Krunisanje kralja Čarlsa: Šta sve znamo o ceremoniji i koliko će se razlikovati od one održane pre 70 godina

05.05.2023

21:13

0

Sve će biti pompezno, a britanska vlada nije otkrila koliko će to koštati građane

Krunisanje kralja Čarlsa: Šta sve znamo o ceremoniji i koliko će se razlikovati od one održane pre 70 godina
Copyright Profimedia

Krunisanje britanskog kralja Čarlsa III održaće se u subotu 6. maja 2023. u Vestminsterskoj opatiji u Londonu.

Tokom ceremonije kralj će biti krunisan zajedno sa Kamilom, kraljicom suprugom.

U nastavku navodimo šta je sve do sada poznato o planovima koji se sprovode pod kodnim nazivom „Operacija Zlatna kugla".

U koliko sati počinje krunisanje?

Ceremonija bi trebalo da počne u 12.00 po srednjovropskom vremenu, a u 11.00 po britanskom, dok se očekuje da će kraljeva povorka stići u Vestminstersku opatiju neposredno pre toga.

Šta je krunisanje?

Krunisanje je i simbolična verska ceremonija tokom koje se kruniše suveren, i fizički čin stavljanja krune na glavu monarha.

Profimedia
 

On formalizuje monarhovu ulogu kao poglavara Crkve Engleske, iako zapravo nije neophodno da se monarh kruniše da bi postao kralj.

Edvard VIII je vladao bez krunisanja, dok je Čarls automatski postao kralj onog trenutka kada je kraljica Elizabeta II umrla.

Kada je praznik krunisanja?

U ponedeljak, 8. maja, u Velikoj Britaniji će se obeležiti dodatni praznik.

Bakingemska palata je najavila razne događaje za vikend, uključujući koncert u zamku Vindzor u nedelju 7. maja na kom će nastupiti Kejti Peri, „Take That" i Lajonel Riči.

Pabovi, klubovi i barovi širom Engleske i Velsa moći će da ostanu otvoreni još dva sata u petak i subotu tokom vikenda krunisanja.

Profimedia
 

Ljudi se takođe pozivaju da održavaju ulične žurke, kao i da učestvuju u volonterskim projektima u svojoj lokalnoj zajednici u okviru inicijative „Big Help Out".

Ko će ići na krunisanje?

Krunisanje je državna svečanost, što znači da vlada kontroliše listu gostiju.

Pored kraljevske porodice, među pozvanima će biti i premijer Britanije, predstavnici iz domova parlamenta, šefovi država i drugi članovi kraljevske porodice iz celog sveta.

Vojvoda od Saseksa je potvrdio da će otputovati iz SAD na krunisanje, ali njegova supruga, vojvotkinja od Saseksa, neće prisustvovati.

Ovom prilikom će princ Hari prvi put biti viđen u javnosti sa kraljevskom porodicom otkako su njegovi kontroverzni memoari „Spare" („Rezerva") objavljeni u januaru.

Datum krunisanja je i četvrti rođendan sina para, princa Arčija, koji će ostati u SAD sa svojom majkom.

Profimedia
 

Vojvotkinja od Jorka Sara Ferguson takođe neće biti tamo, nakon što su izvori potvrdili da nije pozvana na ceremoniju. Sa druge strane, očekuje se prisustvo vojvode od Jorka, princa Endrua, koji je bio oženjen vojvotkinjom do njihovog razvoda 1996. godine.

Kamilini unuci biće među paževima u Vestminsterskoj opatiji, pored kraljevog unuka, princa Džordža.

Američki predsednik Džozef Bajden neće prisustvovati događaju, ali će prva dama Džil Bajden ići u njegovo ime.

Pored toga, 850 predstavnika zajednice pozvano je na ceremoniju u znak priznanja za njihove dobrotvorne priloge.

Šta se dešava na krunisanju?

Krunisanja su ostala ista više od 1.000 godina. Britanska ceremonija je jedini preostali događaj ovog tipa u Evropi.

Međutim, verovatno će biti kraće i manjeg obima od krunisanja kraljice Elizabete II 1953. godine, sa širim spektrom zastupljenih religija.

Profimedia
 

Očekuje se da će i krunidbena povorka biti skromnija. Povorka kraljice Elizabete imala je 16.000 učesnika i trebalo joj je 45 minuta da pređe rutu od sedam kilometara.

Ovoga puta kralj i Kamila, kraljica supruga, otputovaće u Vestminstersku opatiju u relativno modernoj konjskoj zaprezi koja ima električne prozore i klima-uređaj.

Oni će se voziti državnom kočijom dijamantskog jubileja, koja je prvi put korišćena 2014. godine, pre nego što se vrate u zlatnoj ceremonijalnoj kočiji koja se koristila na svakom krunisanju od 1830-ih.

Put povorke kralja Čarlsa

U povorci će učestvovati više od 6.000 pripadnika oružanih snaga, što je najveća vojna ceremonijalna operacija u poslednjih 70 godina.

Personal iz cele Velike Britanije i Komonvelta pridružiće se procesijama u Londonu.

Hiljade veterana su takođe pozvane da gledaju krunisanje sa posebne platforme za praćenje. Oni će se pridružiti radnicima Nacionalne zdravstvene službe na štandu ispred Bakingemske palate.

Profimedia
 

Šta se dešava tokom službe u opatiji?

Postoji nekoliko faza:

Priznanje: Dok stoji pored 700 godina stare stolice za krunisanje, monarha okupljenima u opatiji predstavlja kenterberijski nadbiskup. Kongregacija uzvikuje „Bože čuvaj kralja!" i čuju se trube;

Zakletva: Suveren se zaklinje da će poštovati zakon i Englesku crkvu;

Pomazanje: Kraljeva ceremonijalna odeća se skida i on seda u stolicu za krunisanje. Preko stolice stoji zlatna tkanina kako bi se kralj sakrio od pogleda. Nadbiskup od Kenterberija pomazuje kraljeve ruke, grudi i glavu svetim uljem napravljenim po tajnom receptu, ali za koje se zna da sadrži cvetove narandže, ruže, jasmin i cimet. Ulje stvoreno za Čarlsa neće sadržati nikakve sastojke dobijene od životinja;

Investitura: Suveren se predstavlja sa sledećim predmetima - kraljevskom kuglom, koja predstavlja verski i moralni autoritet, skiptarom, koji predstavlja moć, i suverenovim žezlom, zlatnim štapоm sa belim emajliranim golubom, simbolom pravde i milosti. Najzad, nadbiskup stavlja krunu Svetog Edvarda na kraljevu glavu;

Profimedia
 

Ustoličenje i omaž: Kralj napušta stolicu za krunisanje i prelazi na tron. Plemići kleče pred monarhom kako bi mu odali počast.

Kraljica supruga će tada biti pomazana na isti način i krunisana.

Koje krune će se nositi tokom ceremonije?

Kralj će biti krunisan čistim zlatom, krunom Svetog Edvarda iz 17. veka. Izuzetno je teška i koristi se samo za krunisanja.

Kraljičina smrt je ponovo pokrenula debatu o tome kako je Britansko carstvo nabavilo neke kraljevske dragulje.

Posebno su kontroverzni dijamanti pronađeni u dve druge krune.

Jedna je imperijalna državna kruna, koju će kralj nositi pred kraj ceremonije krunisanja i koju će ponovo imati na glavi kada se bude pojavio na balkonu Bakingemske palate.

Profimedia
 

Ta kruna sadrži dijamant Kulinan II, koji se ponekad naziva Druga zvezda Afrike. Poklonila ga je Edvardu VII na njegov 66. rođendan vlada Transvala, nekadašnje britanske krunske kolonije, u sadašnjoj Južnoj Africi.

Drugi kontroverzni kamen je Kohinor, koji je deo krune kraljice majke. To je jedan od najvećih brušenih dijamanata na svetu. Indija, Pakistan, Avganistan i Iran polažu pravo na njega.

Bakingemska palata potvrdila je da Kohinor neće biti korišćen na krunisanju.

Kraljica supruga će umesto toga biti krunisana krunom kraljice Marije, koja je izneta iz Londonskog tornja da bi joj se promenila veličina pre ceremonije.

Koliko će koštati krunisanje?

Pošto je u pitanju državni događaj, krunisanje će platiti Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Iako će verovatno biti pod pritiskom da pokaže osetljivost tokom trenutne krize troškova života, očekuje se da će vlada iskoristiti ceremoniju kao važnu diplomatsku priliku da predstavi Veliku Britaniju svetu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike