Šta otkrivaju tajni dokumenti Pentagona: Amerika špijunirala saveznike, ali i neprijatelje

09.04.2023

14:08

0

Otvorilo se pitanje da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne

Šta otkrivaju tajni dokumenti Pentagona: Amerika špijunirala saveznike, ali i neprijatelje
Pentagon - Copyright AP Photo/Patrick Semansky, File

Curenje tajnih dokumenata Pentagona, koji su postavljeni na društvene mreže ove nedelje, bacilo je novo svetlo na rat u Ukrajini, pokazujući koliko duboko su SAD probile u ruske vojne i obaveštajne službe, ali se otkrilo i da je Vašington špijunirao neke od svojih najbližih saveznika, kao i neprijatelje, preneo je "Njujork tajms".

Dokumenti koji su procurili daju sumornu procenu snage moskovske ratne mašinerije, ali sugerišu i da je ukrajinska vojska u teškom stanju.

Obaveštajni podaci pokazuju da su SAD, po svoj prilici, špijunirali ukrajinske vojne i političke lidere, kao i još neke važne američke saveznike, uključujući Izrael i Južnu Koreju.

Otkrivanje tajni su već zakomplikovale odnose sa nekim zemljamam saveznicama, otvarajući pitanja o tome da li SAD mogu da čuvaju svoje tajne.

Jedan visoki zvaničnik SAD nazvao je curenje "velikim obaveštajnim probojem", a FBI je počeo istragu u petak i pokušaće da dođe do izvora curenja, rekli su zvaničnici.

U podacima se otkriva, između ostalog, da je Ukrajina blizu da izgubi ključnu bitku u ratu, da ruska vojska "ostaje bez pogona", da nema dovoljno opreme, da vojna kompanija Vagner ima uticaj u celom svetu, ne samo u Ukrajini, da je liderstvo Mosada uz građane tokom protesta koji traju više od dva meseca u Izraelu, što je Izrael danas demantovao.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike