Amnesti osudio Izrael i Ameriku: Ljudska prava najugroženija u poslednjih nekoliko decenija

24.04.2024

16:40

0

Takođe je kritikovao dvostruke standarde evropskih zemalja poput Velike Britanije i Nemačke

Amnesti osudio Izrael i Ameriku: Ljudska prava najugroženija u poslednjih nekoliko decenija
Copyright Profimedia

Ljudska prava širom sveta suočavaju se sa najvećim pretnjama u poslednjih nekoliko decenija, objavio je Amnesti internešnel u godišnjem izveštaju objavljenom u sredu.

Organizacija je istakla sukobe u Gazi i Ukrajini kao primere i sve veći broj autoritarnih režima koji narušavaju međunarodni poredak i ignorišu osnovna ljudska prava.

Anjes Kaljamar, glavna sekretarka Amnestija, osudila je "flagrantno nepoštivanje međunarodnog prava Izraela, uz neuspehe njegovih saveznika u zaustavljanju velikog krvoprolića u Gazi u kom su civilni životi ugroženi". Dodala je da "agresija Rusije prema Ukrajini, porast broja oružanih sukoba i masovna kršenja ljudskih prava, kao što su ona u Sudanu, Etiopiji i Mjanmaru, ugrožavaju globalni poredak utemeljen na pravilima".

Kaljamar je takođe kritikovala demokratije, navodeći da "događaji u 2023. godini pokazuju da mnoge moćne države napuštaju temeljne vrednosti humanosti i univerzalnosti zapisane u Opštoj deklaraciji o ljudskim pravima". Izveštaj je posebno osudio američko korištenje veta kako bi se blokirala rezolucija Saveta bezbednosti UN o prekidu vatre u Gazi.

Amnesti je takođe istakao dvostruke standarde evropskih zemalja poput Velike Britanije i Nemačke. Dok te zemlje osuđuju "ratne zločine" Rusije i Hamasa, podupiru akcije izraelskih i američkih vlasti u istom sukobu.

Kaljamar je zaključila da izveštaj Amnesti internešenela pokazuje zabrinjavajuću sliku rastuće represije ljudskih prava i kršenja međunarodnih pravila, sve u kontekstu produbljivanja globalne nejednakosti, borbe supersila za prevlast i rastuće klimatske krize.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike