Krunisanje kralja Čarlsa III: Ko dolazi na ceremoniju, ko se očekuje, a ko definitivno neće biti viđen na njoj

20.04.2023

21:13

0

Za sada su neka imena poznata, dok se za druge nagađa da bi mogli da se nađu u Londonu 6. maja

Krunisanje kralja Čarlsa III: Ko dolazi na ceremoniju, ko se očekuje, a ko definitivno neće biti viđen na njoj
AP22262656250585 - Copyright Justin Setterfield/Pool Photo via AP

Britanski kralj Čarls III i njegova supruga kraljica Kamila biće krunisani u Londonu 6. maja.

Iako su mnogi poznati umetnici odbili priliku da nastupe na krunisanju, i dalje ima mnogo slavnih koji planiraju da prisustvuju istorijskom događaju.

U nastavku su navedeni oni koji su potvrdili da će prisustvovati krunisanju, oni koji se očekuju na njemu, kao i oni za koje se zna da neće doći u London na kraljev i kraljičin važan dan.

Ko dolazi na krunisanje

Knez Albert i kneginja Šarlin

Profimedia
 

Knez Albert II i kneginja Šarlin od Monaka „definitivno će otići“ na krunisanje i podržati kralja Čarlsa III i njegovu suprugu na veliki dan.

- Siguran sam da će to biti neverovatna i veoma dirljiva ceremonija. Održavali smo kontakt od kada je Njegovo veličanstvo postalo kralj, ali nisam lično razgovarao s njim od sahrane - rekao je Albert za „People" u januaru.

- Siguran sam da će Njegovo veličanstvo dodati svoj „lični pečat" ceremonijama. Ali šta će to biti, ne znam - dodao je on.

Međutim, evropski knez nije bio siguran da li će prisustvovati i njegovi i Šarlinini mladi blizanci - kneževići Žak i Gabrijela.

Japanski carević Akišino i princeza Kiko

Imperial Household Agency of Japan via AP
 

Članovi japanske kraljevske porodice biće prisutni na Čarlsovom krunisanju, što je potvrdila japanska javna televizija NHK.

Par se venčao 1990. i ima troje dece: princa Hisahita od Akišina, Mako Komuro (koja je izgubila kraljevsku titulu nakon što se udala za čoveka iz naroda) i princezu Kako od Akišina.

Princ Vilijam i Kejt Midlton

Profimedia
 

Princ Vilijam i Kejt Midlton prisustvovaće krunisanju njegovog oca.

Očekuje se da će princ i princeza od Velsa prisustvovati značajnoj ceremoniji i učestvovaće u Kraljevoj procesiji, koja će ići od Bakingemske palate do Vestminsterske opatije.

Vilijam, stariji Čarlsov sin, prvi je u liniji nasleđivanja britanskog prestola i sprema se da jednog dana i on bude krunisan nakon smrti oca.

Princ Džordž, princeza Šarlot i princ Luj

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Sve troje Vilijamove dece verovatno će biti sa svojim roditeljima na proslavi Čarlsovog krunisanja.

Očekuje se da će princ Džordž i princeza Šarlot biti u povorci i da će zatim gledati kako se Čarls kruniše za kralja, navodi „Tajms".

Međutim, insajder je za „Pejdž siks" rekao da Luj možda neće moći da prisustvuje zbog svojih nestašluka na prethodnim događajima.

U međuvremenu, Džordž, koji je drugi u redu za tron iza svog oca, imaće posebnu ulogu tokom ceremonije.

Princeza Ana, princ Endru i princ Edvard

Glyn Kirk/Pool Photo via AP
 

„Pejdž siks" je potvrdila da će Čarlsova braća i sestra - princeza Ana, princ Endru i princ Edvard - prisustvovati velikom danu.

Iako Anino i Edvardovo prisustvo ne predstavlja iznenađenje, moglo bi se smatrati kontroverznim to što će skandalima okruženi Endru biti viđen na ovako važnom događaju, naročito nakon priča o njegovim vezama sa osuđenim pedofilom Džefrijem Epstajnom.

Vojvoda od Jorka, kome je njegova pokojna majka, kraljica Elizabeta II, oduzela kraljevske i vojne počasti 2022. godine, više ne može da nosi titulu Njegovo kraljevsko visočanstvo.

Dok je Endru bio primoran da se povuče sa svojih kraljevskih dužnosti zbog povezanosti sa Epstajnom, navodno je bio kraljičin „omiljeni sin“ i prisustvovao je njenoj sahrani.

Princ Hari

Profimedia
Princ Hari

Princ Hari će prisustvovati krunisanju svog oca bez supruge Megan Markl.

- Bakingemska palata sa zadovoljstvom potvrđuje da će vojvoda od Saseksa prisustvovati ceremoniji krunisanja u Vestminsterskoj opatiji 6. maja - saopštila je Bakingemska palata.

Megan Markl će propustiti ceremoniju kako bi mogla da ostane kod kuće u Kaliforniji sa njihovih dvoje dece: princom Arčijem i princezom Lilibet.

Bilo je mnogo spekulacija o tome da li će vojvoda i vojvotkinja doći da podrže Harijevog oca, iako je predstavnik bivših članova kraljevske porodice ranije potvrdio da su oboje pozvani.

Saseksi nisu u najboljim odnosima sa Čarlsom nakon što su se 2020. odrekli kraljevskih dužnosti, da bi zatim u nekoliko navrata napadali kraljevsku porodicu u intervjuima, dokumentarnoj seriji i na kraju u Harijevim kontroverznim memorima „Rezerva“.

Kejti Peri

Profimedia
 

Kejti Peri je najavljena kao jedan od glavnih izvođača, nakon što je nekoliko umetnika odbilo ponudu.

- Uzbuđena sam što ću nastupiti na koncertu krunisanja i pomoći da se dodatno baci svetlo na Fond za zaštitu dece British Asian Trusta, čiji rad uključuje i terenske inicijative za prikupljanje sredstava, u cilju pronalaženja rešenja za trgovinu decom - izjavila je pevačica.

Lajonel Riči

Profimedia
 

Lajonel Riči, koji je kolega sudija u „Američkom idolu" zajedno sa Perijevom, takođe je najavljen kao izvođač na Čarlsovom krunisanju.

- Deliti binu sa ostalim izvođačima na koncertu krunisanja je događaj koji se dešava jednom u životu i biće to velika čast - kazao je on.

Nastupaće i Andrea Bočeli i kultna britanska pop grupa „Take That".

Ko se očekuje na krunisanju

Dejvid i Viktorija Bekam

Profimedia
 

Kruže glasine da će Dejvid i Viktorija Bekam prisustvovati krunisanju kralja.

Penzionisani fudbaler i njegova supruga, modna dizajnerka, poznati su po tome što su se družili sa kraljevskom porodicom, čak su prisustvovali i venčanju Harija i Megan 2018.

Bekam je takođe satima čekao u redu da se oprosti od kraljice Elizabete II nakon što je umrla u septembru 2022.

Kraljevski organizatori navodno žele da okupe Viktoriju, Geri Halivel, Mel Bi, Melani C. i Emu Banton kako bi nastupale na koncertu, navodi „Dejli mejl". Međutim, članak „Roling Stouna" tvrdio je da su „Spice Girls" odbile tu priliku.

Ipak, nije isključeno da će Viktorija prisustvovati događaju sa svojim mužem.

Zara i Majk Tindal

AP Photo
Zara Tindal

Očekuje se da će događaju prisustvovati Čarlsova nećaka Zara Tindal sa suprugom Majkom.

Zara, ćerka princeze Ane, tek treba da potvrdi da li su ona i članovi njene porodice dobili poziv ili ne, ali ona i njen suprug često posećuju kraljevske događaje, pa se očekuje da ni ovaj neće propustiti.

Sandra Ou

Profimedia
 

Priča se da je glumica Sandra Ou na listi gostiju za Čarlsovo krunisanje.

Zvezda serije „Killing Eve", dobitnica druge najveće civilne počasti Kanade, Reda Kanade, prisustvovala je sahrani pokojne kraljice.

Prema tome, mogla bi da se pojavi na krunisanju kako bi predstavljala Kanadu, navodi „Independent".

Ko neće doći na krunisanje

Megan Markl, princ Arči i princeza Lilibet

Profimedia
 

Megan Markl se neće pridružiti svom mužu na Čarlsovom krunisanju, uprkos tome što je pozvana, a neće ni njihovih dvoje dece.

- Vojvotkinja od Saseksa će ostati u Kaliforniji sa princom Arčijem i princezom Lilibet - potvrdio je portparol Bakingemske palate.

Nije iznenađujuće što će Megan preskočiti ovaj događaj jer je njen odnos sa Harijevom porodicom bio veoma napet.

Markl je kritikovala kraljevsku porodicu tokom nekoliko intervjua od napuštanja kraljevskih obaveza, tvrdeći da nisu uradili ništa kada je ona pričala da ima samoubilačke misli. Takođe je tvrdila da su članovi kraljevske porodice izrazili zabrinutost zbog boje kože koju će imati njen tada nerođeni sin.

Džo Bajden

AP Photo/Evan Vucci
 

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden neće prisustvovati Čarlsovom krunisanju.

Bela kuća je u aprilu potvrdila da je američki predsednik razgovarao telefonom sa britanskim monarhom kako bi ga obavestio o tome.

Međutim, prva dama Džil Bajden doći će u ime svog muža.

Elton Džon

Profimedia
 

Elton Džon je potvrdio da će preskočiti Čarlsovo krunisanje.

Predstavnik pevača rekao je da je Džon morao da odbije ponudu da nastupi na događaju zbog problema sa rasporedom, preneo je „Roling stoun".

Nije poznato gde će biti tog dana.

Sara Ferguson

Sara Ferguson navodno nije dobila pozivnicu za krunisanje.

Profimedia
 

Vojvotkinja od Jorka je ranije priznala da verovatno neće biti pozvana da prisustvuje događaju jer više nije sa svojim bivšim mužem, princom Endruom. Međutim, ona i dalje planira da proslavi veliki dan na svoj način.

Sara Ferguson i Endru su bili u braku od 1986. do 1996. godine.

Međutim, vojvotkinja od Jorka je navodno dobila ključnu ulogu kao „VIP učesnik" na koncertu krunisanja kralja u zamku Vindzor.

Ova vest je usledila nedugo nakon saznanja da nije dobila pozivnicu za samu ceremoniju krunisanja.

Koncert povodom kraljevskog krunisanja održaće se na istočnom travnjaku zamka Vindzor 24 sata kasnije, a pridružiće mu se i drugi članovi kraljevske porodice, među kojima će verovatno biti i njene ćerke Beatris i Evgenija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike