Svi detalji krunisanja kralja Čarlsa III: Najavljeno je kao skromnije, a Britanija će se tokom njega razmetati pokradenim blagom (FOTO)

13.04.2023

09:18

0

Mnogo toga je poznato već sada, a objavljena je i tačna ruta kojom će 6. maja u dva navrata proći različite kraljevske kočije

Svi detalji krunisanja kralja Čarlsa III: Najavljeno je kao skromnije, a Britanija će se tokom njega razmetati pokradenim blagom (FOTO)
Krunisanje se bliži - Copyright Profimedia

Krunisanjem britanskog kralja Čarlsa III odaće se počast vekovima dugoj tradiciji, a ozvaničiće se i njegova želja da modernizuje monarhiju, o čemu svedoči i poseban emotikon predstavljen na Tviteru.

Planovi otkrivaju da će krunski dragulji igrati glavnu ulogu tokom službe u Vestminsterskoj opatiji 6. maja, a u krunidbenoj povorci učestvovaće stotine pripadnika oružanih snaga iz Ujedinjenog Kraljevstva, Komonvelta i britanskih prekomorskih teritorija, kao i telohranitelji suverena.

Njegovo veličanstvo će takođe uneti novitete u ceremoniju, koja počinje u 11.00, približavajući je savremenom trenutku emotikonom na Tviteru koji će se koristiti pored nekoliko heštegova tokom perioda krunisanja.

Izložena blaga iz krunskih dragulja uključivaće vladarsku kuglu, zlatne mamuze, narukvice poznate kao armile, dva buzdovana, pet mačeva, suverenov prsten, suverenovo žezlo sa krstom i suverenovo žezlo sa golubom.

Čarls (74) biće krunisan krunom Svetog Edvarda iz 17. veka, koja je promenjena, pre nego što mu na kraju ceremonije, prema običaju, bude stavljena lakša carska državna kruna.

Kraljica supruga Kamila (75) biće krunisana krunom kraljice Marije i držaće štap kraljice supruge sa golubom, uprkos kontroverzama oko štapa sa slonovačom.

Od Bakingemske palate kraljevski par će putovati duž Tržnog centra, kroz Admiralski luk, oko Trafalgar skvera, duž Vajthola i kroz Parlamentarni trg, da bi stigao u Vestminstersku opatiju.

Kada se budu vraćali nazad, prekinuće tradiciju koristeći 260 godina staru zlatnu ceremonijalnu kočiju.

Zatim će putovati rutom procesije dugom dva kilometra, što je četvrtina puta kojim je išla pokojna kraljeva majka, kraljica Elizabeta II.

Kada budu u palati, kralj i kraljica supruga će primiti kraljevski pozdrav od trupa na paradi, pre nego što izađu na balkon da proprate let aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva.

U međuvremenu, organizatori su branili upotrebu krunskih dragulja sa slonovačom, uprkos kampanji princa od Velsa da zaustavi ilegalnu trgovinu životinjskim delovima u okviru svog projekta „United for Wildlife".

Prošlog avgusta princ Vilijam je pozdravio „značajnu“ kaznu prema kojoj je čovek osuđen na pet godina zatvora zbog trgovine rogovima nosoroga i slonovačom.

AP Photo/Gregorio Borgia
 

Žezlo od slonovače koje će Kamila držati deo je Kraljevske kolekcije, koja se tradicionalno drži u Londonskom tornju, a kojom upravlja organizacija „Istorijske kraljevske palate".

Bakingemska palata je saopštila: „Kao i kod svake istorijske kolekcije ove veličine, očekivano je da Kraljevska kolekcija uključuje predmete koji sadrže slonovaču jer je to odražavalo ukus tog vremena."

Procesija

Kraljeva krunidbena povorka protezaće se samo dva kilometra, što je četvrtina dužine procesionog putovanja pokojne kraljice od osam kilometara.

Novokrunisani Čarls i kraljica supruga vratiće se iz Vestminsterske opatije isprobanom rutom preko Parlamentarnog trga, duž Vajthola, oko Trafalgar skvera, preko Admiralskog luka i niz Tržni centar nazad do Bakingemske palate.

Krunidbena povorka od Vestminsterske opatije do Bakingemske palate biće mnogo većeg obima, a kretaće se istim putem u obrnutom smeru.

U nju će biti uključene oružane snage iz celog Komonvelta i britanskih prekomorskih teritorija, kao i sve službe Oružanih snaga Ujedinjenog Kraljevstva, zajedno sa telohraniteljem suverena.

Krune

Kralj Čarls će biti krunisan krunom Svetog Edvarda i napustiće Opatiju noseći carsku državnu krunu.

Kruna je napravljena za kralja Čarlsa II 1661. godine, kao zamena za srednjovekovnu krunu koja je pretopljena 1649.

Kamila će biti krunisana krunom kraljice Marije koja je izmenjena tako da uključuje neke od dragulja pokojne kraljice, kao što su dijamanti kulinan III, IV i V koji su godinama bili deo lične kolekcije nakita kraljice Elizabete II.

Postojala je kontroverza oko potencijalne upotrebe dijamanta kohinora (Koh-i-Noor), koji je zaplenila Istočnoindijska kompanija 1849. i poklonila ga kraljici Viktoriji, a koji se nalazio u kruni pokojne Kraljice Majke 1937.

Profimedia
Kruna Svetog Edvarda

Pre najave da se neće koristiti, Indija je saopštila da to vraća bolna sećanja na kolonijalnu prošlost.

Carska državna kruna, ili kruna države, kruna je kojom monarh zamenjuje krunu Svetog Edvarda na kraju službe krunisanja. Carska državna kruna se koristi i u svečanim prilikama, kao što je državno otvaranje parlamenta, pri čemu se pokojna kraljica šalila da je to njen šešir za žurke.

Pomazanje

Ulje kojim će biti pomazani kralj i kraljica, koje je u martu osvećeno u Hramu Vaskrsenja Hristovog u Jerusalimu, nalaziće se u ampuli, posudi napravljenoj od zlata i izlivenoj u obliku orla sa raširenim krila.

Posrebrena kašika za krunisanje najstariji je predmet koji će se koristiti na krunisanju, a prvi put je zabeležena 1349. među regalijama Svetog Edvarda u Vestminsterskoj opatiji i jedini je komad kraljevskih zlatara koji je preživeo iz 12. veka.

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
 

Korišćena je za pomazanje kralja Džejmsa I 1603. godine i na svakom sledećem krunisanju.

Regalije

Potvrđeno je da će se tokom verske službe koristiti i veliki broj krunskih regalija iz krunskih dragulja.

Među njima će biti suverenova kugla, zlatne mamuze, narukvice poznate kao armile, dva buzdovana, pet simboličnih mačeva, suverenov prsten, suverenovo žezlo sa krstom i suverenovo žezlo sa golubom.

Suverenova kugla je napravljena od zlata u 17. veku, sa ciljem da predstavlja vlast suverena i simbolizuje hrišćanski svet, i podeljena je na tri dela sa trakama dragulja, za svaki od tri kontinenta poznata u srednjem veku.

Regalije uključuju dva buzdovana, napravljena od srebrne pozlate preko hrasta, koja datiraju između 1660. i 1695. i predstavljaju ceremonijalne ambleme vlasti, zlatni štap Svetog Edvarda, državni mač i još tri mača iz 1600-ih.

Profimedia
 

Mač privremene pravde označava ulogu monarha kao šefa oružanih snaga, Mač duhovne pravde označava monarha kao branioca vere, dok Mač milosti ili Kurtana, koji ima zatupljen vrh, simbolizuje milost suverena. Mačevi su prvi put korišćeni na krunisanju kralja Čarlsa I 1626. godine.

Suverenov prsten je sastavljen od safira sa rubinskim krstom umetnutim u dijamante.

Kao simbol kraljevskog dostojanstva, prsten je napravljen za krunisanje kralja Vilijama IV 1831. godine, a svi suvereni od kralja Edvarda VII pa nadalje koristili su ga na svojim krunisanjima.

Čarls će takođe nositi mamuze koje su napravljene 1661. za kralja Čarlsa II, a upotreba mamuza na krunisanju datira još od kralja Ričarda I Lavljeg Srca i njegovog krunisanja 1189. godine.

Kraljica supruga će koristiti skiptar od slonovače tokom kraljevog krunisanja nakon spekulacija da bi on mogao da bude izbačen sa ceremonije.

Prsten kraljice supruge, rubin u zlatnoj postavci, napravljen je za krunisanje kralja Vilijama IV i kraljice Adelaide 1831. godine, a koristile su ga još tri kraljice supruge: kraljica Aleksandra, kraljica Marija i kraljica Elizabeta, Kraljica Majka.

Kočije

Profimedia
 

Čarls i Kamila će otputovati od Bakingemske palate u Kraljevoj povorci do Vestminsterske opatije u Državnoj kočiji dijamantskog jubileja, koja je napravljena za kraljicu Elizabetu II povodom obeležavanja 60-godišnjice vladavine pokojne kraljice 2012.

Vratiće se u 260 godina staroj zlatnoj ceremonijalnoj kočiji, koja se koristila na svakom krunisanju od Vilijama IV 1831.

Kočiju će vući osam vindzorskih sivih konja, a pošto je teška četiri tone, kretaće se laganim temprom.

Pokojna kraljica Elizabeta II opisala ju je kao užasnu i ne baš udobnu, dok je Vilijam IV, nazvan „kralj mornara“, rekao da je ona kao brod koji se baca u uzburkanom moru.

Emotikon

Bakingemska palata otkrila je zvanični emotikon za proslavu krunisanja.

Šareni nacrtani motiv prikazuje krunu Svetog Edvarda iz 17. veka ukrašenu draguljima i ljubičastom somotskom kapom, koja će biti korišćena za krunisanje britanskog kralja 6. maja.

Koristiće se uz niz heštegova na društvenim mrežama za vikend krunisanja.

Palata je saopštila da će se slika koja obeležava vikend svečanosti krunisanja pojaviti na Tviteru od 10. aprila kada se koriste heštegovi #Coronation, #CoronationConcert, #CoronationWeekend i #CoronationBigLunch.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike