Čemu se nada Brejvik, a šta poručuje psihijatar? Od ranog izlaska ništa, potpuni izostanak empatije!

19.01.2022

17:27

0

On i dalje pati od "asocijalnih, histrionskih i narcističkih" poremećaja ličnosti i potpuno mu nedostaje empatija

Čemu se nada Brejvik, a šta poručuje psihijatar? Od ranog izlaska ništa, potpuni izostanak empatije!
Anders Brejvik - Copyright Profimedia

Sudski psihijatar u sredu je rekao da je Anders Bering Brejvik opasan sada kao i kada je izveo najsmrtonosniji norveški napad 2011. godine, umanjujući njegove ionako male šanse za prevremeno puštanje na slobodu.

Neonacista Brejvik, koji je u dvostrukim napadima ubio 77 ljudi, osuđen je 2012. na 21 godinu zatvora, koja može biti produžena sve dok se smatra pretnjom.

On insistira na tome da se distancirao od nasilja i želi da bude uslovno pušten nakon što odsluži minimalni sudski period od 10 godina.

- Rizik od budućih akata nasilja nije se promenio od 2012. i 2013. kada sam uradio prve procene - rekla je psihijatar Rendi Rozenkvist na saslušanju.

On i dalje pati od "asocijalnih, histrionskih i narcističkih" poremećaja ličnosti i potpuno mu nedostaje empatija, rekla je Rozenkvist okružnom sudu u Telemarku.

Profimedia
 

Ona je govorila drugog dana ročišta koja se iz bezbednosnih razloga održavaju u fiskulturnoj sali zatvora "Skien" gde je Brejvik zatvoren.

Šta se dogodilo 2011?

Tog 22. jula 2011, desničarski ekstremista je pokrenuo kamion bombu u blizini vladinih kancelarija u Oslu, ubivši osam ljudi, pre nego što je ubio još 69 drugih, uglavnom tinejdžera, u letnjem kampu laburističke omladine na ostrvu Utoja.

Svedočenje Rozenkvista, jedinog psihijatra pozvanog u advokatsku komoru tokom saslušanja za uslovni otpust, smatra se ključnim u određivanju da li će Brejvik biti pušten na uslovnu slobodu, što većina stručnjaka veruje da je malo verovatno u ovoj fazi.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike