Izraelski ministar hoće da baci atomsku bombu na Gazu: Palestinci neka idu u Irsku ili pustinje, neka se sami snađu

05.11.2023

10:25

1

Autor: N.P.

Elijahu je kazao da Pojas Gaze ne treba da postoji i da svi koji mašu palestinskim zastavama "treba da budu zbrisani sa lica zemlje"

Izraelski ministar hoće da baci atomsku bombu na Gazu: Palestinci neka idu u Irsku ili pustinje, neka se sami snađu
Izraelski ministar Amikai Elijahu je rekao da Pojas Gaze ne treba da postoji - Copyright Youtube/SBM: Sephardic Bet Midrash

Izraelski ministar za nasleđe, Amikai Elijahu, inače poslanik ekstremističke stranke Otzma Jehudit (Jevrejska moć), rekao je da je jedna od opcija izraelske vojske da baci nuklearnu bombu na Pojas Gaze.

Na pitanje radija Kol Berama da li bi trebalo baciti atomsku bombu na enklavu, ministar Elijahu je odgovorio: "To je jedna od mogućnosti".

Elijahu nije član bezbednosnog ratnog kabineta koji je uspostavljen nakon 7. oktobra, kada je palestinski Hamas napao Izrael.

U intervjuu je istakao da se protivi slanju humanitarne pomoći u Gazu rekavši da "ne bi pomogao nacistima". Prema njegovim rečima, "ne postoje civili u Gazi koji nisu umešani", misleći na napad na Izrael.

AP Photo/Abed Khaled
 

Istakao je da Palestincima treba oduzeti teritoriju, a na pitanje kakva bi bila njihova sudbina, rekao je: "Mogu da odu u Irsku ili pustinje, čudovišta iz Gaze treba sama da se snađu".

Elijahu je kazao da Pojas Gaze ne treba da postoji i da svi koji mašu palestinskim zastavama, ili zastavama Hamasa, "treba da budu zbrisani sa lica zemlje".

Inače, ministar je pomenuo Irsku verovatno zato što je tamošnji predsednik prethodno pozvao na prekid vatre dodavši da je "kolektivno kažnjavanje neprihvatljivo".

Nakon toga su se pojavili navodi da građanima sa irskim pasošima nije bilo dozvoljeno da napuste Pojas Gaze.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu se odmah ogradio od izjava razjarenog ministra.

- Njegove reči su odvojene od realnosti. Izrael i IDF deluju u skladu sa najvišim standardima međunarodnog prava kako bi sprečili stradanje nedužnog naroda, i nastavićemo to da radimo sve do pobede - poručio je.

AP Photo/Ali Mahmoud, File
 

Opozicioni lider Jair Lapid rekao je da su Elijahuove tvrdnje "zastrašujuće i lude", a njega je opisao kao neodgovornog ministra.

- Uvredio je porodice 240 talaca, uvredio je izraelsko društvo i naštetio je našem ugledu. Prisustvo ekstremista u vladi ugrožava nas i ratne ciljeve, a to je da se pobedi Hamas i vrate taoci. Netanjahu mora da ga smeni - poručio je.

Potom se oglasio sam Elijahu koji je pokušao da umanji svoje izjave, pa je dodao  da je "svima sa mozgom jasno da su opaske o atomskoj bombi bile metaforične".

- Mi svakako moramo pokazati snažan i disproporcionalan odgovor teroru što će pokazati nacistima i njihovim pristalicama da terorizam nije toga vredan. Ovo je jedina formula po kojoj demokratije mogu da se izbore sa terorom. Istovremeno, jasno je da je Država Izrael dužna da učini sve da vrati taoce, žive i zdrave - naveo je.

Ipak, Netanjahu je na kraju odlučio da suspenduje ministra Elijahua, ali su drugi zvaničnici istakli da to nema nikakvu poentu jer svejedno nema sastanaka na kojima bi on trebalo da učestvuje.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike