Kralj Čarls nastavio kontroverznu praksu svoje majke: Plaši se da će završiti pred sudom ili u zatvoru

12.04.2024

09:16

0

Bakingemska palata je veoma tajnovita po ovom pitanju

Kralj Čarls nastavio kontroverznu praksu svoje majke: Plaši se da će završiti pred sudom ili u zatvoru
Copyright Profimedia

Kraljevski dvorski službenici privatno su izvršili pritisak na Vladu Velsa da osigura da britanski kralj Čarls III ne može biti krivično gonjen za zločine, prema novom zakonu koji su sačinili ministri, otkrivaju dokumenti u koje je "Gardijan" imao uvid.

Izabrani političar u velškoj vladi, koji je njen glavni pravni savetnik, "nije bio srećan" što će kralju biti dato posebno izuzeće od krivičnog gonjenja, ali je prošle godine pristao na to.

Zvaničnik Bakingemske palate telefonirao je velškoj vladi kako bi osigurao garanciju prema arhaičnom običaju koji zahteva da britanski parlamenti dobiju saglasnost monarha za nacrte zakona pre nego što budu sprovedeni.

U okviru mehanizma, ministri obaveštavaju kraljevsku porodicu o određenim klauzulama u nacrtima zakona koje mogu uticati na njihovo lično bogatstvo, njihovu privatnu imovinu ili njihove javne funkcije. Ministri traže od monarha da odobri zakone pre nego što budu usvojeni.

Pomenuti britanski medij tvrdi da je ustanovio da je pokojna kraljica koristila svoj privilegovani pristup nacrtima zakona da obezbedi izmene koje štite njene privatne interese ili odražavaju njena mišljenja. Tako su njeni advokati poslednji put lobirali kod škotskih ministara 2021. da promene nacrt zakona kako bi se njeno privatno zemljište izuzelo iz velike inicijative za smanjenje emisije ugljenika.

Upotreba mehanizma saglasnosti kritikovana je kao "nedemokratska“. U Vestminsteru je na snazi od 1700-ih i proširen je na škotski i velški parlament.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II

Tokom 70-godišnje vladavine kraljica Elizabeta II pregledala je više od 1.000 nacrta zakona pre nego što su ih odobrili izabrani političari. Među njima su bili i oni koji su uticali na njenu ličnu imovinu, kao što su njena privatna imanja u Balmoralu i Sandringemu.

Nastavio praksu svoje majke

Mehanizam se besprekorno nastavio tokom vladavine Čarlsa. Ministri u Vestminsteru, Škotskoj i Velsu morali su da dobiju njegovu saglasnost za 20 zakona otkako je došao na tron u septembru 2022.

Bakingemska palata je odbila da kaže da li je kralj tražio bilo kakve izmene ovih zakona pre nego što ih je odobrio. Jedan je bio nacrt zakona koji je formulisala velška vlada za reformu poljoprivrednih praksi.

Dana 1. juna prošle godine Vlada Velsa je u internom memorandumu navela da su s njenim advokatima kontaktirali zvaničnici Bakingemske palate koji su tražili garancije da će velški ministri uzeti u obzir konvencije u vezi sa krivičnim gonjenjem krune prilikom donošenja propisa prema ovom zakonu.

U elektronskoj poruci sledećeg dana velški zvaničnici su primetili da Mik Antoniv, generalni savetnik velške vlade (što je ekvivalent državnom tužiocu u Vestminsteru), "nije zadovoljan isključenjem". Međutim, on "priznaje konvenciju koja je u toku i stoga“ je pristao na nju.

Profimedia
 

Ovo je bila referenca na loše definisanu konvenciju prema kojoj se protiv monarha kao šefa države ne može pokrenuti ni krivični ni građanski postupak. Monarh je dobio lični imunitet od dela britanskog zakona, od dobrobiti životinja do prava radnika.

Međutim, istraga koju je sproveo "Gardijan" ranije je istakla u kojoj meri ova praksa daje monarhu imunitet za njegovo ponašanje kao privatnog građanina, pružajući zaštitu kraljevoj imovini i imanju u privatnom vlasništvu.

U više od 30 zakona navodi se, na primer, da je policiji zabranjen ulazak na imanja Balmoral i Sandringem u privatnom vlasništvu bez kraljeve dozvole da istražuje moguće zločine, uključujući prekršaje koji se tiču divljih životinja i zagađenja životne sredine. Nijedan drugi privatni zemljoposednik u zemlji nema takav pravni imunitet.

U slučaju prošlogodišnjeg Zakona o poljoprivredi (Vels), monarh je bio izuzet od propisa koji se odnose na marketing poljoprivrednih proizvoda, odlaganje leševa i otkrivanje informacija državi Vels. Policija takođe nije u mogućnosti da automatski uđe u portfelj kraljeve privatne imovine prema tom delu zakona.

Prema Bakingemskoj palati, kraljevsko domaćinstvo je pozvalo velšku vladu kako bi se osiguralo da "zbog pravne ispravnosti" monarh ne može biti krivično gonjen prema tom zakonu.

Portparol palate je rekao da se konvencija mora održati jer nacrt zakona sadrži određenu vrstu zakona koji ne isključuje mogućnost krivičnog gonjenja.

Profimedia
 

- Ni u jednom trenutku Vlada Velsa nije iznela nikakve primedbe, bilo formalno ili neformalno - dodao je portparol Palate.

Portparol velške vlade je rekao: "Imunitet monarha od krivičnog gonjenja davno je uspostavljen princip", odbivši da dalje komentariše.

Čarls je odobrio nacrt 20. juna 2023, prema dokumentima objavljenim u skladu sa Zakonom o slobodi informisanja. U dokumentima se ne precizira koja bi njegova imovina bila pogođena ovim činom.

Moć vladara

Drugi zakoni koje je Čarls pregledao u okviru mehanizma saglasnosti uključuju zakone koji se odnose na zakupnine koje vlasnici zemljišta u Velikoj Britaniji mogu da naplaćuju kompanijama mobilne telefonije za postavljanje sistema na njihovoj zemlji i upravljanje škotskim privatnim fondovima.

Vinzori naširoko koriste fondove i mogu pomoći bogatima da zaštite svoju imovinu od javnog nadzora ili poreza.

Čarls je dao dozvolu za škotski akt koji je zamrznuo kirije za stanare u privatnim imanjima i zakon iz Vestminstera koji je od stanodavaca zahtevao da prikažu sertifikat o električnoj struji u svojim iznajmljenim domovima. Čarls iznajmljuje više od 300 kuća širom svojih imanja Balmoral i Sandringem.

Portparol palate je rekao: "Kraljeva saglasnost je parlamentarni proces i Njegovo veličanstvo je dalo saglasnost u svakoj prilici koju je zatražila vlada."

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike