Smenjen šef francuske vojne obaveštajne službe: Kažu da nije predvideo rusku operaciju u Ukrajini, ali postoji još jedan razlog

31.03.2022

20:57

0

Autor: 24sedam

Izveštaj navodi da nije adekvatan za to radno mesto

Smenjen šef francuske vojne obaveštajne službe: Kažu da nije predvideo rusku operaciju u Ukrajini, ali postoji još jedan razlog
vido - Copyright Youtube/FRANCE 24

Direktor Vojne obaveštajne službe Francuske, general Erik Vido, ostao je bez posla jer nije uspeo da predvidi "rusku operaciju u Ukrajini".

Sedam meseci nakon što je stupio na funkciju, jedan izveštaj je pokazao da ga krive za "neadekvatne brifinge" i "nepoznavanje materije".

Kako se navodi, SAD su tačno procenile da se sprema ulazak ruskih trupa u Ukrajinu, a Francuska je zaključila da se to neće dogoditi.

Ipak, vojni izvor je za AFP rekao da je generalov posao da obezbedi "vojno-obaveštajne podatke o operacijama, ne o predumišljaju". Kako je služba generala Vidoa zaključila da Rusija ima sredstva da uđe u Ukrajinu, to znači da je "bio u pravu", kazao je izvor.

Tijeri Burkhard, komandant Oružanih snaga Francuske, nije se oglašavao ovim povodom, ali je početkom meseca istakao da francuske službe nisu na visini zadatka kao američke ili britanske.

- Amerikanci su rekli da će Rusi napasti, i bili su u pravu - poručio je listu Mond.

Strani mediji prenose da je to posebno sramotno za Francusku jer je predsednik Emanuel Makron bio redovno na vezi sa ruskim liderom Vladimirom Putinom uoči 24. februara, kada je pokrenuta specijalna vojna operacija.

Ipak, ima i onih koji smatraju da je general Vido "šutnut" iz drugih razloga. Naime, kada je stupio na funkciju, njegova služba se našla na meti kritika jer jeAustralija odustala od ugovora za podmornice od nekoliko milijardi dolara. Okrenuli su leđa Parizu i pakt Aukus sklopili sa Velikom Britanijom i SAD što je tada pokrenulo diplomatsku svađu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike