Čovek zvani "nevolja", frajer, emotivac i buntovnik koji skače sa 12. sprata: Sve što niste znali o Rajanu Goslingu (FOTO/VIDEO)

26.04.2024

19:00

0

Njegova biografija puna je zanimljivih podataka i anegdota koje su odavno postale sastavni deo njegove karijere

Čovek zvani "nevolja", frajer, emotivac i buntovnik koji skače sa 12. sprata: Sve što niste znali o Rajanu Goslingu (FOTO/VIDEO)
Rajan Gosling u filmu "Kaskader" - Copyright Profimedia

Kanadski glumac Rajan Gosling ima “filmsku” biografiju. Niz neverovatnih događaja i anegdota iz njegovog stvarnog života otkriva koliko “pravog” Rajana ima u njegovim ulogama.

Profimedia
 

Prošle godine smo ga gledali kao Kena u filmu "Barbi" koji je osvojio ceo svet. U ovom filmu je pokazao da nije samo fantastičan glumac već i da zna odlično da peva i pleše.

Emotivac i frajer, buntovnik i romantik

U bioskopima ga opet gledamo kao “autsajdera” koji se ponovo pretvara u glavnog junaka filma.

Iako Gosling ovog puta tumači glavnu ulogu u komediji "Kaskader", reč je o čoveku sa zanimanjem koje se, u filmskoj industriji, stavlja na marginalno mesto.

Profimedia
 

Nakon niza odličnih filmova različitih žanrova, nema sumnje da je Gosling odličan glumac, ali kao kaskader, čini se, nije trebalo previše da razmišlja o glumi, nego da iskoristiti prethodno filmsko iskustvo i bude ono što on zapravo jeste – emotivac i frajer, buntovnik i romantik, piše kinofilm.hr.

Problematično dete

Njegova biografija puna je zanimljivih podataka i anegdota koje su odavno postale sastavni deo njegove karijere.

Odrastao je kao problematično dete na kojeg su filmovi ostavili snažan utisak. U školi se često tukao kako bi privukao pažnju devojčica, međutim iako je izostao željeni efekat, on je nastavljao s takvim ponašanjem zbog čega je dobio nadimak “Trouble” (Nevolja).

Tanjug/Jordan Strauss/Invision/AP
 

Uskoro mu je ustanovljen poremećaj pažnje s hiperaktivnošću (ADHD), a njegova majka dala je otkaz kako bi se posvetila njegovom školovanju od kuće. Njen cilj je bio da Rajanovu energiju sa tuča preusmeri u nešto kreativno, pa ga je poslala na balet. Sa sestrom je često pevao na venčanjima, a pomagao je i ujaku koji je radio kao imitator Elvisa Prislija.

Za sve je kriv "Dik Trejsi"

Da želi postati glumac, Rajan je shvatio nakon što je pogledao filmsku adaptaciju istoimenog stripa, "Dik Trejsi" (1990.), ali s obzirom na to da se porodica nekoliko puta selila, do 12 godine života nije uspeo da uspostavi prijateljstva.

Profimedia
 

A upravo se na pragu tinejdžerskih godina dogodila velika promena u njegovom životu i započela je glumačka karijera. Naime, pokazao se najboljim na audiciji za Miki Maus klub, na kojoj je učestvovalo 17.000 klinaca.

Selidba u Floridu

Tada je potpisao dvogodišnji ugovor sa Diznijem i usledila je još jedna selidba. Ovog puta izvan Kanade – u Floridu gde je snimana Diznijeva emisija. S obzirom na to da su zavisili od njegove plate, preselila se cela porodica, i živeli su u kamperu kraj lokacije snimanja emisije.

Profimedia
 

Nisu to bili nimalo laki uslovi života, pa su se njegovi roditelji tada i rastali, a on i sestra su odlučili da žive sa majkom. Ona je u jednom trenutku morala da se vrati u Kanadu, kako ne bi izgubila posao, pa je šest meseci Goslingova starateljka bila osoba iz šoua u kojem je on učestvovao, ujedno i majka Džastina Timberlejka. Upravo je danas slavni pevač i glumac možda i prvi pravi prijatelj kojeg je Rajan u detinjstvu imao.

Sa 17 godina u seriji "Mladi Herkul"

Gosling se 1995. godine vratio u Kanadu i nastavio da se pojavljuje u brojnim televizijskim serijama, a kao 17-godišnjak odlučio je da napusti školu i ode na Novi Zeland kako bi tumačio glavnu ulogu u seriji " Mladi Herkul".

Profimedia
 

Upravo taj svoj angažman Gosling često ističe u razgovoru sa novinarima vezanim uz "Kaskadera".

- Jedan od mojih prvih glumačkih poslova bio je u dečjoj akcionoj seriji "Mladi Herkul", a tokom snimanja gotovo uvek sam imao dublera.

Profimedia
 

Dakle, iskustva s kaskaderima imam od mojih najranijih glumačkih dana. Već tada sam se uverio da će oni doći, napraviti sve kul stvari, rizikovati povrede, ponekad i život, i – nestati u mraku. Upravo zato, srećan sam što imam priliku da učestvujem u filmskom projektu koji će skrenuti pažnju na te sjajne ljude - rekao je, između ostalog, Gosling, govoreći o svojoj najnovijoj ulozi.

"Kaskadera" snimio zbog reditelja Dejvida Liča

Jedan od razloga zbog kojih je želeo da snimi ovaj film je i reditelj Dejvid Lič.

- Njegov sam fan, a činjenica da je i on i sam nekada radio kao kaskader, projekat čini još uzbudljivijim! Šta može biti autentičnije od akcionog filma iza kojeg stoje ljudi koji su takve stvari i sami radili?! - naveo je glumac.

Profimedia
 

A i on sam je radio “takve stvari”. Naime, u akcionoj drami "Vožnja" (Drive, 2011.) glumio je kaskadera koji je dodatno zarađivao kao “vozač za beg”, odnosno pomagao pljačkašima. A kad je jedna, naizgled rutinska, pljačka pošla u sasvim drugom smeru, morao je da spašava goli život.

Emili Blant kao bivša devojka

U sličnoj situaciji naći će se i sada, samo onda je to činio kako bi se približio svojoj zgodnoj komšinici, a u "Kaskaderu" bivšoj devojci koju tumači Emili Blant.

Profimedia
 

- "Kaskader" je film koji govori o snimanju filmova i ljudima koji te filmove stvaraju. Nema tu superheroja, samo predanih radnika kakav je i lik kojeg glumim. On je samo "običan tip" koji želi iznova da osvoji devojku, otporan je na sve nedaće i ne odustaje dok ne postigne što je zamislio - kaže Gosling o svom liku, a tako je radio i u privatnom životu u kojem i nikad nije pristajao na površnost, nego izlazio iz komforne zone kako bi bio što uverljiviji na velikom platnu.

Želeo je da bude grubijan

Na primer, za ulogu u "Beležnici" (The Notebook, 2004.) naučio je da izrađuje nameštaj od drveta pa su njegovi proizvodi korišćeni kao rekviziti na snimanju. Za ulogu u "Vožnji" trenirao je thai boxing, a za film "La La Land" (2016.) usavršio je svoje znanje plesa i sviranja klavira.

Profimedia
 

Još je kao klinac, pre nego što je počeo raditi za Dizni, silno je želeo da ostavi utisak grubijana, a njegov trud rezultirao je tučama, ali i imitacijom naglaska Marlona Branda jer mu se njegov kanadski činio previše nežnim.

Ipak, u kriminalističkom trileru "Tajne i laži savršenog zločina" (All Good Things, 2010.) nije se osećao dobro nakon što je u jednoj sceni za kosu vukao svoju koleginicu Kirsten Dunst kojoj je sutradan, iako je samo radio ono što je pisalo u scenariju, u znak izvinjenja poslao cveće.  

Pad sa 12. sprata

Uprkos tome što će učiniti sve da bude što uverljivi na filmu – pa i živeti nekoliko meseci skučenom stanu u Njujorku kako bi što lakše “uronio” u ulogu nesigurnog profesora u niskobudžetnoj drami "Half Nelson", Rajan Gosling je priznao da je bio oduševljen što u "Kaskaderu" ne mora sam da izvodi predviđene vratolomije.

- Film je o kaskaderima i super mi je što mogu da pomognem u skretanju pažnje na to nezahvalno zanimanje i što ih mogu pustiti da rade ono što najbolje znaju. Ipak, kako bi film bio uverljiv, morao sam i sam da snimim par opasnih scena u kojima sam shvatio sa čime se oni svakodnevno nose.

Profimedia
 

Uprkos mom strahu od visine, snimio sam pad sa 12. sprata i nadao sam se da ću ga se tako rešiti. Straha se nisam rešio, jesam tek nakratko dok smo snimali, jer sam imao ogromno poverenje u te ljude koji slične stvari rade svakodnevno.

Osim te, snimio sam i scenu u kojoj me vuku preko Sydney Harbour mosta. Snimanje je bilo zakazano za 6 sati ujutro. Ni sam ne znam kako sam je snimio. Kad smo završili otišao sam da se naspavam, a kad sam se probudio, prvo što sam pomislio bilo je: "Je li ovo bio neki vrlo čudan san ili noćna mora?” - našalio se na sopstveni račun.

Najbolji posao na svetu

Rajan Gosling, ističe da je, bez obzira na to, celokupni osećaj koji ima nakon snimanja "Kaskadera" sjajan.

Profimedia
 

- Ono što volim kod ovog filma je to što je napravljen da kod publike izazove dobar osećaj. Tokom snimanja videlo se da svi volimo to što radimo i da nam je to najbolji posao na svetu. Svaki dan smo dolazili na set sa ciljem da napravimo nešto u čemu će uživati gledaoci, ali i mi sami -  rekao je Gosling.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike