Koliki su gubici u ratu u Ukrajini i koliko je NATO uvučen u sukob: Šta sve piše u Pentagonovim dokumentima?

10.04.2023

21:16

1

Autor: N.P.

Amerika traži "krticu"

Koliki su gubici u ratu u Ukrajini i koliko je NATO uvučen u sukob: Šta sve piše u Pentagonovim dokumentima?
Desetine poverljivih dokumenata Pentagona su se pojavile na mrežama - Copyright AP Photo/Patrick Semansky Twitter/Printscreen

Na internetu su se pojavili poverljivi Pentagonovi dokumenti koji, između ostalog, sadrže planove NATO-a u Ukrajini i ključne detalje rata u toj zemlji.

Brojne fotografije dokumenata prvo su se pojavile na društvenim mrežama, počev od Diskorda do 4Chana.

Ministarstvo odbrane SAD saopštilo je da je pokrenulo međuagencijsku akciju da bi procenilo  uticaj obaveštajnih dokumenata koji su procuril na američku nacionalnu bezbednost i na njene saveznike, dok traga za izvorom koji je dokumenta načinio javnim.

- Ministarstvo odbrane nastavlja da pregleda i procenjuje verodostojnost fotografisanih dokumenata koji kruže društvenim mrežama, a deluje da sadrže osetljive i vrlo poverljive podatke - navelo je Ministarstvo u saopštenju.

Pentagon je ovo pitanje prosledio i Ministarstvu pravde, koje je pokrenulo kriminalnu istragu.
Kao i uvek, prvo su se pojavili navodi da se radi o lažnim vestima koje stižu iz Rusije, a savetnik ukrajinskog lidera Mihail Podoljak je tvrdio da je u pitanju fotošop.

Pentagon istražuje "curenje", a Bela kuća želi da se objavljeni materijal obriše.

- Da, totalno možete da obrišete nešto sa interneta, to radi savršeno i uopšte ne privlači pažnju na ono što želite da sakrijete - sarkastično je poručio vlasnik Tvitera Ilon Mask.

Šta se sve može naći u dokumentima?

U jednom od dokumenata, sa oznakom "poverljivo", navodi se kako će ukrajinski PVO sistem S-300 sa sadašnjim intenzitetom korišćenja biti iscrpljen do 2. maja.

Neki dokumenti su objavljeni na mrežama prošle nedelje, a o njihovom postojanju među prvima je započeo pisanje "Njujork tajms".

Navodno, viši zvaničnici administracije Džozefa Bajdena su taj medij obavestili o curenju podataka. Iako se sugeriše da bi određeni dokumenti mogli biti izmenjeni, ne objašnjava se kako se to učinilo niti zašto bi to bilo učinjeno. Ipak, pošto su svi podaci objavljeni u vidu fotografija, mogućnost da se radi o montaži je nešto što treba razmotriti.

AP Photo/Roman Chop
Ukrajinska vojska

Dokumenti datirani na 1. mart pokazuju da je Rusija izgubila između 16.000 i 17.500 vojnika, dok su ukrajinski gubici daleko veći - 71.500. To znači da je odnos 4:1 kada je reč o stradalim vojnicima u ratu u Ukrajini.

Brojka od 71.500 poginulih je svakako blizu procenama koje je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen iznela u novembru prošle godine, kada je rekla da je Ukrajina izgubila 100.000 vojnika. Njena objava na Tviteru je brzopotezno obrisana. Podoljak je u junu za BBC rekao da Ukrajina gubi između 100 i 200 vojnika dnevno, što bi značilo da je ukupna brojka premašila 74.000.

Još jedan detalj u dokumentima se odnosi na veličinu fronta u Donjecku. Rusija održava 91 bataljon sa oko 23.000 ljudi, a Ukrajina 40 bataljona sa najviše 20.000 vojnika.

Navodi se i da Ukrajina očekuje oružje sa Zapada kako se približava najavljena prolećna kontraofanziva Kijeva. Dvanaest ukrajinskih brigada se formira, a devet je već naoružano i njihove vojnike su obučavali američki i NATO saveznici. Šest brigada bi trebalo da bude gotovo do kraja marta, a ostale do kraja aprila. Navodno, imaće 253 tenka, 381 mehanizovano vozilo, 480 motornih vozila i tako dalje.

AP Photo/Libkos
Ukrajina čeka naoružanje sa Zapada i sprema se za kontraofanzivu

Dokumenti govore kolika je umešanost NATO-a u rat, čime se samo potvrđuje teza da ne ratuju Ukrajina i Rusija već Zapad i Rusija.

Otvorio se i veliki broj pitanja, počevši od toga da li objavljivanje dokumenata treba da pomogne ruskoj vojsci u napredovanju. Ili iza svega stoje SAD, koje žele da zbune Moskvu uoči kontraofanzive.

Bilo kako bilo, ukoliko su dokumenti autentični 100 odsto, Ukrajina i njeni zapadni saveznici su u većem problemu nego što je to obično curenje podataka.
 

Ukrajinska PVO bi mogla brzo da ostane bez municije

Ukrajinska protivvazdušna odbrana mogla bi da ostane bez raketa i municije u svega nekoliko nedelja, još jedan je od podataka naveden u tajnim dokumentima Pentagona.

U jednom od dokumenata od 23. februara, koji ima oznaku "poverljivo", do detalja se navodi kako će ukrajinski PVO sistem S-300 potpuno utihnuti do 2. maja, ukoliko nastavi istim tempom da bude korišće.

Ukrajinski protivvazdušni sistem "Buk", na koji se ukrajinska vojska oslanja, uz S-300, mogao bi da se istroši do polovine aprila, objavio je "Njujork tajms", dok bi protivvazdušne jedinice na prvoj liniji fronta mogle da budu "totalno smanjene" do 23. maja.

Ruski lovci i bombarderi dobijaju sve veću mogućnost da napadnu ukrajinske snage, što bi mogao da bude izazov za Kijev.

Portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva pukovnik Juri Inhat nije komentarisao procurile informacije, ali je rekao za "Volstrit žurnal" da se Ukrajina suočila sa ozbiljnim problemima u pronalasku municije za oružje napravljeno u sovjetsko vreme, posebno za S-300 i "Buk".

- Ukoliko izgubimo bitku na nebu, posledice po Ukrajinu mogle bi da budu veoma opasne. Ovo nije vreme za odugovlačenje - rekao je on, apelujući na zapadne saveznike da ubrzaju isporuku pomoći.

Amerika traži "krticu"

Američki zvaničnici veruju da je curenje velike količine poverljivih Pentagonovih dokumenata možda došlo iz američkog izvora.

- Sada je fokus na tome - kako je moglo da procuri sve to, jer su mnogi dokumenti bili jedino u rukama zvaničnika SAD - rekao je za Rojters bivši visoki zvaničnik Pentagona Majkl Malroj.

Zvaničnici kažu da, ako se uzme u obzir obim tema obrađenih u dokumentima, a koje se tiču rata u Ukrajini, zatim Kine, Bliskog istoka i Afrike, ima nagoveštaja da su oni procurila iz ruku Amerikanaca, a ne saveznika.

Ovaj bezbednosni proboj podataka smatra se jednim od najopasnijih još od 2013. godine, kada se više od 700.000 dokumenata, video-snimaka i diplomatskih depeša pojavilo na sajtu Vikiliks.

Moguće teorije

Mnogi dokumenti su fotografisani, što sugeriše da je to namerno izveo neko ko je želeo da našteti naporima Ukrajine, SAD i NATO, izjavio je ranije Malroj.

Istražitelji trenutno operišu sa četiri ili pet mogućih teorija.

Prema jednoj teoriji, iza curenja podataka stoji nezadovoljna osoba koja je zaposlena u američkoj obaveštajnoj agenciji.

U drugoj teoriji se smatra da je za curenje dokumenata odgovorna "krtica", koja je aktivno želela da nanese štetu američkim bezbednosnim interesima.

Šta još piše?

U objavljenim dokumentima stoji i da je Vašington špijunirao i saveznike, uključujući ukrajinskog lidera Vladimira Zelenskog, kao i Južnu Koreju i Izrael..

Izraelska vlada demantovala je u međuvremenu tvrdnje da su vođe izraelske obaveštajne službe Mosad podsticale demonstracije protiv reforme sudstva u ovoj zemlji.

Foto: Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov
Protesti u Izraelu

Kancelarija izraelskog premijera Benjamina Netanijahua saopštila je da su pomenute tvrdnje o vođama Mosada, iz poverljivih dokumenata koji su navodno procurili iz Pentagona, "neistinite i bez ikakvog osnova".

"Vašington post" je objavio da ruski borbeni avion prošle godine umalo nije oborio britanski izviđački avion, što je incident koji je mogao da uvuče Sjedinjene Države i njihove NATO saveznike direktno u rat u Ukrajini.

Incident se dogodio 29. septembra kod obale Krima.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike