Haotičnih mesec dana: Šta su britanski političari mogli da nauče iz Džonsonovog pada i prljave borbe za njegovo mesto

03.08.2022

19:17

0

Boris je delovao nedodirljivo, Sunak bezopasno, a Trasova je potcenjena

Haotičnih mesec dana: Šta su britanski političari mogli da nauče iz Džonsonovog pada i prljave borbe za njegovo mesto
Riši Sunak Boris Džonson Liz Tras - Copyright AP/Kirsty Wigglesworth/Oli Scarff/Matt Dunham

Za samo mesec dana Boris Džonson je prošao put od vrhunskog političara spretnog da izbegne mnoge udarce do čoveka koji je odlučio da se povuče, dajući pretendentima na njegovo mesto, Liz Tras i Rišiju Sunaku, prostora da dođu do izražaja.

Džonsonov autoritet opadao je mesecima, ali malo ko bi predvideo brzinu kojom će neuspešno rešavanje skandala sa seksualnim uznemiravanjem krajem juna staviti tačku na Džonsonovu premijersku poziciju i pokrenuti žestoku borbu za budućnost zemlje.

Iako je zbog skandala koji su se naređali jedan za drugim, a iz kojih je uspeo da se izvuče bez problema, delovao kao nedodirljiv, pokazalo se da je to bila iluzija kada je u roku od samo dva dana bio prinuđen da podnese ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke, pa samim tim i da prepusti pozciju premijera nekom drugom.

Kratak je put od nedodirljivog do nepoželjnog

Iako su svi bili svesni onoga što je bilo ustaljeno verovanje u Vestminsteru, da je Džonson bolji u kampanji nego u vladanju, da živi haotičnim životom i da mu istina nije jedan od prioriteta, to mu nije narušilo reputaciju i ugrozilo poziciju.

AP Photo/Frank Augstein
Boris Džonson

Čak i ove godine, kad je Džonsonova vlada bila na udaru zbog žurki kojim su prekršene epidemiološke mere koje je sama propisala, retko ko je mislio da će to stvarno naškoditi premijeru. I sam Džonson je razbesneo svoje neprijatelje pre manje od šest nedelja kada je izjavio da već planira treći mandat, iako još nije osvojio drugi.

Ipak, meseci skandala, uključujući "partigejt", niz izbornih gubitaka i rastući troškovi života koji su snažno pogodili birače imali su kumulativni efekat, brišući premijerov autoritet i omogućavajući skandalu Krisa Pinčera da zada završni udarac.

Ništa se ne može večno zataškati

U čisto političkom smislu, Džonsonu je skandal u vezi s Pinčerom izgledao kao nešto što bi mogao da preživi. Optužen da je u alkoholisanom stanju pipao dvojicu muškaraca na događaju u zapadnom Londonu, Pinčer, ključni saveznik premijera, odmah je dao ostavku.

Ipak, ono što je usledilo zaista je dokrajčilo Džonsona. Premijer je u početku odbijao da suspenduje Pinčera iz Konzervativne stranke, a Dauning strit je u više navrata menjao stav o tome da li je Džonson bio upoznat sa optužbama protiv Pinčera u vreme kada je on unapređen u viši državni organ za sprovođenje zakona.

Profimedia
 

Ono što je moglo da bude još jedan turbulentan vikend za vladu pretvorilo se u jednonedeljni skandal, koji ju je izbacio iz koloseka i okrenuo veliki broj poslanika protiv Džonsona.

Torijevci su nemilosrdni

Konzervativci trenutno biraju svog četvrtog lidera u samo šest godina, nakon što su brzo uzastopno odbacili Dejvida Kamerona, Terezu Mej i sada Džonsona.

U Vestminsteru se dugo smatralo da su torijevci mnogo efikasniji u otklanjanju loših lidera od opozicione Laburističke partije, koja ima tendenciju da se čuva lošeg predsednika stranke sve dok javnost ne uradi posao umesto njih na opštim izborima.

Ipak, snaga konzervativnog puča ovoga puta je nešto što se može videti - rekordan broj vladinih ostavki od vrha do dna, lična kritika Džonsona na nacionalnom nivou i grupa kandidata za liderstvo koji se žučno bore za poziciju - sve to pokazuje da stranka nije izgubila ništa od svoje krvožednosti.

Trka za lidera je nepredvidljiva

Od Kena Klarka, koji je u borbi za mesto lidera 2001. izgubio od Ijana Dankana Smita, bez obzira na to što je smatran favoritom, do Džonsona, koji je iskoristio Bregzit da se istakne i postane lider, takmičenja konzervativaca za predsednika stranke dugo su bila poprište velike drame.

AP Photo, File
Liz Tras i Riši Sunak

Prvih nekoliko dana najnovije borbe bilo je nepredvidljivo čak i po torijevskim standardima. Velika imena kao što su Džeremi Hant, Nadhim Zahavi i Sadžid Džavid rano su ispala iz trke, dok su dalekometni Kemi Badenok i Tom Tugendhat veličani i hvaljeni jer su nadmašili očekivanja.

Možda je najdramatičniji krug priče do sada bio meteorski uspon i pad ministarke trgovine Peni Mordant, koja je do samog kraja bila za Sunakovim petama, da bi je u samom finišu prestigla ministarka spoljnih poslova Liz Tras.

Politički stavovi su i dalje važni

Bregzit kao pitanje nije prestao da bude važan, ali je ovog puta bio manje bitan u pokušajima kandidata da privole podršku poslanika konzervativaca.

Trasova i Sunak su se koncentrisali na budućnost britanske ekonomije, pri čemu je najveći akcenat u njihovoj borbi bio na porezima i troškovima života, kao i na stanju javnih službi u zemlji.

Profimedia
 

Iako su oboje priznati borci za slobodno tržište, ekonomski planovi Sunaka i Trasove oštro se razilaze - što pokazuje da među konzervativcima i dalje postoji ideološka debata koja se ne odnosi samo na Evropsku uniju.

Televizijske debate i dalje mogu biti interesantne

Novinari koji prate politiku obično nisu oduševljeni kada su u pitanju televizijske debate, ali je ovogodišnja borba torijevaca bila veoma turbulentna i zanimljiva za gledanje.

Od kandidata koji su direktno pitani da li je Džonson pošten čovek do voditeljke koja se srušila u emisiji, sukobi u studiju privukli su veliku pažnju javnosti.

Profimedia
Riši Sunak, Liz Tras, Kemi Badenok, voditeljka Džuli Ečingam, Tom Tugendhat i Peni Mordant

Javne debate takođe su dovele u prvi plan prednosti i slabosti kandidata, pri čemu je Trasova nadmašila očekivanja u prvom susretu "jedan na jedan" sa Sunakom, pa je popravila reputaciju, zbog čega su počeli da je nazivaju medijskim magom.

Svi su potcenili Liz Tras

Trasova je sa kampanjom počela kasno, zbog čega je bila nezadovoljna, pa se u nekoliko navrata spetljala u televizijskoj debati, ali bez obzira na to uspevala je da se održi na visokom trećem mestu sve do samog kraja.

Dok je njena suparnica Mordantova sticala pristalice, mnogi u Vestminsteru pitali su se da li će ministarka spoljnih poslova sklona gafovima ispasti u finišu. Međutim, ona je po broju glasova prestigla Mordantovu i sada je veliki favorit da postane sledeći britanski premijer.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike