Objavljena lista ciljeva u slučaju napada Irana: Izrael se priprema da napadne iranska nuklearna postrojenja

10.04.2024

13:20

0

IDF su već otkazale sva odsustva i počele da lažiraju GPS signale u pripremi za moguću odmazdu

Objavljena lista ciljeva u slučaju napada Irana: Izrael se priprema da napadne iranska nuklearna postrojenja
Copyright Profimedia

Izrael će pokrenuti udare na iranski nuklearni program u slučaju da Teheran uzvrati za nedavni napad na njegovu ambasadu u Damasku, izvestio je arapski list sa sedištem u Londonu, pozivajući se na anonimnog zapadnog bezbednosnog zvaničnika.

Dva generala Kudsa Korpusa islamske revolucionarne garde (IRGC) i nekoliko drugih oficira poginuli su u izraelskom vazdušnom napadu na iranski konzulat u Damasku prošle nedelje. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnej obećao je da će Izrael zauzvrat "dobiti šamar".

Prema Elaph News-u, internet portalu na arapskom jeziku koji radi iz Velike Britanije, Izrael je obučavao pilote da napadaju "osetljive lokacije“ u Iranu, potencijalno uključene u nuklearni program Teherana.

Elafov izveštaj je preuzeo britanski tabloid San, koji je objavio listu mogućih izraelskih ciljeva, od reaktora u Nuklearnom kompleksu Arak i nuklearne elektrane Bušehr do rudnika uranijuma Gačin i postrojenja za obogaćivanje uranijuma Natanz. List je naveo da bi izraelski napad na bilo koju od njih označio "eskalaciju bez presedana" u bliskoistočnom sukobu.

SAD će "nastaviti da podržavaju Izrael“ i obezbediće mu svu podršku, oružje i opremu potrebnu za ovu misiju, rekao je izvor Elafu. Američki predsednik Džo Bajden uverio je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da će Vašington stajati uz Zapadni Jerusalim "u svim okolnostima“, dodao je izvor.

Profimedia
 

Izraelske odbrambene snage (IDF) već su otkazale sva odsustva i počele da lažiraju GPS signale u pripremi za moguću iransku odmazdu. Nekoliko američkih medija, pozivajući se na američke obaveštajne izvore, izvestilo je da Teheran namerava da upotrebi balističke rakete i bespilotne letelice kamikaze za udar na izraelsku infrastrukturu kada se završi islamski sveti mesec ramazan.

- Budite sigurni, budite sigurni da iranski odgovor na gađanje konzulata u Damasku definitivno dolazi protiv Izraela - rekao je lider Hezbolaha Hasan Nasralah u govoru prošlog petka.

CNN je, s druge strane, citirao anonimne američke špijune koji su rekli da je malo verovatno da će Iran direktno udarati iz straha od odmazde SAD i Izraela i da će se umesto toga oslanjati na različite zastupnike u regionu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike