Da li kraljica može da smeni Džonsona zbog partijanja: Evo zašto postoji izuzetno mala mogućnost da će se to dogoditi

17.01.2022

14:08

0

Autor: 24sedam

Već se pojavilo dosta poziva da premijer Džonson podnese ostavku

Da li kraljica može da smeni Džonsona zbog partijanja: Evo zašto postoji izuzetno mala mogućnost da će se to dogoditi
AP Photo/Alastair Grant, Pool

Iako je u Velikoj Britaniji na čelu države kraljevska porodica, mnogi ne znaju prema kojim procedurama kraljica Elizabeta II može donositi najvažnije odluke.

Konkretno, može li da reaguje i smeni premijera Borisa Džonsona u jeku velikog nezadovoljstva koje je izbilo kada se saznala istina šta se sve događalo u njegovoj rezidenciji tokom strogih lokdauna.

Podsetimo, dok je Britancima bilo naređeno da se pridržavaju strogih korona mera zbog čega ni za praznike nisu mogli da budu sa svojim najmilijima, brojni političari i zvaničnici su uživali na žurkama u Dauning stritu.

Od Džonsona se traži da podnese ostavku. Britanski mediji su, stoga, objasnili da li kraljica može da ga razreši funkcije.

AP Photo/Alastair Grant, Pool
 

Tehnički, može. Međutim, male su šanse da će se to dogoditi.

Kraljica mora da ostane politički neutralna, jedino se mora sastajati redovno sa premijerom. Nakon izbora, monarh, kandidata koji je osvojio poverenje Doma komuna (donji dom britanskog parlamenta), postavlja na mesto premijera.

Pošto je Velika Britanija ustavna monarhija, većina monarhovih moći je krajnje ceremonijalna i o svemu odlučuje Vlada.

Ipak, kada je reč o smeni premijera ili suspendovanju parlamenta, veruje se da monarh mora nešto da preduzme kada su želje zakonodavstva u suprotnosti sa željom naroda.

Poslednji put kada je monarh uklonio premijera dogodilo se 1834. godine.

Kralj Vilijam IV smenio je lorda Melburna i pozvao je sera Roberta Pila da oformi vladu. Kako su navodili istoričari, tadašnji kralj je smatrao da je premijerova politika "politički ekstremna".

AP Photo/Frank Augstein, Pool
 

Kako premijer još može biti smenjen?

Britanskog premijera može smeniti Vlada kada mu poslanici izglasaju nepoverenje.

Procedura po kojoj se održava glasanje o poverenju utvrđeno je pravilima iz 2011. godine. Ukoliko poslanici izglasaju (ne)poverenje, to se mora usvojiti najkasnije u narednih 14 dana ili se raspisuju izbori.

Kako bi se izbegli izbori, aktuelna vlada mora da zadobije poverenje poslanika kako bi nastavila da rukovodi zemljom. Poslednji put je takvo glasanje održano 1979. godine kada je poražena manjinska vlada laburiste Džejmsa Kalahana.

Hoće li mu žurke doći glave?

Podsetimo, niz žurki koji je tokom karantina u Velikoj Britaniji održan u Dauning stritu napravio je ozbiljne probleme Borisu Džonsonu. Premijer je najmanje 12 puta uhvaćen u laži, a optužbe se samo nižu.

U aprilu prošle godine Engleska je bila u drugoj fazi postepenog popuštanja mera i bilo je dozvoljeno da se okupi šest osoba ili dve porodice na otvorenom.

Džonson je nedavno priznao da je i sam učestvovao na jednoj žurci u Dauning stritu u maju 2020, tokom prvog zaključavanja zbog koronavirusa u Londonu.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

Službenici u Dauning stritu organizovali su i dve proslave povodom ispraćaja dvojice službenika uz alkohol i glasnu muziku.

One su održane veče uoči sahrane princa Filipa u aprilu prošle godine i to dok je na snazi bila zabrana okupljanja, što je dodatno razbesnelo britansku javnost.

 

 

24sedam TV

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti