Sedmica u svetu: Opasno zaoštravanje na liniji SAD-Rusija, razorni zemljotresi i krvave priče

23.01.2022

20:22

0

Britanski premijer našao se u nezadvidnoj situaciji, suočen sa sve više poziva da podnese ostavku, a masovni ubica iz Norveške ponadao se da će biti pušten iz zatvora posle samo 10 godina

Sedmica u svetu: Opasno zaoštravanje na liniji SAD-Rusija, razorni zemljotresi i krvave priče
pregled nedelje - Copyright 24sedam/AP Photo

U nedelji za nama (17-23. januara) tenzije između Rusije i Amerike nastavile su da rastu, planeta se tresla dok je na svim stranama sveta pala krv nedužnih.

Britanski premijer našao se u nezadvidnoj situaciji, suočen sa sve više poziva da podnese ostavku, a masovni ubica iz Norveške ponadao se da će biti pušten iz zatvora posle samo 10 godina.

Rusko-američko nadglasavanje

Napetost koja se u poslednjih nekoliko nedelja gomila zbog Ukrajine, koja je uzrok problema Rusije i NATO, nastavila se i ove sedmice. Predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin izjavio je da se glasine koje se šire sa Zapada o navodnoj predstojećoj invaziji Rusije na Ukrajinu mogu protumačiti kao priprema NATO-a da okupira Ukrajinu, dok je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov povodom toga održao sastanak sa nemačkom koleginicom Anelenom Berbok, koja se nije najsjajnije pokazala na njemu, i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Rusija je upozorila na gomilanje NATO snaga kod Belorusije, dok su Amerikanci tvrdili da se plaše da bi upravo iz ove zemlje mogla da krene invazija Ukrajine. Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan pozvao je na pregovore u svoju zemlju predsednika Rusije Vladimira Putina i njegovog ukrajinskog kolegu Vladimira Zelenskog, a za to vreme Amerika je odlučila da pošalje oružje u Ukrajinu, da bi ono u subotu konačno i stiglo do nje.

Tanjug/AP Photo/John Locher
Džozef Bajden

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je da želi, ne samo kao predsednik zemlje, već i kao predsedavajući Vrhovnog državnog saveta Savezne države, da naglasi da Belorusija i Rusija ne žele rat, jer bi svi bili pogođeni njime, dok je Zelenski nastavio sa provokacijama proširivši sankcije protiv Rusije. Predsednik Sjedinjenih Američkih Država saopštio je da Amerika Rusiji sprema sankcije kakve Vladimir Putin do sada nije video ukoliko se desi da ona napadne Ukrajinu, a čime je sve Džozef Bajden razičarao svet i SAD tokom godinu dana na mestu predsednika možete pročitati OVDE.

Džonsonova agonija

Nakon prošlonedeljnog priznanja i preuzimanja odgovornosti, premijer Velike Britanije Boris Džonson kaje se zbog prisustva na zabavi "donesi svoje piće" u Dauning stritu u maju 2020. godine tokom lokdauna, ali je javnost toliko ogorčena da se postavilo i pitanje da li kraljica Elizabeta II može da ga smeni. Sa druge strane, Džonsonove stranačke kolege zatražile su da što pre podnese ostavku, a da zlo nikad ne dolazi samo dokazala je i informacija da je premijerova najmlađa ćerka zaražena koronavirusom.

Čačkanje po starim ranama

Masovni ubica Anders Bering Brejvik šokirao je sve prilikom ulaska u sudnicu na ročište za uslovni otpust salutiravši nacističkim pozdravom. Na ročištu će biti odlučeno da li Brejvik treba da bude pušten nakon što je proveo više od decenije iza rešetaka. Sudski psihijatar rekao je u sredu da je Anders Bering Brejvik opasan sada kao i kada je izveo najsmrtonosniji norveški napad 2011. godine, dok je norveška državna tužiteljka Hulda Karlsdotir zaključila da se nije poboljšao i da bi trebalo da ostane u zatvoru.

Profimedia
Anders Bering Brejvik

Pustoš posle erupcije

Podvodni vulkan koji je eruptirao prošle subote u Tongi pokrenuo je masivnu eksploziju koja se dešava skoro svakih hiljadu godina. Erupcija je bila toliko snažna da se videla iz svemira, a posle nje je nastalo novo ostrvo. Snimci iz vazduha pokazali su razmere katarofe u Tongi, koja je prekrivena pepelom, a na sve to je i odsečena od sveta jer je jedini podmorski komunikacioni kabal presečen tokom masivne erupcije vulkana. Posle erupcije pogođen je i Peru, u kom se nafta izlila na plaže, ugrozivši život brojnih životinja, a posle svega što je zadesilo Tongu svet su obišle apokaliptične scene iz zemlje koja je pretrpela erupciju vulkana i cunami. Kako nekadašnji poslanik parlamenta planira da iskoristi situaciju u ovoj zemlji za razvoj bitkiona možete pročitati OVDE.

Pokolj za pokoljem

Bombaški i teroristički napadi bili su veoma česti ove sedmice. Pouzdani izvori su obavestili SOHR (Sirijski opservatorijum za ljudska prava) da se broj smrtnih slučajeva u kopnenom napadu na grad Afrin u četvrtak uveče popeo na osam osoba, uključujući petoro dece, od kojih su svi poginuli od raketa ispaljenih iz oblasti gde su na severu raspoređene režimske i kurdske snage Alepa. Haos je nastao i na pijaci u Pakistanu, gde je bomba postavljena na motor odnela najmanje tri života, dok je u razornoj eksploziji u gradu na zapadu Gane poginulo najmanje 17 osoba nakon što se kamion koji je prevozio eksploziv sudario sa motociklom. Teroristi Islamske države izvršili su pokolj u vojnoj bazi u Iraku, a u napadu na zatvor u Jemenu stradalo je više od 80 osoba, među kojima su bila i deca.

Printscreen Twitter/AJEnglish
Razneti zatvor u Jemenu

Ustreptalo tlo

Zemljotres jačine 5,6 stepeni Rihterove skale pogodio je u ponedeljak zapadni Avganistan, dok se u utorak treslo u Turskoj, u kojoj su mnoge kuće oštećene, a onda je tlo mirovalo sve do subote, kada su jači potresi zabeleženi na čak četiri lokacije. Prvo se treslo na Filipinima, odakle su stigli jezivi snimci, a zatim i u Aljasci i Japanu, čiji su uplašeni građani takođe napravili snimke koji izazivaju jezu. Na sve to, jak zemljotres od 7,1 stepena pogodio je i indonezijsko ostrvo, čiji su se stanovnici uplašili da bi moglo da dođe do cunamija.

Dominacija dronova

Tri tankera koja su prevozila gorivo eksplodirala su u ponedeljak u industrijskoj zoni Abu Dabija. Tom prilikom je ubijeno troje ljudi, a povređeno je šestoro, dok su vlasti za sve okrivile dronove kojima su upravljali Huti. Sa druge strane, švedska obaveštajna služba potvrdila je da vodi istragu zbog toga što su primećeni dronovi u blizini tri nuklearne elektrane u toj zemlji, a kako su dronovi počeli da zamenjuju standardno oružje, kako se sprovode napadi besiplotnim letelicama i na koji način se brani od njih možete pročitati OVDE.

Mali svet za omikron

Austrijska policija saopštila je da ne želi da kontroliše vakcinalni status građana kada bude uvedena obavezna vakcinacija, a zemlja je predstavila nova pravila za ulazak, dok je austrijskom poslaniku ukinut imunitet jer se na protestu nije pridržavao epidemioloških pravila. Italijanskim građanima koji nisu vakcinisani zabranjen je pristup mnogim javnim mestima, pa tako i trajektima, pa su mnogi od njih prisiljeni da putuju ribarskim čamcima, dok je jedna zemlja nakon dve godine izbegavanja koronavirusa upala u paniku kada je dozvolila prvom avionu da sleti i kada je sa njim stiglo čak 36 zaraženih.

Tanjug/AP Photo/Tatan Syuflana
 

EMA je konačno otkrila da li vakcine izazivaju komplikacije kod trudnica i bebaEntoni Fauči i direktor SZO pričali su o kraju pandemije, a Bil Gejts je priznao da se plaši sledeće pandemije, koja bi mogla da bude smrtonosnija od koronavirusa. Otkriveno je i da li vakcinacija može da dovede do "zamora imuniteta", kao i koliko su vakcine efikasne protiv omikrona, dok je dobra vest da je predstavljen uređaj koji za nekoliko minuta može da identifikuje koronavirus, a na kom je radio i sprski naučnik. Kako je Australija, koja je imala stroge epidemiološke mere na kraju uspela da poklekne pod koronavirusom možete pročitati OVDE.

Gvantanamo - 20 godina posle: Mesto na kome su pravila prestala da postoje

Metropola koja tone: More guta sve pred sobom, toliko da država mora da izgradi novu prestonicu! (VIDEO)

Kao na Divljem zapadu: Bande pljačkaju vozove i organizuju se preko mreža, a građani se sami naoružavaju! (VIDEO)

Ubistva, iznude, kidnapovanja, droga: Gradovi u koje ni u mislima ne biste kročili! (FOTO/VIDEO)

Bio je najpoznatiji frizer u zemlji, a onda su ga pronašli mrtvog pored majke: Misteriozni zločin dobio filmski preokret (UZNEMIRUJUĆE)

Turska menja naziv, ali nije jedina: Ovo su države koje "nisu volele" svoje ime! (FOTO/VIDEO)

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike