Američki mediji imaju insajdere u Iranu? Najavili napad na Izrael u narednih 48 sati

12.04.2024

10:18

0

Teheran navodno planira da cilja desetine osetljivih meta u Izraelu

Američki mediji imaju insajdere u Iranu? Najavili napad na Izrael u narednih 48 sati
Copyright Profimedia

Prema informacijama objavljenim u Volstrit žurnalu, postoji očekivanje da Iran izvede direktan napad na južni ili severni deo Izraela u narednih 24 do 48 sati.

Izvor koji je upućen u situaciju navodno preko iranskog rukovodstva navodi da još nije doneta konačna odluka, ali da se razmatraju planovi za napad.

U izveštaju se takođe navodi da američki obaveštajni izvori ukazuju na mogući iranski udar u roku od nekoliko dana, verovatno na izraelskom tlu.

Iransko ministarstvo spoljnih poslova izjavilo je da zadržava pravo da odgovori na izraelski napad i kazni agresora, dok je iranski predsednik Ebrahim Raisi upozorio da će Izrael platiti visoku cenu.

Prema američkim medijima, Iran planira da cilja desetine osetljivih meta u Izraelu, uključujući energetsku infrastrukturu i druge objekte, koristeći balističke rakete i dronove sa eksplozivom.

Izraelski ministar odbrane Joav Galant izrazio je posvećenost bezbednosti izraelskih građana i naglasio da bi direktan iranski napad zahtevao odgovarajući odgovor Izraela. On je u razgovoru sa američkim ministrom odbrane Lojdom Ostinom istakao da Izrael neće tolerisati iranski napad na svoju teritoriju.

Izrael je 1. aprila izveo vazdušni napad na konzularno predstavništvo Irana u Damasku, što je dovelo do žrtava među pripadnicima Iranske Islamske revolucionarne garde i civilima. U napadu je ubijeno sedam njenih pripadnika, uključujući dva komandanta. Sirijsko Ministarstvo zdravlja saopštilo je sledećeg dana da su u napadu takođe poginula četiri Sirijca, dok je 13 povređeno.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike