Gde se sakriti od trećeg svetskog rata: Koje zemlje su najbezbednije u slučaju izbijanja globalnog sukoba

03.04.2022

07:19

0

Sve se više priča o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja, pa su stručnjaci napravili listu država koje bi u slučaju vojne eskalacije bile najbolji izbor za život

Gde se sakriti od trećeg svetskog rata: Koje zemlje su najbezbednije u slučaju izbijanja globalnog sukoba
AP19137426405626 - Copyright AP Photo/Virginia Mayo

Vojna operacija Rusije u Ukrajini i pominjanje nuklearnog oružja uplašili su svet. Jedni su uvereni da sukob na istoku Evrope neće prerasti u svetski rat, dok se stručnjaci uzdaju u to da će sve umešane strane mudro vući poteze i da do njega stvarno neće doći.

Taj scenario izbegnut je nekoliko puta tokom hladnog rata, a većina stručnjaka koji su se bavili mogućnošću trećeg sukoba globalnih razmera smatra da bi u njega mogla da budu umešana dva bloka: sa jedne strane Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i NATO, a sa druge strane Rusija i potencijalno Severna Koreja i Kina.

Zbog razornog delovanja nukleranog oružja koje bi eventualno moglo da bude upotrebljeno, većina ovih država i njima susednih zemalja smatra se nesigurnim mestom za život u slučaju izbijanja trećeg svetskog rata.

Nedavno je nuklearni pejzaž počeo da se menja. Severna Koreja je preduzela niz nuklearnih proba, samo u ovoj godini bilo ih je deset. Iako je velika većina država članica UN glasala za zabranu nuklearnog oružja, postoje povećane tenzije između NATO-a i Rusije, stalna nestabilnost između Indije i Pakistana i nove nuklearne noćne more i geopolitički scenariji koji nikada nisu postojali tokom mirnih dana hladnog rata.

Bivši šef Pentagona Vilijam Peri izjavio pre nekoliko godina da je danas veći rizik od nuklearnog uništenja nego tokom 1970-ih i 1980-ih.

Globalno društvo je izgradilo normu protiv upotrebe nuklearnog oružja, ali se sve to u trenutku lako može promeniti. Ideja da nuklearno oružje ima jedinstven psihološki efekat pojavila se nakon bombardovanja Hirošime i Nagasakija tokom Drugog svetskog rata. Od tada je nuklerano oružje postalo sinonim za izuzetnu političku moć, a atomske bombe krajnje tabu oružje.

Profimedia
 

Kada je britanska vlada objavila svoj septembarski dosije 2002. kako bi opravdala ilegalnu invaziju na Irak, pozvala je se na moćnu stigmu nuklearnog oružja, uključivši atomsku pretnju na dugu listu razloga za invaziju. Iako druga oružja mogu biti veoma štetna, na njih se ne reaguje kao na atomsku bombu.

Ali šta bi se dogodilo da danas izbije nuklearni rat, gde bi ljudi bili najbezbedniji i zbog čega?

Koje države su najbezbednije?

Na većini lista u slučaju izbijanja trećeg svetskog rata prvo mesto po sigurnosti zauzima Novi Zeland. Lokacija je idealna i udaljena od većine zbivanja, država je nezavisna, pa je upravo zato i popularna kod milijardera koji sve više kupuju nekretnine u njoj, samtrajući je bezbednim rajem.

U zavisnosti od medija i sagovornika, u najbezbednije države sveta ubrajaju se i Danska, Čile, Australija, Butan, Fidži, Island, Švajcarska, Kanada i nekolicina ostrvskih država u Okeaniji.

Danska je na listi jer njoj "pripada" Grenland, koji je uz Antarktik među najmanje naseljenim delovima naše planete. Iako je hladnoća veliki problem, kao i potencijalno osvajanje obalskih delova otoka, stručnjaci su složni da bi severna obala i unutrašnjost bile sigurne za život. Slično objašnjenje nude i u slučaju Islanda.

Švajcarska je država oko koje su mišljenja podeljena. Njena istorija neutralnosti, bogatstvo i brojni bunkeri glavni su aduti pobornika Švajcarske kao sigurne zone, ali druga strana upozorava da bi nuklearni rat, ma gde se on vodio, na kraju došao i do ove bogate države. Među većim problemima bilo bi kako nastaviti snabdevanje hranom.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Mali Butan, država koju ne zanimaju preterano diplomatski odnosi s ostatkom sveta i koja je uvek na vrhu liste "najsrećnijih država", za neke je idealno rešenje u slučaju trećeg svetskog rata. Iako je blizu velikih sila Indije i Kine, nije zavisna od njih, a stanovnici su pomalo naviknuli na izolaciju.

Za Kanadu i Australiju važi otprilike isto. Iako po veličini teritorije zauzimaju 2. i 6. mesto, po broju stanovnika su "tek" 39. i 55. na listi. Stručnjaci koji su razmatrali potencijalni globalni rat tvrde da bi unutrašnjost ovih država, čisto zbog veličine teritorija, pružila sigurno utočište svima koji ga tamo potraže. Kanadi je veliki problem i što joj velika većina stanovništva živi uz granicu sa SAD-om, gde su im i svi veći gradovi.

Čile kao adute ima to što ga štite Andi, što ima obilje hrane i vode, a jug zemlje pružio bi "sigurnu luku" za njegove stanovnike. Fidži, Tuvalu i Nauru takođe su među "boljim" zemljama za život u slučaju rata. Ove ostrvske oaze daleko su od centralnih zbivanja, nije da na njima ima nekih minerala ili sredstava koje su zanimljive velikim silama, pa su one idealne za one koji vole vrućine i ribu.

Jedno od najsigurnijih mesta za život svakako bi bio Antarktik. On ne samo da je kilometrima daleko od bilo kog mesta, već je bio i mesto prvog svetskog sporazuma o nuklearnom oružju 1959. Ugovor o Antarktiku zabranio je detonaciju svih nuklearnih oružja i posvetio ovaj smrznuti prostor mirnom istraživanju.

To ne bi bio prvi put da se polarni regioni koriste kao nuklearna skrovišta: u možda najhladnijoj misiji hladnog rata, pod kodnim nazivom „Projekat Ajsvorm“ („Projekat Ledeni crv“), ogromna nuklearna baza bila je tajno zakopana duboko unutar Arktičkog kruga. Poznat kao „grad pod ledom“, ovaj ogromni bunker, koji je sada pun napuštenog toksičnog otpada i radioaktivnog rashladnog sredstva, uskoro će biti oslobođen iz svoje smrznute jazbine dok ledene kape nastavljaju da se tope.

AP Photo/Virginia Mayo
 

Još jedna opcija bilo bi Uskršnje ostrvo u južnom Pacifiku. Nažalost, kako piše Džared Dajmond u svojoj knjizi „Kolaps: Kako društva biraju da propadnu ili prežive“, krčenje šuma pretvorilo je ovo izolovano ostrvo u ekološku ruševinu.

Arhipelazi Kiribatija i Maršalska ostrva još jedna su opcija. Ovi udaljeni i sunčani lanci ostrva imaju prelepe tropske plaže i okruženi su nepreglednim okeanom. Nekada su na njima sporvođena testiranja nuklearnog oružja, a danas su ona zbog svoje daljine jedna od najbezbednijih mesta na svetu.

Koje države su najmanje bezbedne?

Najgore države u kojima možete biti u slučaju novog svetskog sukoba su Severna Koreja, Avganistan, Haiti, Irak, Sirija, Južni Sudan i Jemen. Većina ovih zemalja ili je tek izašla iz sukoba ili oni još traju u njoj, zbog čega one spadaju među najnesigurnije i najsiromašnije zemlje sveta.

Građani bi verovatno bili prepušteni sami sebi, a kako i danas mnogi stanovnici nemaju dovoljno hrane, vode i lekova, situacija si se sigurno naglo pogoršala u slučaju trećeg svetskog rata.

Na spisku "nepoželjnih" država je i Venecuela, koja je označena kao visokorizična zemlja zbog velikog broja zločina.

Što se tiče Balkana, ovo područje je po bezbednosti negde u sredini po sigurnosti.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike