Da li će Narendra Modi ponovo biti izabran za premijera Indije? Kako je "prodavac čaja" postao čovek koji sve konce drži u rukama

17.04.2024

21:17

0

U nadi da će biti ponovo izabran za premijera, najavio je ekstremnu transformaciju zemlje

Da li će Narendra Modi ponovo biti izabran za premijera Indije? Kako je "prodavac čaja" postao čovek koji sve konce drži u rukama
Copyright Profimedia

Najveća svetska demokratija ovog petka počinje sa izborima na kojima će glasati 969 miliona birača. Glavno pitanje je hoće li sadašnji premijer osvojiti treći mandat i šta bi njegov ponovni izbor značio za budućnost Indije.

Ako 4. juna vladajuća Indijska narodna partija (INP) osvoji dovoljno mesta na 18. parlamentarnim izborima u Indiji da formira sledeću vladu, kao što se očekuje, a sadašnji lider Narendra Damodardas Modi postane premijer treći put, budući istoričari Indije mogu posmatrati eru od 1947. do 2014. (od nezavisnosti do trenutka kada je Modi prvi put preuzeo dužnost) kao period konsolidacije za izgradnju nacije i prelazni period za izgradnju identiteta.

Predstojeći izbori su priča o transformaciji Indije za koju i pristalice i klevetnici veruju da će biti nepovratna.

Modi je najavio ekstremnu transformaciju - da će Indija postati ekonomija od 5 biliona dolara do 2027. godine, sa sadašnjih 3,5 biliona dolara, i ekonomija od 35 biliona dolara do 2047 - na 100. godišnjicu nezavisnosti nacije. To bi značilo ogroman skok prihoda po glavi stanovnika sa 2,612 dolara (nominalno, procenjeno za 2023.) na 18.000 dolara.

Prodavac čaja iz Gudžarata

Modijev lični narativ igra veliku ulogu u njegovoj popularnosti među biračima, posebno na severu Indije, gde živi većina stanovništva. Rođen je u selu na severoistoku Gudžarata, državi koja se ponosi svojom trgovačkom tradicijom, u porodici koja nije bila na najvišim nivoima piramide kasta - krute društvene strukture Indije sa strogim pravilima za društvenu interakciju i endogamiju.

Profimedia
Narendra Modi

Njegov otac Damodardas Mulhand Modi imao je prodavnicu čaja, a premijer je na početku svoje izborne karijere tvrdio da je prodavao čaj na železničkoj stanici Vadnagar. Ovo je nepotvrđena tvrdnja koju je Modi naknadno porekao. Postoji i legenda da se rvao sa malim krokodilom, kako je rečeno u biografskom stripu "Bal Narendra".

U školi je Modi bio prosečan učenik, blistao je samo u školskim predstavama i verskim smotrama poput Ram lile. Kao tinjedžer naišao je na lokalni ogranak desničarske paravojne organizacije Služba za građane (Rashtriya Swayamsevak Sangh - RSS) i bio je impresioniran njenim režimom, jutarnjim marševima i paradama, svakodnevnim zakletvama Majci Indiji i načinom oblačenja, pa joj se pridružio.

Još jedan značajan događaj iz tinejdžerskih godina bio je njegov brak sa Jašodaben, koju je napustio nakon tri nedelje. Jašodaben je postala učiteljica i dugo niko nije znao da je Modi tehnički oženjen čovek (razvod nikada nije tražio) sve dok novinari nisu otkrili ovo nakon što je postao kandidat INP za premijera. Tada je, prema tvrdi koju su izneli njegovi biografi, Modi "lutao Himalajima u introspekciji".

Ovi elementi su ključni za Modijev biografski narativ - njegova hrabrost, doživotna lojalnost svojoj organizaciji, odricanje od doma radi viših stvari - i on je sličan onome naravtivu koji je imao "otac nacije“, Mahatma Gandi, koji je svoju životnu priču: Gandi je nastojao da pokaže da je dostigao završnu fazu asketizma (a tako se i oblačio).

Brz uspon

Profimedia
 

Vrativši se u svakodnevni svet, Modi je odlutao do RSS-a i napredovao u organizaciji. Vratio se u školu i stekao diplomu iz "potpunih političkih nauka“ (njegove sopstvene reči 2016) na Univerzitetu u Delhiju 1978. godine - njegove trogodišnje studije preklapaju se sa zloglasnim pravilom bivše premijerke Indire Gandi o "hitnim situacijama“ od 1975. do 77, tokom kojih su građanske slobode suspendovane, a lideri opozicije bačeni u zatvor. Modi je ovaj period proveo u bekstvu.

Osamdesetih godina prošlog veka bio je upućen u politički ogranak RSS-a, INP, i stigao je u sedište stranke u Nju Delhiju. Bio je zadužen za organizacioni rad u malim severnoindijskim državama Himačal Pradeš i Harajana, bio je dobar prijatelj sa kolegom iz RSS-a Manoharom Lal Katarom koji je izabran za glavnog ministra Harajane 2014. godine, nakon što je Modi postao premijer, i služio je skoro deceniju.

Najvažnije je, međutim, da je Modi zapao za oko predsednika INP koji čvrsto vodi partijsku mašineriju, Lala Krišna Advanija, koji bi bio ključan u Modijevom usponu do političke moći.

To se dogodilo 2001. godine, nakon velikog zemljotresa u Budžu u Gudžaratu, posle kog je aktuelni glavni ministar Kešubaj Patel iz INP morao da se povuče. Advani je postavio Modija umesto njega, uprkos tome što nije imao prethodno administrativno iskustvo. Modi je jasno stavio do znanja da neće igrati drugu violinu Kešubaju i da će ili preuzeti potpunu kontrolu ili je neće preuzeti.

Četiri meseca kasnije, u februaru 2002, desio se događaj koji je definisao Modija kada su izbili neredi širom Gudžarata nakon paljenja voza u blizini železničke stanice Godra. U kupeu su bili dobrovoljci uključeni u agitaciju za Ramski hram u Ajodji, koji je pokrenut od rušenja džamije Babri Masdžid (koji je bila na mestu rođenja mitološkog lorda Rama) u decembru 1992. Prolazio je kroz muslimansku sirotinjsku četvrt Godra kada se zapalio, a tom prilikom poginulo je 59 putnika.

 

 

U znak odmazde u naredna tri dana divljali su neredi širom Gudžarata. Zvanični broj poginulih od nasilja bio je 1.053, a nezvanična procena je bila oko 2.500. Smatralo se da je Modi dozvolio da se to dogodi, uključujući i brutalno ubistvo bivšeg poslanika Kongresa, koji je navodno telefonirao Modiju dok je rulja stajala ispred njegove kuće. Vrhovni sud je kasnije oslobodio Modija.

Međutim, premijer Atal Bihari Vadžpaji nije bio zadovoljan Modijevim "postupanjem" sa neredima i želeo je da podnese ostavku, javno ga podsećajući na njegovu "kraljevsku dužnost". Ali Advani je prevario Vadžpajija da pusti Modija da ostane i na sledećim parlamentarnim izborima u državi vratio ga je na vlast velikom većinom.

Modi nikada nije zažalio zbog nereda ili svoje uloge u njima - to je sada bio njegov "brend" i privukao je značajan broj Hindusa koji su ga podržali. Uprkos tome što je bio glavni ministar, morao je da se pomiri s tim da mu je odbijena viza za SAD i što su ga na sastancima nacionalnih industrijskih tela zanemarili, ali jedan skromni gudžaratski biznismen priskočio mu je u pomoć. Gautam Adani je organizovao nekoliko poslovnih samita u Gudžaratu, predstavljajući Modija kao razvojnog genija.

Kada je stranka bila pred parlamentarnim izborima 2014. nije bilo naklonjenosti za Advanija, koji je izgubio izbore 2009. godine. Umesto toga, lideri INP-a su otkrili da se širom zemlje govori da Modi vodi stranku. Njegov "brend" bio je sve privlačniji u sve polarizovanijem geopolitičkom okruženju. I nakon zamora od vlade Manmohana Singa koja je bila na vlasti deceniju, INP, predvođena Modijem, osvojila je većinu poslaničkih mesta, što je bilo prvi put od 1984. (kada je pokojni Radživ Gandi pobedio na biračkim mestima posle ubistva svoje majke Indire).

Decenija reformi

Profimedia
 

Sa ovim mandatom Modi je počeo da sprovodi upravo ono za [ta je RSS govorila da je na njenom dnevnom redu od nezavisnosti. Prvi je bio fiskalno konzervativni pristup, u kojem je prioritet vlade bio da omogući privatnoj industriji da vodi privredu. Njegova dva omiljena moćnika industrije bili su najveći industrijalci Gudžarata - Adani i šef Reliance Industries Mukeš Ambani.

U novembru 2016. Modi je iznenada demonetizovao valutu visoke vrednosti. Njegova vlada je dala niz razloga - za borbu protiv crnog novca, za borbu protiv falsifikovanja, za smanjenje opticaja novca, za borbu protiv terorizma, za olakšanje prelaska na sistem digitalnog plaćanja - ali gledajući unazad, ništa od toga nije postignuto. Umesto toga, četiri meseca kasnije, kampanja je počela za Utar Pradeš (UP), najveću indijsku državu. Protivnicima INP-a, za koje se verovalo da su imali značajnu gotovinu za potrošnju na terenu, ostao je beskorisni papir, a INP je odneo pobedu. U indijskoj politici se kaže da put do Delhija vodi preko UP.

Da terorizam nije prestao svedoči napad u februaru 2019. u Pulvami u pograničnoj državi Džamu i Kašmir (DžiK), gde je ubijeno 40 pripadnika paravojnih snaga. Modi je uzvratio slanjem borbenih aviona preko granice, pokazujući da njegova vlada ne preza da uzvrati. To mu je pomoglo da pobedi na parlamentarnim izborima dva meseca kasnije, sa još većom većinom i značajnim drugim mandatom.

Petog avgusta 2019. ispunio je dugogodišnji zahtev desnice da ukine poseban ustavni status DžiK, podelivši je na dve sindikalne teritorije pod kontrolom Delhija. Ubrzo nakon toga Vrhovni sud Indije dozvolio je izgradnju hrama Ram u Ajodji, koji je Modi inaugurisao u januaru 2024. i koji se nadaleko proslavio širom zemlje.

AP Photo/Rajesh Kumar Singh
 

Usput, Modi je preduzeo nekoliko mera da centralizuje vlast. On je u natezanju konopca sa Vrhovnim sudom oko zakona koji bi dozvolio vladi da ima odlučujuću reč u imenovanju sudija (to trenutno radi konzorcijum sudija). On je promenio pravila imenovanja u Izbornoj komisiji, uklonivši glavnog sudiju Indije iz tročlane komisije za imenovanja i zamenivši ga ministrom iz vlade.

Ukinuo je Komisiju za planiranje, koju je osnovao prvi premijer Indije, i zamenio je Nacionalnim institutaom za transformisanje Indije Aajog. Komisija je bila nasleđe premijera Nehrua za formulisanje petogodišnjih planova, kao što je urađeno u nekoliko centralno planiranih ekonomija na globalnom nivou, za dugoročno ekonomsko planiranje i razvoj. On je oslabio države tako što je pojeo njihov udeo u prihodima, prikupljenim kroz porez na robu i usluge (GST). Sagradio je novi parlament, iako opozicione stranke tvrde da nisu konsultovane.

Centralne agencije su krenule za političkim protivnicima vlade u državama. Prema indijskom ustavu, policija je državni subjekt, a ranije je Centralni istražni biro (CBI) mogao da radi u državi samo ako ga je lokalna vlada pozvala. Sada Nacionalna istražna agencija (NIA) i Uprava za sprovođenje (ED) deluju neometano.

U trenutnoj kampanji Modi je rekao da je to zbog njegove borbe protiv korupcije, ali je Vrhovni sud ove godine dozvolio javnosti da vidi detalje izborne šeme, što je izmislila Modijeva prva vlada. Od prikupljenih 1,9 milijardi dolara, 47 odsto je otišlo u INP - iz kompanija u kojima je ED izvršila racije ili kojima je pretio pravni postupak ili kojima su u roku od nekoliko dana dodeljeni unosni ugovori i tenderi.

Čak i unutar svoje partije Modi ostaje prvi među jednakima. Rečeno je da vladine odluke potiču iz kabineta premijera, za razliku od pojedinačnih relevantnih ministarstava.

Rad u toku

AP Photo/Mahesh Kumar A.
Narendra Modi

Za vladu nije sve išlo glatko. Zakon o izmenama i dopunama o državljanstvu, osmišljen navodno da bi se hinduističkim izbeglicama omogućilo da se nasele u Indiji, usvojen je, ali tek treba da se primeni zbog protesta širom zemlje. Nezaposlenost je i dalje trajni problem, posebno među mladima. Ekonomija se oporavila od pandemije kovid 19, bolje nego u mnogim zemljama sveta, ali nedovoljno da katapultira Indiju u rang Kine.

Kina je najveći spoljnopolitički problem Indije. U junu 2020. indijske i kineske trupe sukobile su se u dolini Galvan u planinskom regionu Ladaka na velikim visinama. Poginulo je 20 Indijaca i četiri kineska vojnika. Modi nije bio voljan da prizna šta pokazuju satelitske mape - to zemljište koje je ranije ležalo u ničijoj zoni na liniji stvarne kontrole (LAC) sada je uzurpirala Kina.

To je takođe značilo da Pakistan više nije glavni geopolitički problem Indije, što odražava privatno gledište u desničarskom krugu da je Pakistan najbolje držati kao zaleđeni konflikt na duži period.

Velika domaća glavobolja u poslednje vreme bilo je nasilje u Manipuru koje je počelo u martu 2023. i bacilo senku na izbore u severoistočnoj brdskoj državi. Modi nije posetio državu nijednom otkako je izbilo nasilje zbog ustavnih prava za različite grupe u državi, ali je nedavno izjavio za lokalne novine da je njegova vlada blagovremeno intervenisala da spase situaciju. Glavne žrtve nasilja, hrišćanska brdska plemena poznata kao Kuki-Zo, najavile su da će bojkotovati izbore.

Ono što je najvažnije, kao što je pokazalo nedavno istraživanje Centra za proučavanje društava u razvoju (CSDS), jeste da je identitet Indije kao hinduističke zemlje konsolidovan. Ljudi možda ne planiraju da posete Ramski hram, ali izražavaju sreću što je izgrađen.

Ako bude ponovo izabran, Modi zna šta se od njega očekuje: faza transformacije u indijskoj istoriji. Indija već ima nuklearnu energiju, svemirski program, tešku industriju, univerzitete svetske klase, veliku infrastrukturu poput brana i mostova, što je sve nastalo u okviru izgradnje nacije koja se razvijala od 1947. do 2014.

Ono čemu Indija, a samim tim i Modi, sada teži jeste stvaranje oštrog hinduističkog identiteta čije se prisustvo primećuje u svetu, bilo da se radi o kulturnom, lingvističkom, ekonomskom ili političkom identitetu.

 

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike