Kad najmnogoljudnija zemlja na svetu glasa: Na izborima u Indiji učestvuje 2.500 stranaka, ali samo ovih pet ima stvarnu moć

19.04.2024

21:14

0

Rezultati će bit poznati tek za nešto više od mesec dana, kad bude završen i poslednji krug glasanja

Kad najmnogoljudnija zemlja na svetu glasa: Na izborima u Indiji učestvuje 2.500 stranaka, ali samo ovih pet ima stvarnu moć
Copyright Profimedia

Najveći izbori na svetu počeli su u petak ujutru u Indiji, a na njima će u roku od skoro mesec i po dana glasati 969 miliona registrovanih birača. Oni će birati 543 člana Lok sabhe (Doma naroda), donjeg doma indijskog parlamenta u sedam faza od 19. aprila do 1. juna.

Najmnogoljudnija zemlja na svetu ima više od 2.500 političkih partija, ali njih 10 trenutno drži 86 odsto mesta u Lok sabhi.

Indijska narodna partija (INP)

INP sadašnjeg premijera Narendre Modija tvrdi da je najveća politička organizacija na svetu, sa skoro 180 miliona članova.

Partija je nastala 1980. iz stranke Udruženje naroda Indije (Bharatiya Jana Sangh), ogranka krajnje desničarske hinduističke nacionalističke organizacije Služba za građane (Rashtriya Swayamsevak Sangh - RSS).

RSS, formirana 1925. u skladu sa evropskim etnonacionalističkim pokretima i fašističkim partijama, želi da Indija bude definisana kao hinduistička nacija. Danas je tajna organizacija samo za muškarce ideološki izvor desetina hinduističkih desničarskih grupa, uključujući INP, i ubraja Modija i mnoge lidere INP-a u svoje doživotne članove.

INP je osnovana ubrzo nakon kontroverznog uvođenja vanrednog stanja tadašnje premijerke Indire Gandi iz Kongresa 1975. Atal Bihari Vadžpaji, istaknuti vođa Udruženja naroda Indije, usprotivio se vanrednom stanju, što je dovelo do osnivanja koalicije protiv Kongresne stranke koja je došla na vlast 1977.

Profimedia
 

Savez je propao za dve godine zbog političkih sukoba i Vadžpaji je 1980. osnovao INP sa bliskim pomoćnikom Lalom Krišnom Advanijem. Godine 1996. Vadžpaji je postao prvi premijer INP-a, ali je njegova vlada trajala samo 13 dana. Vratio se na vlast na 13 meseci u 1998. i 1999, a zatim od 1999. do 2004. godine, postavši prvi premijer koji nije bio u Kongresu koji je odslužio ceo mandat.

Modi (73), koji je rođen i odrastao u zapadnoj državi Gudžarat, član je RSS-a od svojih 20-ih godina. Takođe je bio u Udurženju naroda Indije pre nego što je ono postalo INP. Modi je napredovao tokom godina i bio je glavni ministar Gudžarata više od jedne decenije.

Modi je 2014. predvodio INP kada je prvi put uspao da samostalno formira većinsku vladu i od tada je na vlasti. Sada očekuje da će dobiti i treći mandat.

Indijski nacionalni kongres

Kongres je najstarija politička partija Indije, koja datira iz 1885. godine kada su Britanci vladali indijskim potkontinentom. "Velika stara partija“ upravljala je Indijom više od dve trećine godina od njene nezavisnosti 1947. godine, a njen premijer obrazovan na Zapadu Džavaharlal Nehru zaslužan je za postavljanje njenih liberalnih i sekularnih temelja.

Nehruova ćerka Indira Gandi bila je prva i jedina žena na mestu premijera Indije. Kongres je takođe uveo značajne ekonomske reforme 1991. godine, otvarajući put za evoluciju otvorene tržišne ekonomije.

Profimedia
Rahul Gandi

Međutim, Kongres se bez mnogo uspeha borio da se vrati na vlast nakon što je Modi postao premijer 2014.

Rahul Gandi, Modijev najžešći protivnik i glavni adut Kongresa, dao je ostavku na mesto šefa stranke nakon lošeg učinka na poslednjim parlamentarnim izborima 2019. Ipak, 53-godišnji četvorostruki član parlamenta ostaje u centru indijske opozicione politike i Modijeva je glavna meta.

On je potomak dinastije Gandi-Nehru, a njegov otac Radživ Gandi, baba Indira i pradeda Nehru bili su premijeri i vodili su zemlju više od 37 godina.

Gandi je glavno lice 26-člane opozicione alijanse koju predvodi Kongres, pod nazivom Indijska nacionalna razvojna inkluzivna alijansa (Indian National Developmental Inclusive Alliance - INDIA). Dva puta je prepšačio dve sevezne države kako bi ojačao svoju izbornu kampanju i spoznao nezadovoljstvo zbog ruralnih nevolja, nezaposlenosti i nejednakosti prihoda.

Partija običnog čoveka (Aam Aadmi Party - AAP)

Stranka Aam Aadmi, ili Partija običnog čoveka, nastala je iz snažnog antikorupcijskog pokreta 2011. godine usred protesta koje je predvodila Ana Hazare, samozvana krstaška grupa koju podržava bliski saradnik Arvind Kedžrival. Za ove izbore AAP je deo saveza INDIA.

Profimedia
 

Kedžrival, uporni Modijev kritičar, osnovao je AAP 2012. godine i formirao državnu vladu u glavnom gradu Delhiju 2015. godine, neočekivano uznemirio etablirane stranke kao što su INP i Kongres. Kedžrival je od tada bio glavni ministar Delhija. Stranka takođe vodi državu Pendžab.

Međutim, izgledi AAP-a ove godine su narušila predizborna hapšenja nekoliko njegovih visokih lidera, uključujući Kedžrivala, zbog navodnog slučaja korupcije. Stranka odbacuje optužbe kao "očajnički pokušaj da se omalovaži imidž" Kedžrivala radi političke dobiti.

Dravidska progresivan federacija (Dravida Munnetra Kazhagam - DMK)

Snažna regionalna sila na jugu Indije, DMK je treća po veličini indijska stranka u smislu broja mesta koje ima u donjem domu Parlamenta.

Saveznik Kongresa vodi južnu državu Tamil Nadu, koja se može pohvaliti visokom stopom pismenosti i drugim indeksima razvoja.

Sveindijski Trinamul kongres (TMC)

Profimedia
 

Četvrta po veličini indijska stranka po broju mesta u parlamentu Trinamul kongres drži vlast u Zapadnom Bengalu, još jednoj državi u kojoj se INP bori da konsoliduje moć.

TMC se odvojio od Kongresa i nastao je pre skoro 25 godina. Osnivač stranke Mamata Banerdži bila je na čelu države Zapadni Bengal oko 13 godina i sada je nevoljni saveznik Kongresa u borbi protiv INP-a na izborima 2024. godine. Njena stranka se pridružila savezu INDIA, ali nije uspela da se dogovori ko će se boriti sa kog mesta u istočnoj državi.

Jedan od kandidata TMC za izbore je Mahua Moitra, uporni kritičar Modija, koji je prošle godine izbačen iz parlamenta zbog optužbi za mito.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike