Sančez poslao „pismo narodu“ o optužbama protiv njegove supruge: „Osuđuju je samo zato što je moja žena“

26.04.2024

00:31

0

Dramatična objava je usledila nakon što je 16. aprila sud u Madridu pokrenuo preliminarnu istragu protiv njegove supruge Begonje Gomez

Sančez poslao „pismo narodu“ o optužbama protiv njegove supruge: „Osuđuju je samo zato što je moja žena“
Pedro Sančez - Copyright Profimedia

Španski premijer Pedro Sančez iznenadio je sinoć kompletnu javnost u zemlji pismom narodu u kojem najavljuje mogućnost podnošenja ostavke, o čemu će do ponedeljka 29. aprila doneti odluku.

Dramatična objava na društvenim mrežama stigla je tačno u 19.09 časova po lokalnom vremenu, nakon što je 16. aprila sud u Madridu pokrenuo preliminarnu istragu protiv njegove supruge Begonje Gomez za trgovinu uticajem i korupciju, koja se takođe našla na udaru medijske kampanje i ličnih napada. Sančez je suspendovao svoje dužnosti napisavši da mora da stane i razmisli da li želi i dalje da predvodi vladu, ili bi se radije „odrekao te časti“, prenosi Euronews.

 

 

Proces protiv njegove žene pokrenut je nakon što je organizacija za borbu protiv korupcije „Čiste ruke“ (Manos limpias) podnela sudu materijal o njenoj navodnoj vezi sa privatnim kompanijama koje su dobile pakete državne pomoći tokom pandemije koronavirusa i koje su dobijale tendere. Međutim, madridsko Tužilaštvo je zatražilo da se taj postupak odbaci.

„Nisam naivan. Shvatam da osuđuju Begonju, ne zato što je uradila bilo šta nezakonito, znaju da nema slučaja, već zato što je ona moja žena“, napisao je španski premijer iz levičarske Španske socijalističke partije (PSOE) u pismu.

Profimedia
 

Portal El Confidencial objavio je da se između ostalog radi o pozajmici na šest godina od 475 miliona evra iz novembra 2020. uplaćenih „Globalia“ grupi koja se bavi turizmom i u čijem je vlasništvu avio prevoznik „Air Europa“ sa 14.000 zaposlenih. Navodni sukob interesa je to što je Gomez predvodila istraživački centar za Afriku Univerziteta IE u Madridu (Universidad Instituto de Empresa), koji je obezbedio sponzorstvo od kompanije „Wakalua“, koja je navodno povezana sa „Globaliom“. Univerzitet IE je negirao da je ikada dobio bilo kakvu finansijsku podršku od „Glabalie“.

„Čiste ruke“ predvodi advokat Migel Bernad, kojeg španski mediji dovode u vezu sa desnicom i koji u svom podnesku sudu napisao da je Sančezova supruga „preporučivalala ili podržavala svojim potpisom biznismene koji su učestvovali na javnim tenderima“. Optužbe se, kako piše El Pais, baziraju na informacijama iz „konzervativnih medija“ i drugim nalazima, što i sam Bernad priznaje.

Interesantno je da je jutro nakon Sančezove objave Bernad kazao da je prijava možda zasnovana na lažnim informacijama.

„Sada je sve na sudiji koji mora da utvrdi da li su novinarske informacije istinite ili ne“, saopštio je on.

Takođe, desničarska Narodna partija (Partido Popular ili PP), koja drži vlast u Madridu, je podnela pritužbu Javnoj kancelariji za konflikt interesa, koja ju je odbacila, odgovorivši da Gomez „nema i nije imala nikakve poslovne ili profesionalne odnose koji su uključivali izvršne, administrativne ili savetodavne funkcije u navedenim entitetima“. Ova partija osvojila je najviše glasova na parlamentarnim izborima prošle godine (33,1 odsto), dok je Voks, koji je još „desnije“ orijentisan završio sa 12, 4 odsto glasova. Takođe, desničari su podržali proteste farmera i uživaju rastuću podršku, dok Sančezov vlada zavisi od podrške katalonskih i baskijskih nacionalista.

Gradonačelnica Madrida iz redova PP-a Izabela Dijaz Ajuso je oštro osudila Sančezovo pismo rekavši da ono nanosi štetu španskoj demokratiji i uporedivši premijera sa pokojnim liderom Venecuele Ugom Čavesom.

„To zloglasno pismo, koje je između sentimentalizma i čavizma, neprikladno je za konsolidovanu demokratiju i predstavlja emocionalnu ucena sopstvenog naroda. Španska vlada je u rukama čoveka opsednutog vlašću. Juče, kada smo verovali da nema mesta većem nedostojanstvu, Sančez nas je pismom obavestio da prepušta kontrolu, ostavljajući Španiju bez dnevnog reda, tražeći da bude nekažnjiv“, rekla je Dijaz Ajuso u četvrtak na Ekonomskom forumu u Madridu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike