Indija napreduje neverovatnom brzinom: Neke stvari već govore u prilog tome, ali prognoze bi mogle da se izjalove

20.01.2024

09:14

0

Do 2030. život u ovoj zemlji mogao bi da bude drastično drugačiji

Indija napreduje neverovatnom brzinom: Neke stvari već govore u prilog tome, ali prognoze bi mogle da se izjalove
Copyright Profimedia

Početkom godine Centralni zavod za statistiku Indije objavio je zvanične projekcije rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za 2023-24, što je pozitivno iznenadilo građane, s obzirom na mračne okolnosti s kojima se suočava većina sveta. Predviđa se da će ekonomski rast biti 7,3 odsto, što prevazilazi sva očekivanja.

Nekoliko nedelja ranije Rezervna banka Indije (RBI), centralna banka zemlje, to je signalizirala tokom revizije kreditne politike. RBI ne samo da je povećala prognozu rasta za tekuću fiskalnu godinu sa 6,5 na sedam procenata, već je zadržala i projekcije inflacije. Drugim rečima, centralna banka je uverena da ubrzanje rasta neće izazvati još jedan krug inflacije.

A Akis Bank, treća po veličini banka privatnog sektora u Indiji u smislu ukupne imovine, otišla je korak dalje i tvrdila da Indija prelazi na višu putanju rasta. To značiti da će se privreda širiti po trendu rasta od sedam odsto - za razliku od prethodnog proseka od šest odsto. Ova nedelja dobrih vesti o indijskoj ekonomiji dopunjena je izveštajem za kraj godine koji je objavio Edelweiss Mutual Fund, u kojem se tvrdi da je ovo decenija Indije.

Sve ovo stvara utisak da je Indija na putu rasta. Ako se ova prognoza zaista ostvari, onda će se promeniti štošta. To će, u najmanju ruku, ubrzati preuređenje Indije i pomoći ekonomiji da dostigne pet biliona dolara do 2030, roka koji je postavilo rukovodstvo.

Nije baš sve sjajno

Razlog za ovaj izuzetan porast optimizma jesu tri ključna trenda koja su se ukrstila: mlada demografija (dve trećine Indije mlađe je od 35 godina), početni znaci oživljavanja potrošnje privatnog kapitala, koji je u zastoju od 2009. godine, i vladina politika koja je pogodna za podsticanje poslovanja.

Profimedia
 

Jasno je da je početak ciklusa izdataka privatnog kapitala ono što naginje tas vage u korist privrede. Do sada su sindikalne i državne vlade snosile teret. Njihovi kapitalni izdaci na kraju oktobra porasli su za neverovatnih 36,7 procenata u odnosu na isti period prošle godine.

Međutim, niti je ovaj izdatak dovoljan – državni kapitalni rashodi kao udeo u BDP-u manji su od pet odsto – niti je održiv, s obzirom na to da je blagajna preopterećena odbranom od ekonomskih šokova koji su zadesili svet nakon pandemije kovida 19.

Obraćajući se na konferenciji za novinare nakon predstavljanja pregleda kreditne politike prošlog meseca, RBI je branio svoju reviziju rasta naviše i tvrdio da bi on mogao biti veći od prognoze.

- Ako pogledate visokofrekventne podatke iz oktobra i novembra koje koristimo za naše trenutne prognoze, svi su veoma robusni; ako uzmete samo podatke iz oktobra i novembra, preći ćete sedam odsto. Dakle, trenutno je sedam odsto konzervativna procena - rekao je zamenik guvernera centralne banke Majkl Patra, pozivajući se na ekonomske podatke.

Podržavajući svog kolegu, guverner RBI Šaktikanta Das istakao je na istoj konferenciji za novinare da je iskorišćenost kapaciteta u proizvodnji od 74 odsto nivo na kome kompanije počinju da ulažu u nove kapacitete.

Profimedia
 

- Već se dosta investira u proizvodne kompanije iz privatnog sektora. Na primer, ulaganja u osnovna sredstva kotiranih privatnih proizvodnih preduzeća zabeležila su rast od 10,5 odsto u prvoj polovini tekuće finansijske godine. Prema našem istraživanju, proizvodni sektor koristi interne rezerve i viškove za investiranje. Ne obraćaju se banci niti se odlučuju za bilo koju drugu vrstu prikupljanja sredstava - dodao je on.

Prilika

Nerazvijenost Indije, gde milioni nemaju čak ni osnovne stvari poput vode, struje i krova nad glavom, sada se ispostavlja kao prilika. U poslednjih 15 godina ovi deficiti se rešavaju. Na primer, između 2005. i 2020. Indija je izvukla 415 miliona ljudi iz siromaštva, što je rezultat ciljane potrošnje na socijalnu pomoć. Slično tome, u poslednjih 10 godina zemlja je pružila bankarske usluge za 511 miliona ljudi.

Mere za rešavanje ovih deficita obezbeđuju jaču i dublju osnovu za potrošačku ekonomiju. To se pokazuje kao dobra odbrana u trenutku kada se globalna potražnja smanjuje, dok se zemlje bore da održe standard.

Budući da većina stanovništva ide u korak sa razvojem, indijska ekonomija je postala slojevita - raste različitim brzinama. Analitičari to vide kao priliku.

Profimedia
 

Na primer, izveštaj Edelweiss Mutual Funda procenjuje da samo petina indijskih domaćinstava poseduje mašinu za veš. Sa sve većim pristupom pouzdanoj energiji, oni vide povećanu nabavku nebitnih stvari kao što su klima-uređaji i frižideri kao širenje ekonomije potrošača.

Istovremeno, Indija je poboljšala lakoću poslovanja i prilagodila industrijsku politiku kako bi podstakla proizvodnju u 14 sektora koristeći šemu podsticanja vezanog za proizvodnju (PLI).

Lokalizacija proizvodnje strateški je potez ka obezbeđenju lanaca snabdevanja, a takođe stvara potrebne veštine i više radnih mesta. Nekoliko multinacionalnih korporacija koristi ovu rutu kako bi smanjilo rizik svojih investicija u Kini stvaranjem kapaciteta u Indiji. U konačnoj analizi, očigledno je da svestrani optimizam među ključnim akterima ima osnovu, ali je pitanje da li će indijska ekonomija ispuniti ova očekivanja jer se već dešavalo da omane.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike