Južna Afrika je podnela tužbu protiv Izraela sudu u Hagu: Da li to može da zaustavi rat u Gazi?

09.01.2024

21:15

0

Autor: N.P.

Južna Afrika je potvrdila da je MSP odredio 11. i 12. januar za saslušanja

Južna Afrika je podnela tužbu protiv Izraela sudu u Hagu: Da li to može da zaustavi rat u Gazi?
Palestinci se mole pored tela stradalih u napadima Izraela - Copyright AP Photo/Mohammed Dahman

Južna Afrika je postala prva zemlja koja je podnela tužbu protiv Izraela Međunarodnom sudu pravde (MSP) u Hagu, želeći da tako da se poveća pritisak na Tel Aviv da zaustavi nemilosrdno bombardovanje Pojasa Gaze.

Od 7. oktobra u vazdušnim udarima je ubijeno više od 23.000 Palestinaca, a veliki broj njih čine deca.

U tužbi od 84 strane, podnetoj 29. decembra, detaljno se ređaju dokazi o brutalnostima i zločinima koji se počinjavaju u Gazi, a Sud se moli da hitno proglasi da je Izrael prekršio svoje obaveze prema međunarodnom pravu.

Južna Afrika je od početka rata u Gazi osuđivala izraelske napade na Gazu i Zapadnu obalu, pa je povukla i svog ambasadora iz Izraela.

Saslušanja 11. i 12. januara, velika podrška tužbi

Južna Afrika je potvrdila da je MSP odredio 11. i 12. januar za saslušanja.

- Naši advokati se pripremaju - rekao je Klejson Monjela, portparol Ministarstva spoljnih poslova i saradnje.

Ipak, čitav proces bi mogao da potraje, čak i godinama.

Bolivija, Malezija, Turska, Jordan i Organizacija islamske saradnje (koja okuplja 57 zemalja) su podržale tužbu.

Više od 900 pokreta, sindikata, političkih partija i drugih organizacija je potpisalo otvoreno pismo da se podrži slučaj Južne Afrike protiv Izraela.

Tužbi se pridružio i poslanik izraelskog Kneseta, Ifer Kasif, koji je rekao da je njegova ustavna dužnost da služi izraelskom narodu i društvu, a ne vladi čiji članovi pozivaju na etničko čišćenje, pa čak i genocid.

Odgovarajući na tužbu, izraelsko ministarstvo spoljnih poslova je negiralo sve optužbe, a potez Pretorije je opisalo kao "prezrivo iskorišćavanje suda".

Šta se Izraelu stavlja na teret?

Južna Afrika je optužila Izrael da sprovodi genocid u Gazi, kršeći Konvenciju o genocidu iz 1948. godine, koja ga definiše kao "dela počinjena sa namerom da se uništi, delimično ili i u potpunosti, nacionalna, etnička, rasna ili verska grupa".

Na listi se nalaze masovna stradanja Palestinaca, naročito dece; uništenje njihovih domova; proterivanje i raseljenje ljudi; blokada vode, hrane i medicinske pomoći.

Takođe se pominje i sprečavanje rađanja Palestinaca jer se uskraćuju zdravstvene usluge ključne za preživljavanje trudnica i beba.

"Svi ti potezi imaju za cilj da unište Palestince kao grupu", stoji u tužbi.

AP Photo/Peter Dejong
Međunarodni sud pravde u Hagu

Pretorija je optužila Izrael i da nije sprečio ili procesuirao podsticanje na genocid, pomenuvši veliki broj izjava izraelskih zvaničnika koji su otvoreno pozivali i pravdali ubijanje i uništenje u Gazi.

Od suda je zatraženo da se hitno spreči da Izrael i dalje čini zločine, najverovatnije donošenjem naredbe da Tel Aviv zaustavi okupaciju Gaze. Iz MSP-a su istakli da će taj zahtev biti prioritet, ali nije preciziran nikakav vremenski okvir.

- Ovi zapisnici su veoma važnji u usporavanju normalizacije masovnih zločina koje sprovodi Izrael. Južna Afrika šalje poruku da, ukoliko zemlja počini masovne pokolje, kao što to čini Izrael, mora da očekuje da će biti izvedena pred međunarodni sud, i da će reputacija na međunarodnoj sceni da joj bude ukaljana - navela je Mai El Sadani, advokatica za ljudska prava i direktorka Instituta Tarir za bliskoistočnu politiku.

Koje dokaze je Južna Afrika navela?

Kako se navodi, izjave izraelskih zvaničnika, uključujući i premijera Benjamina Netanjahua, pokazale su "genocidnu nameru".

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Netanjahu je jedan od brojnih izraelskih zvaničnika koji su pozivali na uništenje Palestinaca

Primera radi, Netanjahu je poredio Palestince sa Amalekom, biblijskom nacijom, za koju je Bog Izraecima rekao da je unište.

Netanjahu je u izjavi od 26. decembra naveo da uprkos velikom uništenju Gaze i hiljadama žrtava, "proširujemo borbe u narednim danima, to će biti duga bitka".

Ističu se i izjave pojedinih izraelskih zvaničnika koji su ljude u Gazi nazvali "silama mraka", u odnosu na "svetlost" Izraela.

Takođe, pominje se i neselektivno bombardovanje i ubijanje civila, kao i blokada vode, hrane, goriva, lekova, skloništa i druge humanitarne pomoći.

Zbog svega toga je palestinska enklava na ivici gladi, navodi se u tužbi.

AP Photo/Mohammed Hajjar
Palestinac sedi pored uništene zgrade u Gazi

Južna Afrika tvrdi da je Izrael i na druge načine prekršio međuanrodno pravo u Pojasu Gaze, uključujući napade na palestinsku kulturu, bombardujući verske, edukativne, naučne ili umetničke objekte, istorijske spomenike i bolnice.

Prema Konvenciji o genocidu, države mogu podneti tužbu protiv drugih zemalja, bez obzira da li su i same umešane u konflikt.

AP Photo/Fatima Shbair
Veliki redovi za hranu

Izrael i Južna Afrika su obe članice Međunarodnog suda pravde što znači da su pravila za njih obavezujuća.

Ipak, naredbe MSP-a su često u praksi bila ignorisane bez ozbiljnih posledica.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike