Srbija je najlepša u proleće kad se priroda budi: Top 7 domaćih destinacija koje možete obići za praznike

26.04.2024

19:08

0

Pravi je trenutak da organizujete neku mini-turu po našoj prelepoj zemlji

Srbija je najlepša u proleće kad se priroda budi: Top 7 domaćih destinacija koje možete obići za praznike
Copyright Profimedia

Ove godine praznici su se posebno tempirali i ostavili nam više vremena za uživanje sa našim najmilijima. A deluje i da će nam vreme ići naruku, pa je pravi trenutak da smislite šta biste to mogli da vidite i posetite.

Naša zemlja je prelepa u svako godišnje doba, ali proleće joj definitivno daje posebnu magiju. Kad sve ozeleni i procveta, prosto nas mami da izađemo napolje.

Zato je najbolje da planirate da ove prve majske dane provedete istražujući neka posebna mesta. Gde god da krenete – na sever, istok, zapad ili jug, svejedno je, svuda postoji neki biser koji je načinila priroda ili istorija, a koji je najlepši baš sad.

O tome kakve sve bisere imamo, svedoči i sve veći broj turista koji se odlučuju da posete našu zemlju.


Napravite svoju prazničnu turu po Srbiji, a mi smo tu da vam damo neke predloge:

1. Krupajsko vrelo, manastir Manasija i vodopad Veliki buk

Profimedia
Vodopad Veliki buk, Lisine

Legenda kaže da se u Homoljskim planinama nalazi blago za kojim meštani ovog kraja i danas tragaju. Osim ovog blaga za kojim tragaju, stanovnici ovog kraja imaju i fantastična prirodna bogatstva.

Krupajsko vrelo okruženo je šumom i u podnožju Beljanice predstavlja pravi egzotični prizor s promenljivim nijansama zelene i plave.

U blizini vrela se nalazi i izvor vode sa temperaturom od 26 stepeni, a oba izvora su spomenici prirode od nacionalnog značaja.

Privatna arhiva
 

U blizini vrela je manastir Manasija, opasan zidinama sa 11 kula, zadužbinom despota Stefana Lazarevića, a u tom manastiru nalaze se njegove mošti.

24sedam/Goran Sivački
Manastir Manasija

Kada ste već u ovom kraju, posetite Resavsku pećinu koja spada u najlepše pećine u Srbiji. Otvorena je od 1972. godine za posetioce i predstavlja zaštićeni spomenik prirode I kategorije.

Profimedia
Resavska pećina

Na putu ka Resavskoj pećini postoji odvajanje za vodopad Veliki buk u Lisinama, a tu je i restoran sa fantastičnom pastrmkom.

Profimedia
Lisine

2. Uspavani vulkan Ostrovica

Profimedia
Ostrovica

Kad prilazite rudničkom pobrđu, krajem dominira silueta Ostrovice ili Ostrvice, davno ugašenog vulkana.

Ostrovica pripada severozapadnim ograncima Rudnika – najviše šumadijske planine, i predstavlja deo šireg eruptivnog terena Rudnika i Šumadije.

Njen vrh je na nadmorskoj visini od 758 metara i do njega nije teško doći - Ibarskom magistralom ide se do skretanja za naselje Rudnik, zatim ka selu Varnice, odakle vodi obeležena staza.

Nakon livade i šume, sledi uspon po stenama, koji na nekim mestima izgleda opasan, ali se da savladati. A kada se stigne do vrha koji dominira Šumadijom, pred horizontom ljudska čula drhte.

 

 

Ostrvica ima specifičnu morfološku fizionomiju, a 2009. proglašena za spomenik prirode na površini od gotovo 14 hektara.

Iako je opusteli kamenjar zarastao u šipražje, bodljikavo grmlje i retke trave, Ostrovica je izuzetan objekat kulturne baštine - na vrhu se naziru ostaci utvrđenog grada, čija tačna godina izgradnje kao ni graditelj nisu poznati. Pretpostavlja se da potiče još iz antičkog perioda.

 


Razni istorijski podaci nam govore da su se u grad sklanjali dubrovački trgovci i rudari iz okolnih rudnika, u periodu sukoba između Stefana Dečanskog i Vladislava II, posle smrti kralja Milutina. Ostrovica je igrala izuzetno važnu ulogu u odbrani tadašnje srpske države, bila je najvažnija tvrđava u ovoj oblasti, i ko je upravljao njom, upravljao je i celim ovim krajem.

3. Đerdapska klisura, tvrđava Golubac, Lepenski vir

Profimedia
Đerdapska klisura

Nacionalni park Đerdap poznat je i kao Gvozdena kapija Dunava, a tvrđava Golubac nalazi se na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Zbog svoje lepote, bedema i burne istorije, jedno je od najposećenijih mesta.

Profimedia
Golubačka tvrđava
24sedam/Goran Sivački
Golubac

Na dunavskoj teresi na Đerdapu nalazi se jedno od najznačajnijih arheoloških nalazišta Srbije – Lepenski vir.

Trajanova tabla deo je ansambla rimskih spomenika na rimskom putu kroz Đerdap, uklesana je u stenu, pravougaonog je oblika i na njoj je tekst na latinskom posvećen caru Trajanu.

U blizini je etno-selo "Kapetan Mišin breg" s prenoćištem, tradicionalnom hranom i fantastičnim vidikovcem. Nakon medovače i soka od zove, možete do Kladova i na krstarenje Dunavom.

Profimedia
Lepenski vir

4. Đavolja varoš

Profimedia
Đavolja varoš

Kod Kuršumlije se nalazi prirodni fenomen sastavljen od 202 kamene figure nastale delovanjem erozije. Smeštene su u dve jaruge – jedna je Đavolja jaruga, a druga Paklena jaruga.

Ovaj geomorfološki fenomen je jedinstven u našoj zemlji i vrlo redak u svetu. U Evropi ima sličnih pojava u Alpima.

Lokalitet Đavolja varoš stavljen je pod zaštitu države još 1959. godine, a 1995. proglašen je za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite – spomenik prirode. Ukupno je zaštićeno 67 hektara površine.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mima Gavrilov (@mim_a_a_)

 

Najbolji period za posetu je od aprila do oktobra, a ukoliko želite da  se odmorite i pojedete dobru i kvalitetnu hranu, tu je restoran na otvorenom koji radi od aprila do oktobra.

Đavolja varoš osvetljena je noću, pa kažu da je poseban doživljaj posetiti je u to doba dana.

5. Tara, Mitrovac, Kaluđerske bare, Zaovinsko jezero, Banjska stena, Šarganska osmica

RINA
Tara

Nedirnuta priroda, lepota planine, šume, reke, jezera i gostoprimstvo ljudi prepoznatljiv su imidž ovog kraja.

Ko voli miran odmor, bez buke i galame, može da ide na Taru i da se regeneriše. Prelepi vidikovci na koje možete da odete, tepih livade, putevi koji vode kroz šumu odlični su za šetnju.

Na Taru treba doći kolima i ostati nekoliko dana jer je mnogo toga što na njoj treba videti. Najpoznatije destinacije koje obavezno treba posetiti su Mitrovac, Kaluđerske bare i jezero Zaovine.

Profimedia
Zaovinsko jezero

Preporuka je i obilazak Mokre Gore, čuvenog etno-sela i čuvene Šarganske osmice - atraktivne turističko-muzejske železnice, jedinstvenog graditeljskog remek-dela u svetu među prugama uzanog koloseka, te da se provozate vozom „Nostalgija“.

6. Kanjon Uvca

Profimedia
Uvac

Kanjon reke Uvac se smatra za jedno od najlepših mesta u Srbiji.

Nalazi se u jugozapadnoj Srbiji, između planina Javor i Zlatar. Poznat je po svojim ukleštenim meandrima. Ovo je jedno od poslednjih staništa beloglavog supa, vrste koja je gotovo izumrla. Lepota ovog predela zaista ostavlja bez daha.

Kanjon reke Uvac za svakog ljubitelja prirode nudi ponešto i zbog toga je jedna od top turističkih atrakcija Srbije.

7. Fruška gora, manastiri, Vrdnička kula

Profimedia
Vrdnička kula

Na sremskoj planini Fruška gora smešteno je 16 srpskih pravoslavnih manastira, podignutih u kasnom srednjem veku.

Ova jedinstvena kulturno-istorijska celina proglašena je za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Srbiju. Fruška gora je poznata po fantasticnoj prirodi i vinarijama.

Vrdnička kula nalazi se u blizini Vrdnika, a temelji kule izgrađeni su za vreme Rimljana u IV veku, a potom je na istim temeljima izgrađeno utvrđenje u XIV veku. Današnja kula je ostatak tog utvrđenja. Nalazi se na vrhu usamljenog brda obraslog gustom šumom, tako da će vam se uvek nalaziti na horizontu, bez obzira na to iz kog pravca dolazite. Do kule vodi vijugava planinska staza.

Profimedia
Manastir Jazak

U blizini su manastiri Ravanica, Mala Remeta, Jazak, kao i etno-kuću "Jazak".

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike