Makron kritikovao savez Australije sa SAD i Britanijom: To je ponovni ulazak u nuklearnu konfrontaciju

18.11.2022

22:04

0

Prvobitni dogovor Kanbere i Pariza „nije bio u sukobu sa Kinom jer one nisu podmornice na nuklearni pogon“, tvrdi francuski predsednik

Makron kritikovao savez Australije sa SAD i Britanijom: To je ponovni ulazak u nuklearnu konfrontaciju
Emanuel Makron - Copyright AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Francuski predsednik Emanuel Makron osudio je u petak trilateralni bezbednosni pakt Australije, Velike Britanije i SAD (AUKUS), upozoravajući Australiju da bi bila neodrživo da snabdeva naciju nuklearnim podmornicama.

Govoreći u četvrtak na marginama samita izvršnih direktora APEC-a u Bangkoku na Tajlandu, Makron je tvrdio da je Australija ušla u „nuklearnu konfrontaciju“ sa Kinom nakon što je raskinula ugovor sa Francuskom o izgradnji desetak podmornica na dizel, odlučivši se za američke ili nuklearne podmornice proizvedene u Velikoj Britaniji.

Makron je sugerisao da je odbacivanjem ugovora o podmornicama sa Francuskom Australija ušla u „nuklearnu konfrontaciju“ sa Kinom.

Prema Makronu, prvobitni dogovor Australije sa Francuskom „nije bio u sukobu sa Kinom jer one nisu podmornice na nuklearni pogon“.

- Ali izbor koji je napravio premijer Morison bio je suprotan, ponovni ulazak u nuklearnu konfrontaciju - rekao je on.

Francuski lider je u petak za Blumberg rekao da je sporazum sa AUKUS-om „veliki signal nevolje za nas“, tvrdeći da će to učiniti vojne lance snabdevanja u Kanberi nepouzdanim i da AUKUS „neće ispuniti“ svoje obaveze.

AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
Emanuel Makron

Francuski predsednik je signalizirao da bi Pariz i dalje mogao da razmotri izgradnju podmornica za Australiju, iako je premijer Entoni Albaneze rekao da ne planira da se povuče iz sporazuma AUKUS.

Povodom Makronovih tvrdnji o „nuklearnoj konfrontaciji“ sa Kinom, australijski premijer je naveo da njegov kolega „ima pravo da iznosi svoje stavove kao što to čini na veoma otvoren način“.

Odnosi Francuske i Australije narušeni su krajem 2021. godine kada je Morison otkazao ugovor o podmornici od 58 milijardi dolara sa Francuskom u korist sporazuma sa SAD i Velikom Britanijom. Tenzije su dostigle vrhunac, a Makron je javno optužio Morisona da ga je lagao o dogovoru, što je bivši premijer demantovao.

Pored izgradnje nuklearnih podmornica za Australiju, članovi AUKUS-a kažu da pakt nastoji da zaštiti međunarodni sistem koji poštuje ljudska prava i vladavinu zakona. Kina je oštro kritikovala alijansu, tvrdeći da njeni projekti predstavljaju ozbiljan rizik po nuklearnu bezbednost.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike