Iran ne planira da napadne Izrael posle današnjeg udara: Otkriveno o čemu bruje svi u Teheranu

19.04.2024

14:03

0

Zvaničnici još ni u jednu državu nisu uperili prstom

Iran ne planira da napadne Izrael posle današnjeg udara: Otkriveno o čemu bruje svi u Teheranu
Iranske rakete - Copyright Profimedia

Iran ne planira hitan uzvratni udar nakon napada u petak, i još nije jasno ko tačno stoji iza njega, preneo je Rojters, pozivajući se na visokog iranskog zvaničnika.

- Strani izvor incidenta nije potvrđen. Nismo primili nikakav spoljni napad, a diskusija više teži ka infiltraciji nego napadu - rekao je zvaničnik, a prenosi Rojters.

List "Jediot Ahronot" je zauzvrat objavio da je udar na Iran izveden tako da je rukovodstvo u Teheranu moglo da ga "toleriše" i da se uzdrži od novih eskalacija sa Izraelom.

Ko god da je izvršio ovaj napad, njegova meta je bio objekat ili objekti vazduhoplovnih snaga iranske Islamske revolucionarne garde kako bi se izbegla nova runda razmene napada, navodi list, ne precizirajući ko stoji iza napada.

Ranije tokom dana Izrael je izveo vazdušni napad na Iran reagujući na napad Teherana raketama i dronovima tokom vikenda, javili su iranski mediji. Eksplozije su zabeležene u blizini grada Isfahana. Sistemi protivvazdušne odbrane odgovorili su na približavanje dronova u brojnim provincijama zemlje. Tri iranska zvaničnika izjavila su za "Njujork tajms" da je meta napada bila vazdušna baza u blizini Isfahana.

Iranska Islamska revolucionarna garda lansirala je u subotu uveče više od 300 dronova i projektila na Izrael u prvom direktnom napadu na izraelsku teritoriju, saopštio je IDF. Napad je usledio kao odgovor na izraelski vazdušni napad na iranski konzulat u glavnom gradu Sirije 1. aprila. Portparol IDF-a Danijel Hagari rekao je da je Izrael presreo 99 odsto vazdušnih ciljeva, uključujući sve dronove.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike