Zbog negodovanja Kijeva uklonjena objava Ursule fon der Lajen: To mogu da kažu samo njih trojica! (VIDEO)

30.11.2022

15:42

0

Medvedev je i ovu priliku morao da iskoristi da potkači predsednicu Evorpske komisije

Zbog negodovanja Kijeva uklonjena objava Ursule fon der Lajen: To mogu da kažu samo njih trojica! (VIDEO)
Ursula fon der Lajen - Copyright AP Photo/Alex Brandon

Tvrdnja da je Ukrajina izgubila više od 100.000 ljudi u sukobu sa Rusijom izbrisana je sa Tviter naloga predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Kijev se usprotivio ovoj cifri, rekavši da je na predsedniku Vladimiru Zelenskom i najvišim ukrajinskim zvaničnicima da iznesu takve brojke.

Portparol Zelenskog, Sergej Nikoforov, kazao je ukrajinskim medijima u sredu da takve „osetljive“ informacije treba da objavljuju samo najviši vojni komandant zemlje general Valerij Zalužni, ministar odbrane Aleksej Reznjikov ili sam predsednik.

Ranije tokom dana Fon der Lajen je iznela procenu da je u sukobu sa Rusijom ubijeno više od 100.000 ukrajinskih vojnika i preko 20.000 civila. Video-izjava je kasnije povučena sa njenog naloga na Tviteru i zamenjena je novom verzijom u kojoj su izostavljene brojke. Fon der Lajen nije navela izvor procene.

Ranije ovog meseca američki general Mark Mili, koji služi kao predsedavajući Zajedničkog načelnika štabova, rekao je da je preko 100.000 vojnika možda ubijeno i ranjeno na svakoj strani sukoba, a da je 40.000 civila ubijeno.

Mili je, govoreći u Ekonomskom klubu Njujorka, rekao da će zimska sezona dovesti do toga da neprijateljstva postanu „statična“ i da će otvoriti „prozor mogućnosti“ za pregovore. Poziv na diplomatsko rešenje navodno je razbesneo zvaničnike u Kijevu, koji su obećali da će nastaviti borbu protiv Rusije dok u potpunosti ne vrati teritorije koje je imala pre 2014. godine.

U svom obraćanju u sredu Fon der Lajen je pozvala UN da sazove specijalni tribunal za suđenje Rusiji zbog njenih navodnih zločina protiv Ukrajine.

Predsednica Komisije je takođe podelila planove EU da preusmeri zaplenjene ruske nacionalne rezerve i novac „oligarha“ za profit koji bi kasnije bio iskorišćen za obnovu Ukrajine. Ona je štetu Ukrajine do sada procenila na 600 milijardi evra, što je više od 319 milijardi evra ruske imovine koju je blokirala EU. Imovina bi bila odmrznuta tek nakon ukidanja antiruskih sankcija, kako bi se isplatila odšteta Ukrajini, naveo je zvaničnik.

Povodom editovanja njenog snimka na Tviteru se oglasio i bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, a sadašnji zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

- Ursula Divlja dama je na Tviteru objavila da je Ukrajina izgubila svojih „100.000 vojnika“ da bi ceo svet mogao to da vidi. Tvit je uklonjen i uređen. Očigledno je vašingtonski obkom pozvao damu da ga sredi i nije joj bio lako. Izgleda prilično ponižavajuće. Nema EU, samo 51. države - napisao je Medvedev.

Najviši ruski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Putina, kritikovali su zamrzavanje imovine od strane SAD i njenih saveznika, uključujući EU. Najpre su kroz inflaciju devalvirali nacionalne rezerve denominirane u dolarima i evrima, a kasnije su ih „šćepali i stavili u džep“, primetio je u oktobru ruski predsednik Vladimir Putin.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike