ISPRAVKA Lutka krvave palestinske bebe je delo propalestinskog aktiviste

08.01.2024

11:01

0

U opisu naloga "vlocke_negro" na Instagramu ističe se da je "palestinska beba propalestinska aktivistička umetnička intervencija"

ISPRAVKA Lutka krvave palestinske bebe je delo propalestinskog aktiviste
Bombardovanje Gaze - Copyright AP Photo/Ariel Schalit

Na našem portalu je 8. januara ovaj tekst prvobitno objavljen pod naslovom "U prodaji se pojavila lutka krvave palestinske bebe: Morbidan snimak kruži društvenim mrežama (VIDEO)" u kome se tvrdilo da se pomenute lutke navodno prodaju na štandovima u Meksiku.

Pomenuti su i korisnici društvenih mreža koji su požurili da zaključe da je Izrael odgovoran za proizvodnju ovih igračaka. Međutim, ta tvrdnja nije tačna. U tekstu je bio podeljen i snimak sa mreže Iks na kome je u opisu pogrešno naznačeno da se u Meksiku prodaju lutke sa likom krvave palestinske bebe.

Međutim, lutku “krvave palestinske bebe” koja je prikazana u objavama i člancima, nije bila u prodaji niti su je napravili Izraelci. 

Lutka je, zapravo, bila delo aktiviste i umetnika iz Meksika, kako bi se podigla svest o stradanju dece u Palestini.

U opisu naloga "vlocke_negro" na Instagramu ističe se da je "palestinska beba propalestinska aktivistička umetnička intervencija".

Istaknuto je da je u pitanju projekat za medije i društvene mreže, s ciljem podizanja svesti o situaciji u Palestini, a ponuđeno je i izvinjenje onima koje su “povredili i uvredili”.  

Umetnik je potvrdio za "Full Fact", platformu za proveru činjenica, da postoji samo jedna lutka i da se nigde ne prodaje. 

U skladu sa svim navedenim, izmenili smo ovaj tekst i izvinjavamo se čitaocima na zabuni.

 

 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike