Predstavljeni detalji pakta "Aukus": Zašto se Australija naoružava?

14.03.2023

21:16

1

Autor: N. Pavlović

Da li je zaista u pitanju strah od Kine ili nekog drugog?

Predstavljeni detalji pakta "Aukus": Zašto se Australija naoružava?
Aukus - novi savez u Indopacifiku - Copyright AP Photo/Denis Poroy

Više od godinu dana nakon što su SAD, Velika Britanija i Australija saopštile da sklopaju istorijski bezbednosni pakt u azijskom delu Pacifika, objavljeno je više detalja o "Aukusu".

Plan je da se stvori nova moćna flota podmornica na nuklearni pogon čime bi se suprotstavile Kini.

U okviru "Aukusa", Australija bi trebalo da dobije svoje prve nuklearne podmornice od SAD, najmanje tri.

Koristiće se nova tehnologija, uključujući britanske reaktore u proizvodnji "Rols Rojsa".

AP Photo/Denis Poroy
Bajden, Sunak i Albanizi u San Dijegu

Sa druge strane, Kina i Rusija su snažno kritikovale ovaj mornarički sporazum.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je optužilo tri zemlje da se "kreću još više i više putem greške i opasnosti".

Kina je saopštila da sporazum "Aukus" krši Ugovor o neširenju nuklearnog oružja i navela da transfer materijala za nuklearno oružje iz države sa nuklearnim naoružanjem u državu bez nuklearnog oružja predstavlja "očigledno" kršenje ovog sporazuma. 

Ruski ministar spoljnih poslova, Sergej Lavrov, smatra da se Aukusom promoviše infrastruktura NATO u Aziji.

Maxim Shipenkov/Pool Photo via AP
Sergej Lavrov

- Anglosaksonski svet stvaranjem blokovnih struktura, poput "Aukusa", uz promociju vojne infrastrukture NATO u Aziji, pravi ozbiljno tlo za višegodišnje sukobe, a ja ne mogu da zamislim da će velike azijske civilizacije jednostavno pristati da neko preuzme kontrolu nad njima, kao što je, nažalost, učinila Evropska unija - rekao je Lavrov.

Šta donose nove podmornice?

Američki predsednik, Džo Bajden, kazao je da sporazum ima za cilj da pojača mir u regionu, a istakao je da će podmornice biti na nuklearni pogon, ali neće nositi nuklearno oružje.

Prema njegovim rečima, to neće narušiti posvećenost Australije da bude država bez nuklearnog naoružanja.

Iz ugla Kanbere, radi se o velikom napretku, imajući u vidu američke vojne kapaciete, a Australija će prva nakon Britanije dobiti elitnu američku tehnologiju nuklearnog pogona.

Nove podmornice će moći da deluju dalje i duže nego postojeća australijska flota sa dizel motorima. Osim toga, omogućiće se sprovođenje dalekometnih napada na neprijateljske mete.

"Aukus" podrazumeva i da će australijski mornari ići u britanske i američke podmorničarske baze na obuku.

Leon Neal/Pool via AP
Bajden, Sunak i Albanizi srećni zbog nove saradnje

Britanija i SAD će od 2027. imati nekoliko manjih baza nuklearnih podmornica u Pertu, Zapadnoj Australiji, a tri podmornice SAD, klase "Virdžinija", stići će Kanberi početkom 2030-ih. Postoji i opcija da se kupe još dve takve podmornice.

Nakon toga, plan je da se dizajnira i izgradi potpuno nova podmornica na nuklearni pogon za britansku i australijsku mornaricu - model SSN- AUKUS.

Napadačko plovilo će biti izgrađeno u Britaniji i Australiji prema britanskim nacrtima, ali će se koristiti tehnologija sve tri zemlje.

Bajden je obećao 4,6 milijardi dolara za proširenje američke proizvodnje podmornica, ali i poboljšano održavanje postojećih plovila klase "Virdžinija".

Plan će Australiju koštati do 244 milijarde (američkih) dolara tokom perioda od 30 godina što je najveća investicija u vojno-odbrambene svrhe u istoriji te zemlje.

Australijski premijer Entoni Albanizi je naveo da će gradnja podmornica u njihovoj zemlji stvoriti i hiljade radnih mesta.

Profimedia
Nuklearna podmornica

To je takođe prvi put u 65 godina da su SAD podelile svoju tehnologiju nuklearnog pogona. 

- I mi vam zahvaljujemo na tome - dodao je

Pomoćnik američkog državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika, Danijel Kritenbrink, saopštio je da su SAD obavestile svoje partnere na jugoistoku Azije, uključujući Indoneziju i Maleziju, o sporazumu, kako bi jasno objasnile šta on tačno predstavlja.

Ipak, Kina nije bilo obaveštena, ali je Bajden saopštio da bi trebalo uskoro da razgovara sa predsednikom Kine Sijem Đinpingom.

Na pitanje da li bi Kina mogla da vidi dogovor SAD, Velike Britanije i Australije o nuklearnim podmornicama kao agresiju, Bajden je odgovorio odrično.

Plan počinje ove godine obukom australijskog ljudstva, a očekuje se da će za dvadesetak godina, Australija prvi put komandovati prvom flotom podmornice na nuklearni pogon.

Sunak: Kina je sistemski izazov za svetski poredak

Kina predstavlja "sistemski izazov" globalnom poretku, izjavio je britanski premijer Riši Sunak američkim medijima.

- Ponašanje koje vidimo u Kini u poslednje vreme je zabrinjavajuće. Kina se kod kuće ponaša na autoritarniji način i sa više samopouzdanja u inostranstvu - rekao je Sunak ubrzo nakon što je stigao u San Dijego, na samitu bezbednosnog pakta "Aukus". 

Podsetimo, pregovori za "Aukus" uključili su otkazivanje ugovora vrednog 66 milijardi dolara za francusku flotu konvencionalnih podmornica, što je izazvalo diplomatski sukob unutar zapadnog saveza koji je trajao mesecima. 

Dok budu porinute prve flote "Aukusa", pitanje je ko će uopšte biti na čelu Kine, a do tada će se zasigurno primeniti i slika Indopacifičkog regiona.

Zašto se Australija naoružava?

Australijski bivši ministar finansija i ambasador te zemlje u SAD, Džo Hoki, podržava pakt "Aukus", a u jednom intervjuu izneo je nekoliko zanimljivih tvrdnji.

Na pitanje da li će Australijanci morati da slušaju šta im Vašington kaže u slučaju budućih ratnih sukoba, Hoki je odgovorio:

- Mi smo već u potpunosti integrisani sa američkom vojskom i to je tako više od 100 godina. Mi smo jedina zemlja na svetu koja se sa njima borila, rame uz rame, u svakoj većoj bici u poslednjih 100 godina. Tako da, u tom smilu, to nije neka novost.

Komentarišući milijarde dolara koje će biti utrošene na program podmornica, Hoki je naveo da je "cena neuspeha mnogo veća nego sama investicija".

U pojedinim medijima se uvek provlači tvrdnja da Australija na ovaj način želi da se zaštiti od Kine, odnosno, da je odvrati od bilo kakvih napada na luke i brodske rute.

Međutim, Kina i Australija su veliki trgovinski partneri.

Prema rečima novinarke Ketlin Džonston, Australija se ne naoružava kako bi se zaštitila od Kine, već od SAD.

Naime, pošto SAD žele da učine sve što u njihovoj moći kako bi usporile rast Kine u regionu, Kanbera je primorana da sarađuje sa Vašingtonom, u suprotnom će osetiti njegov gnev.

Analitičari već decenijama govore da će Kina nastaviti ekonomski da jača, a ekonomsku moć će pretvoriti u vojnu kako bi dominirala Azijom na način na koji SAD dominiraju zapadnom hemisferom.

Naravno, Kanbera ne može da pređe na stranu Kine jer bi se automatski našla na listi neprijatelja SAD.

Kako zaključuje Džonstonova, iako je zbunjujuće da Australija počne da se sprema za nepobedivi rat protiv svog glavnog trgovinskog partnera, to čini jer se zapravo više plaši SAD nego Kine.

- Amerika je jedina odgovorna za situaciju u kojoj smo primorani da izaberemo između: (A) bacanja naše dece u nezamislivi rat, uništavajući ekonomiju i rizikujući nuklearni rmagedon ili (B) suočavanja sa odmazdom vlade koja je mnogo nasinija i destruktivnija od kineske - poručila je u svojoj analizi na platformi Substack.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike