Da li su SAD sposobne da nateraju Izrael na primirje?

15.04.2024

09:17

0

Hamas je ostao pri svojim početnim zahtevima, a ni Netanjahu ne popušta

Da li su SAD sposobne da nateraju Izrael na primirje?
Kan Junis - Copyright Profimedia

Kao što se do sada pokazalo, uspostavljanje primirja između Izraela i palestinske grupe Hamas u Gazi neće biti lako. Višenedeljni razgovori nisu uspeli da dovedu do dogovora, bez obzira na to što međunarodni pritisak raste.

Očaj Amerikanaca u ovoj bezizlaznoj situaciji, u kojoj ne smeju da idu protiv jevrejske države, pokazuje i to što je Bajdenova administracija poslala Vilijama Bernsa, šefa CIA, na poslednju rundu pregovora u Kairu.

Hamas je ostao pri svojim početnim zahtevima o trajnom prekidu vatre, potpunom povlačenju izraelskih trupa i povratku raseljenih Palestinaca u severne delove teritorije bez ograničenja.

Sa druge strane, izraelski premijer Benjamin Netanjahu insistira da će Izrael nastaviti borbu dok Hamas ne bude uništen i dok taoci koje grupa drži ne budu oslobođeni.

- Amerika vrši pritisak na Izrael i na Egipat i Katar da izvrše pritisak na Hamas. To je očigledno - rekao je Geršon Baskin, koji je pomogao u pregovorima o sporazumu sa Hamasom za oslobađanje izraelskog vojnika Gilada Šalita 2011. godine.

- Činjenica da se pojavio šef CIA, što je zahtevalo da svi pregovarači budu tamo na najvišem nivou, pokazatelj je pojačanog američkog pritiska - dodao je.

Profimedia
 

Ali to ne znači da je dogovor blizu.

Izraelski zvaničnici su pokazali spremnost da naprave neke ustupke usred pojačane frustracije među glavnim saveznicima zemlje, uključujući SAD. Prošle sedmice izraelski ministar odbrane Joav Galant sugerisao je da je sada pravo vreme za primirje.

Kontroverzni zahtevi

Očekuje se da će u okviru svakog postignutog dogovora biti pomenuto oslobađanje nekih od zarobljenih talaca u zamenu za palestinske zatvorenike koji se drže u izraelskim zatvorima, što je bila osnova za primirje koje je dovelo do privremene pauze u neprijateljstvima u novembru. Prema izraelskim vlastima, 133 osobe su i dalje zarobljene u Gazi, iako je već potvrđeno da je najmanje njih 30 mrtvo.

Prema najnovijem predlogu SAD, u početnoj fazi šestonedeljnog prekida vatre Hamas bi oslobodio 40 talaca, pri čemu bi se prioritet dao zarobljenicama, uključujući vojnike, muškarce starije od 50 godina i one sa ozbiljnim zdravstvenim problemima.

Izrael bi tada oslobodio najmanje 700 Palestinaca, uključujući oko 100 onih koji služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca, što se pokazalo kontroverznim u Izraelu u prošlosti.

Profimedia
 

Hamas je navodno rekao pregovaračima da nema 40 ljudi u ovoj kategoriji, što podstiče sumnju da je umrlo mnogo više talaca nego što se ranije mislilo ili da bi oni mogli biti u rukama drugih naoružanih grupa, kao što je Palestinski islamski džihad.

Netanjahu na raskršću

U Izraelu je Netanjahuov manevarski prostor ograničen pritiskom različitih delova društva i politike. Dok većina izraelske javnosti i dalje podržava rat, sve su prisutniji pozivi da pristane na sporazum o oslobađanju talaca.

Porodice su održavale velike proteste, optužujući premijera da povratak zarobljenika nije prioritet i da je više zabrinut za sopstveni politički opstanak. Pozivi da Netanjahu podnese ostavku takođe su u porastu.

Podele su se pojačale unutar vladajuće koalicije, koja uključuje krajnje desničarske, ultranacionalističke saveznike koji odbijaju ustupke Hamasu i insistiraju da se rat nastavi.

Ministar finansija Bezalel Smotrič rekao je premijeru da je sve veći pritisak na Hamas jedini način da se vrate taoci i uništi grupa, dok je ministar za nacionalnu bezbednost Itamar Ben-Gvir eksplicitno zapretio da će srušiti Netanjahua ako ne preduzme dugo obećavanu ofanzivu na Rafu na jugu Gaze.

Profimedia
Benjamin Netanjahu

Izraelski zvaničnici insistiraju da je neophodno ući u Rafu, gde, kako kažu, Hamas ima četiri operativne brigade, i gde bi njegovi visoki lideri navodno mogli da se kriju.

Međutim, praktično svi van Izraela su protiv ofanzive u ovom gradu, gde se oko milion i po Palestinaca skriva u šatorima, improvizovanim skloništima i prenaseljenim kampovima, jer bi u ovim uslovima to moglo da ima katastrofalne posledice po civile.

Bez obzira na to, Netanjahu je prošlog ponedeljka rekao da je već određen datum za "operaciju Rafa", ne iznoseći detalje.

- Trenutno je u toku pobuna u vladi i unutar Likuda protiv Netanjahua koji sklapa dogovore za koje oni smatraju da ne treba da se sklapaju - rekao je Baskin za britanski portal Gardijan.

- Netanjahu nije slobodan igrač. On je i sam talac svoje vlade - dodao je.

Nepokolebljivi Hamas

Hamas tek treba da da zvaničan odgovor na najnoviji predlog, ali je naveo da, iako je zainteresovan za sporazum kojim će biti okončana agresija na njihov narod, ponuda nije ispunila njegove zahteve.

- Izraelska pozicija ostaje nepopustljiva - navodi se u saopštenju grupe.

Profimedia
Jahja Sinvar

Bela kuća je opisala odgovor grupe kao "ne toliko ohrabrujuć".

Konačnu odluku verovatno će doneti Jahja Sinvar, vođa Hamasa u Gazi, za koga se veruje da se krije u tunelima okružen stražarima i taocima, ali komunikacija sa njim je teška i priča se da uključuje nekoliko posrednika i da traje danima.

Militantna grupa, kako kaže Baskin, takođe zahteva da se razgovara o puštanju palestinskih zatvorenika i o tome da se ne desi da neko od njih bude deportovan u drugu zemlju, što bi moglo predstavljati prepreku za pregovore.

Hamas takođe veruje da će Izrael bez garancija trajnog prekida vatre nastaviti da napada i kada taoci budu oslobođeni.

Rukovodstvo grupe je primetilo porast međunarodnih kritika Izraela, ali ne želi da odustane od svojih zahteva jer zna da će mnogo više nevinog naroda stradati u tom slučaju.

Rat u Gazi, koji je izbio kao reakcija Izraela na napad Hamasa 7. oktobra u kom je poginulo oko 1.200 ljudi, ubio je skoro 34.000 Palestinaca, uništio je velike delove teritorije i izgladneo raseljene stanovnike, prema navodima Ministarstva zdravlja Gaze.

- Iz mog iskustva u suočavanju sa ovakvim stvarima, glavna poteškoća je da li je glavni donosilac odluka na obe strane spreman za dogovor. To nije jasno - rekao je Baskin za pomenuti medij.

- Nije jasno da li je Netanjahu spreman za dogovor, nije jasno da li je Sinvar spreman za dogovor. Ali kada budu bili spremni, oni će pronaći sredinu - zaključio je pregovarač.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike