Lavrov na sastanku sa Si Đinpingom: Rusija i Kina će ostvariti planirane strateške ciljeve, bez obzira na pokušaje da se obuzdaju (VIDEO)

09.04.2024

15:28

0

Na početku sastanka s predsednikom Kine izrazio je najiskrenije priznanje i divljenje za postignuća Kine

Lavrov na sastanku sa Si Đinpingom: Rusija i Kina će ostvariti planirane strateške ciljeve, bez obzira na pokušaje da se obuzdaju (VIDEO)
Copyright Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File

Moskva i Peking će nastaviti sa realizacijom novih strateških zadataka koje su postavili lideri ovih dveju zemalja, izjavio je Sergej Lavrov, šef ruske diplomatije.

Na početku sastanka s predsednikom Kine, Si Đinpingom, Lavrov je izrazio najiskrenije priznanje i divljenje za postignuća Kine u proteklim godinama, posebno za ona ostvarena pod njegovim rukovodstvom tokom protekle decenije.

- Iskreno nas raduju ovi uspesi, jer su to uspesi prijatelja, iako ne dele svi u svetu ovaj stav i pokušavaju na sve moguće načine da obuzdaju razvoj Kine, isto kao i razvoj Rusije - rekao je ruski minsitar spoljnih poslova.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP, File
 

 

Lavrov je takođe izrazio uverenje da će 75. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa između dve zemlje biti dostojno obeležena, te da će Moskva i Peking biti spremni da ostvare nove strateške ciljeve.

Prenoseći pozdrave ruskog lidera Vladimira Putina, Lavrov je takođe zahvalio kineskomm predsedniku Si Đinpingu zbog čestitke ruskom kolegi posle pobede na izborima u martu ove godine.

Na početku sastanka kineski predsednik zamolio je Lavrova da prenese najiskrenije pozdrave lideru Rusije, nazivajući Lavrova iskusnim diplomatom i dugogodišnjim prijateljem kineskog naroda, koji je doprineo unapređenju odnosa dve zemlje.

Si Đinping je naglasio da su Peking i Moskva na putu mirne koegzistencije i da rade na ostvarivanju obostrano korisne saradnje u interesu kontinuiranog i stabilnog razvoja bilateralnih odnosa.

Pre sastanka s kineskim predsednikom Lavrov se susreo s kineskim ministrom spoljnih poslova Vang Jijem, gde je istakao da će Rusija i Kina nastaviti saradnju u borbi protiv terorizma, uključujući i multilateralne mehanizme nakon nedavnog terorističkog napada u "Krokus siti holu".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike