Dan D u Hrvatskoj: Održavaju se parlamentarni izbori, sve oči uprte u HDZ i SDP

17.04.2024

07:41 >> 08:37

0

U birački spisak je upisano 3.733.283 ljudi. Biračka mesta biće otvorena u sedam, a zatvorena u 19 sati

Dan D u Hrvatskoj: Održavaju se parlamentarni izbori, sve oči uprte u HDZ i SDP
Ilustracija - Copyright AP Photo/Darko Bandić

U Hrvatskoj se danas održava prvi od tri izborna ciklusa najavljena u ovoj godini, koja je zbog toga nazvana superizbornom, a reč je o parlamentarnim izborima, 11. po redu od proglašenja samostalnosti 1991. godine.

Predsednica biračkog odbora na izbornom mestu br. 85 u Zagrebu Dubravka Stojanac, izjavila je jutros da su birališta na parlamentarnim izborima u Hrvatskoj otvorena na vreme i da sve teče po propisima.

Ona je za Tanjug objasnila i proceduru glasanja.

"Za nacionalne liste glasaju svi birači, pripadnik nacionalne manjine koji se izjasni da želi glasati i za svoju manjinu ima pravo da glasa za nacionalnu listu i za svoju nacionalnu manjinu, s tim da pripadnici srpske nacionalne manjine mogu glasati od jednog do tri glasa, dok ostali pripadnici manjina jedan", objasnila je ona.

Birači mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi, objasnila je ona. Kandidat koji osvoji najmanje deset posto glasova svoje liste ima prednost u odnosu na ostale, nezavisno od toga gde se nalazi na listi, što znači da u Sabor može da uđe kandidat koji je bio na poslednjem mestu.

Hrvatska je podeljena na 12 izbornih jedinica, s tim što se u 10 bira 140 poslanika, dok u 11. dijaspora bira tri poslanika, a u 12. izbornoj jedinici pripadnici manjinskih naroda biraju osam poslanika, od kojih Samostalnoj demokratskoj srpskoj stranci (SDSS) pripadaju tri mandata.

Na izborima učestvuje 165 kandidatskih lista, a od toga je samostalnih stranačkih lista 95. Kandidovano je 56 odsto muškaraca i 44 odsto žena.

U birački spisak upisano 3.733.283 ljudi. Biračka mesta biće otvorena u sedam, a zatvorena u 19 sati, kada će prestati da važi izborna tišina, koja je stupila na snagu u ponoć.

Slede izbori za Evropski parlament, koje je predsednik Republike Zoran Milanović raspisao za 9. jun, a krajem godine i izbori za predsednika države, ukoliko u međuvremenu aktuelni šef države ne podnese ostavku, budući da pretenduje na premijersku funkciju u novoj hrvatskoj vladi.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike