ladaku na zapadnim delovima granice.

Pre nekoliko decenija spor je doveo do rata.

Kina takođe polaže pravo na indijsku državu Arunačal Pradeš, gde je tunel izgrađen, iako je to područje dugo funkcionisalo kao indijska teritorija.

Profimedia
 

Kineski zvaničnici su poslednjih dana kritikovali projekat izgradnje tunela i Modijevu posetu državi, optužujući Nju Delhi da preduzima korake koji podrivaju mir duž granice.

- Zahtevamo od indijske strane da prekine svaku akciju koja bi mogla da zakomplikuje pitanje granice... Kineska vojska ostaje veoma budna i odlučno će braniti nacionalni suverenitet i teritorijalni integritet - rekao je portparol Ministarstva odbrane prošle nedelje, koristeći kineski naziv "Zangnan" ili Južni Tibet pričajući o Arunačal Pradešu.

Indija je uzvratila u utorak, osudivši "apsurdne tvrdnje" Pekinga i rekavši da to područje jeste i uvek će biti sastavni i neotuđivi deo Indije.

Američki Stejt department podržao je tokom konferencije za novinare u sredu suverenitet Indije nad Arunačal Pradešom i izrazio snažno protivljenje "svakom jednostranom pokušaju da se unaprede teritorijalne pretenzije upadima ili zadiranjem" preko Linije stvarne kontrole (LAC) ili defakto granice.

Peking je uzvratio i na ovo, optužujući Vašington da "ne propušta priliku da izazove i iskoristi sukobe drugih zemalja za svoje sebične geopolitičke interese“.

Leah Millis/Pool Photo via AP
Si Đinping

Rasprava koja je pokenuta, a koja naglašava duboke tenzije koje su u osnovi odnosa dve najveće azijske zemlje, došla je nekoliko nedelja pre nacionalnih izbora u Indiji na kojima se očekuje da će Modi sa svojom nacionalističkom partijom dobiti veliku podršku.

Rastući nacionalizam pod Modijem dodatno je otežao situaciju, iako se činilo da obe strane preduzimaju korake za hlađenje graničnih tenzija nakon smrtonosnog sukoba 2020.

Modi je takođe otputovao u Butan "sa ciljem daljeg učvršćivanja partnerstva između Indije i Butana“, napisao je on na Iksu. Udaljena himalajska zemlja koja se graniči sa Arunačal Pradešom takođe ima spornu granicu sa Kinom, a Nju Delhi je oprezno pristupio mogućem pronalaženju rešenja između tamošnjih i kineskih lidera.

Produbljeno neslaganje

Tokom posete Arunačal Pradešu ranije ovog meseca Modi je pohvalio tunel Sela kao "inženjersko čudo“, veličajući i niz drugih razvojnih projekata, uključujući i one koji se odnose na graničnu infrastrukturu.

Profimedia
 

Ti projekti su deo pojačanog pritiska njegove vlade da razvije indijsku teritoriju duž sporne granice. Taj pritisak, za koji je Peking signalizirao da ga pažljivo prati, preokreće dugogodišnje razmišljanje indijske vlade da bi nerazvijanje surovog terena imalo odvraćajući efekat na invaziju ili mešanje Kine.

Od 118 projekata koje je pokrenula Indijska organizacija za pogranične puteve prošle godine za izgradnju infrastrukture poput puteva, mostova i aerodroma, više od polovine je bilo u Arunačal Pradešu i Ladaku, duž sporne granice sa Kinom.

Peking je optužio Indiju da takvim razvojem komplikuje pitanje granice i remeti situaciju u pograničnim oblastima između dve zemlje.

Posmatrači kažu da se Indija bavi neravnotežom nakon što je decenijama zaostajala za Kinom u izgradnji puteva i infrastrukture, što je Pekingu dalo prednost u raspoređivanju trupa u pogranična područja, gde je takođe izgradila stotine sela, za koje Peking poriče da su namenjena kako bi se opravdalo polaganje prava na teritoriju.

- Sada kada je Indija prepoznala prednosti granične infrastrukture, ona ubrzava napore u izgradnji i hoće da sustigne Kinu. Ali njeni napori će takođe verovatno pojačati tenzije sa Kinom i podstaći Peking da takođe udvostruči brzinu izgradnje - rekao je Bajron Čong, naučni saradnik u Centru za Aziju i globalizaciju Škole za javnu politiku "Li Kuan Jev" u Singapuru.

AP Photo/Ajit Solanki
Narendra Modi

Tunel Sela, koji se proteže od države Asam do Tavanga u Arunačal Pradešu, verovatno je privukao posebnu pažnju Pekinga, s obzirom na osetljivost područja koje se nalazi duž linije stvarne kontrole. Nju Delhi je rekao da će projekat pojačati spremnost oružanih snaga.

Prema indijskim vlastima, Tavang je bio mesto sukoba između dve strane krajem 2022. Zatim je Nju Delhi optužio kinesku Narodnooslobodilačku armiju da pokušava da "jednostrano“ promeni status kvo pokušavajući da pređe LAC.

Tavang takođe može biti posebno važan za Peking, s obzirom na njegov značaj u tibetanskom budizmu i zabrinutosti Kinezbog naslednika duhovnog vođe dalaj-lame, kaže Manoj Kevalramani, koji vodi indo-pacifičke studije u Istraživačkom centru Instituta Takšašila u Bangaloru.

Dalaj-lama (88) živi u egzilu u Indiji od neuspele pobune protiv kineske vladavine Tibetom 1959. godine, gde je Peking razbio versku praksu i pokušao da kontroliše tibetanski budizam.

AP Photo/Ashwini Bhatia
Dalaj-lama

- Veliki pritisak na Arunačal Pradeš trenutno je proizvod iščekivanja kada će se taj događaj odigrati,. u smislu kako Kina želi da Indija odgovori na njega i šta bi mogle biti potencijalne posledice - rekao je on.

Ali čak i dok se dve strane gomilaju oko granice, a Kina nastavlja sa pokušajima da učvrsti svoje teritorijalne pretenzije, one su uložile diplomatske napore da uguše tenzije nakon smrtonosnog sukoba 2020.

Tokom sastanka na marginama samita BRIKS-a u Južnoj Africi prošlog avgusta Modi i Si su se složili da "intenziviraju napore“ za deeskalaciju tenzija.

Indijska i kineska vojska su takođe nastavile da vode pregovore o granici, a poslednji sastanak je održan prošlog meseca, kada su ponovili posvećenost održavanju mira.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike