Kamila će biti krunisana kad i Čarls: Nosiće čuvenu krunu kraljice Elizabete

15.02.2023

09:56

1

Na ovaj način ona će odati počast svojoj svekrvi

Kamila će biti krunisana kad i Čarls: Nosiće čuvenu krunu kraljice Elizabete
Kamila Parker Bouls - Copyright Profimedia

Bakingemska palata je potvrdila da će britanska kraljica supruga Kamila biti krunisana krunom kraljice Marije tokom krunisanja svog supruga kralja Čarlsa III 6. maja.

Na ovaj način ona će odati počast svojoj svekrvi, pokojnoj kraljici Elizabeti II.

To je prvi put u novijoj istoriji da će već postojeća kruna biti korišćena tokom krunisanja kraljice supruge umesto da se pravi nova.

U palati kažu da je odluka da se to uradi „u interesu održivosti i efikasnosti".

Međutim, u palati kažu da će krunski draguljar napraviti neke manje izmene i dopune na njoj „u skladu sa dugogodišnjom tradicijom da umetanje dragulja bude specijalno za tu priliku i da odražava individualni stil kraljice supruge“.

Promene će obuhvatati dijamante Kulinan III, IV i V, koji su dugi niz godina bili deo lične kolekcije nakita kraljice Elizabete i koje je ona često nosila kao broševe.

Profimedia
Kruna kraljice Marije

Navodi se da dijamanti Kulinan III i Kulinan IV, koji kada se nose zajedno formiraju broš, vrede više od 50 miliona funti.

Dijamanti su postavljani u ovu krunu u prethodnim prilikama, uključujući krunisanje kralja Džordža V i kraljice Marije 1911. godine.

Pored toga, četiri luka krune koja se mogu odvojiti biće uklonjena kako bi joj se dao novi izgled u poređenju sa onim koji je imala kada ju je kraljica Marija nosila pre više od 100 godina.

Kruna je prvobitno naručena za kraljicu suprugu Mariju 1911. godine, a napravila ju je kompanije za proizvodnju luksuznog nakita „Garrard".

Henry Nicholls/Pool Photo via AP
 

Sada je uklonjen iz Londonskog tornja, u kom je čuvana, radi modifikacije uoči krunisanja 6. maja.

Već je potvrđeno da će kralj Čarls biti krunisan krunom Svetog Edvarda tokom istorijskog događaja u Vestminsterskoj opatiji.

I ona je uklanjana iz Londonskog tornja radi modifikacije, ali je sada ponovo izložena.

Poslednja supruga koja je krunisana pored kralja bila je kraljica Elizabeta, kraljica majka, supruga kralja Džordža VI na krunisanju 1937.

Njenu krunu je takođe izradila kompanija za nakit „Garrard" i prepoznatljiva je po četiri poluluka.

Profimedia
Kraljica Elizabeta II

Najistaknutija karakteristika je dijamant Koh-i-Noor koji ima više od 100 karata i koji je takođe bio postavljen u krune kraljice Aleksandre, supruge kralja Edvarda VII i kraljice Marije.

Dragulj datira još od mogulskog vladara 1628. godine i služio je kao simbol moći.

Prisvojila ga je Britanija nakon anglo-sikskih ratova i „poklonila" kraljici Viktoriji 1850. godine od 10-godišnjeg Dalipa Singa, poslednjeg cara Sika.

Međutim, navodno je dat tek nakon što je majka mladog naslednika pandžabskog prestola bila zatočena i on je bio primoran da to potpiše. U Indiji je pokrenuta kampanja koja poziva Britaniju da vrati dragi kamen.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike