Vreme dolaska Lavrova u Kinu precizno je tempirano: Peking poslao jasnu poruku Zapadu

10.04.2024

10:59

0

Samo što su ispratili Dženet Jelen dočekali su ruskog ministra spoljnih poslova

Vreme dolaska Lavrova u Kinu precizno je tempirano: Peking poslao jasnu poruku Zapadu
Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sastao se u utorak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, poslavši snažnu poruku Zapadu da će dve zemlje nastaviti svoje strateške odnose. Sastanak je usledio dan nakon što je američka sekretarka finansija Dženet Jelen otputovala u Kinu i upozorila je da ne želi da se sarađuje sa Rusijom.

Sastanak Lavrova i Sija, posebno neposredno nakon Jelenine posete, predstavlja "poruku” Zapadu da će Kina "čuvati leđa Rusije” ako Zapad dovede do eskalacije sukoba u Ukrajini, rekao je za Sputnjik advokat i novinar Dimitri Laskarus u emisiji "Kritični čas" u sredu.

- Tajming ovakvih saopštenja mnogo govori - rekao je Laskarus, ukazujući ne samo na Jeleninu posetu, već i na sve provokativnije napade ukrajinskih obaveštajnih službi na Rusiju, kao što je masovna pucnjava u Moskvi za koju Rusija krivi Ukrajinu i njene pristalice u SAD i Velikoj Britaniji.

- Naravno, imamo dramu koja je u toku sa malim Napoleonom u Francuskoj Emanuelom Makronom, koji govori o slanju nekoliko hiljada francuskih vojnika u smrt u Odesi. Uopšte me ne bi iznenadilo da i ruska i kineska vlada to protumače kao pokušaj da se Rusija isprovocira na direktan napad na zemlju NATO-a - kazao je Laskarus.

- Mislim da Kina šalje poruku da će Kina čuvati leđa Rusije ako ovo eskalira. I o tome niko ne treba da gaji iluzije - objasnio je Laskarus.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
Sergej Lavrov i Si Đinping

- Oni vide, verujem, da se ovde dešava niz eskalacija i da nema odraslih u prostoriji, i treba da pošalju nedvosmislen signal da će Kina čuvati leđa Rusije u slučaju da ovo eskalira van kontrole - dodao je on.

Iako nijedna vlada nema nikakve "rezerve u vezi sa neophodnošću“ njihovog saveza, Laskarus je tvrdio da ih Zapad tera da ojačaju odnose zbog agresivnih akcija koje sprovodi.

- Svakog dana zapadne vlade deluju na način koji ovo partnerstvo čini još privlačnijim za rusku i kinesku vladu - istakao je.

S obzirom na to da se javno raspoloženje okreće protiv "ukrajinske katastrofe“ i u Evropi i u SAD, Laskarus je primetio da ankete pokazuju da velika većina francuskih građana misli da zemlja ide u pogrešnom pravcu.

- Već vidimo da su politički dani ovih likova odbrojani. Pravo pitanje sa kojim moramo da se suočimo kao građani Zapada jeste da li imamo stvarnu, kompetentnu, etičku i principijelnu alternativu ovim ljudima? Ne znam da li imamo. Ali jedno je sigurno, javnosti je svega preko glave i oni su na putu da istupe - zaključio je on.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike