Indijska država ukida zakon koji dopušta dečje brakove, muslimani se pobunili

25.02.2024

12:43

0

Napetost često bukti između muslimana i etničkih Asamaca, koji su većinom hindusi

Indijska država ukida zakon koji dopušta dečje brakove, muslimani se pobunili
Venčanje u Indiji - Copyright AP Photo/Ajit Solanki

Indijska država Asam ukinula je 89 godina star zakon koji je dopuštao brak maloletnim muslimanima, uprkos protivljenju čelnika manjinske zajednice koji su taj plan nazvali pokušajem polarizacije birača na verskoj osnovi uoči izbora.

Vlasti Asama, gde živi najveći broj muslimana - 34 odsto, ranije su saopštile da žele da uvedu jedinstvene građanske zakone za brak, razvod, usvajanje i nasleđivanje, kao što je država Utarakand učinila ranije ovog meseca.

Širom zemlje hindusi, muslimani, hrišćani i druge grupe slede svoje zakone i običaje ili sekularni kodeks za takva pitanja.

Stranka Baratija Džanata (BJP) premijera Narendre Modija, obećala je jedinstveni građanski zakonik, čemu se protive muslimani.

Asam je ukinuo Zakon o registraciji muslimanskih brakova i razvoda iz 1935, što je stupilo na snagu 24. februara, napisao je glavni ministar Asama Himanta Bisva Sarma na Iksu.

- Ovaj zakon je sadržavao odredbe koje dopuštaju registraciju braka čak i ako mladenci nisu navršili zakonsku dob od 18 i 21 godine. Ovaj potez označava još jedan značajan korak prema zabrani dečjih brakova u Asamu - poručio je.

Mnogi muslimani u Asamu vuku svoje korene iz susednog Bangladeša u kojem se govori bengalski i ima muslimansku većinu. Napetost često bukti između muslimana i etničkih Asamaca, koji su većinom hindusi.

Čelnici muslimanske opozicije su rekli da je ukidanje zakona iz kolonijalnog doba diskriminatorno.

- Oni žele da podele svoje glasače provocirajući muslimane, što muslimani neće dopustiti - rekao je poslanik Badrudin Ajmal.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Index.hr

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike