U projektu učestvovao i srpski naučnik: Predstavljen uređaj koji dijagnostikuje kovid za samo nekoliko minuta

22.01.2022

11:25

0

Najsavremenija tehnika koristi rendgensku tehnologiju, upoređujući skenirane snimke sa bazom podataka od oko 3.000 slika, koje pripadaju pacijentima obolelim od kovida 19, zdravim osobama i osobama sa virusnom upalom pluća

U projektu učestvovao i srpski naučnik: Predstavljen uređaj koji dijagnostikuje kovid za samo nekoliko minuta
kovid - Copyright Printscreen Vimeo/UWS

Tehnologija veštačke inteligencije (AI) koju su razvili stručnjaci sa Univerziteta Zapadne Škotske (UVS), sposobna je da precizno dijagnostikuje kovid 19 za samo nekoliko minuta. U ovom revolucionarnom projektu koji bi mogao da 

Revolucionarni program je u stanju da otkrije virus mnogo brže od PCR testa, što obično traje oko 2 sata.

Istraživači se nadaju da će se ova tehnologija na kraju koristiti kako bi smanjila opterećenje na odeljenjima za hitne slučajeve, posebno u zemljama u kojima PCR testovi nisu lako dostupni.

Najsavremenija tehnika koristi rendgensku tehnologiju, upoređujući skenirane snimke sa bazom podataka od oko 3.000 slika, koje pripadaju pacijentima obolelim od kovida 19, zdravim osobama i osobama sa virusnom upalom pluća.

Zatim na scenu stupa proces veštačke inteligencije poznat kao duboka konvoluciona neuronska mreža, algoritam koji se obično koristi za analizu vizuelnih slika, za postavljanje dijagnoze. Tokom opsežne faze testiranja tehnika se pokazala tačnom u više od 98 odsto slučajeva.

Profesor Naim Ramzan, direktor Centra za istraživanje afektivnog i ljudskog računarstva za "SMART Environments Research Center" na UVS, predvodio je tim od tri osobe, u koji su takođe bili uključeni Gabriel Okolo i doktor Stamos Kacigijanis.

 

 

- Odavno postoji potreba za brzim i pouzdanim alatom koji može da otkrije kovid 19, a posebno izražena postala je sa širenjem omikron soja. Nekoliko zemalja nije u mogućnosti da sprovede veliki broj kovid testova zbog ograničenih alata za dijagnostiku, ali ova tehnika koristi lako dostupnu tehnologiju za brzo otkrivanje virusa - navodi Ramzan u izveštaju u kom su saopšteni rezultati istraživanja i dodaje:

- Simptomi kovida 19 nisu vidljivi na rendgenskim snimcima tokom ranih faza infekcije, pa je važno napomenuti da tehnologija ne može u potpunosti da zameni PCR testove. Međutim, i dalje može da igra važnu ulogu u suzbijanju širenja virusa, posebno kada PCR testovi nisu lako dostupni. Moglo bi da se pokaže kao ključno i potencijalno spasonosno sredstvo kada se dijagnostikuju teški slučajevi virusa, kao i da pomogne da se odredi koji tretman može biti potreban.

I jedan Srbin, profesor Milan Radosavljević, zamenik direktora za istraživanje, inovacije i angažman u UVS, učestvovao je u ovom projektu. 

 

 

- Ovo je istraživanje koje potencijalno menja sve. To je još jedan primer svrsishodnog, uticajnog rada koji se odvijao u UVS tokom pandemije, praveći istinsku razliku u borbi protiv kovida 19. Veoma sam ponosan na inicijativu i inovativnost koju su pokazali naši međunarodno poznati akademici u nastojanju da pronađu rešenja za hitne globalne probleme - rekao je Radosavljević.

Tim sada planira da proširi studiju, da proširi bazu podataka rendgenskih slika dobijenih različitim modelima rendgenskih mašina, kako bi procenio prikladnost pristupa u kliničkom okruženju.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike