Posle erupcije vulkana u Tongi pogođen i Peru: Ekološka katastrofa zbog izlivanja nafte, plaže pocrnele, stradalo mnogo životinja (VIDEO)

20.01.2022

11:28

0

Nadležni su zatvorili tri najpogođenija područja

Posle erupcije vulkana u Tongi pogođen i Peru: Ekološka katastrofa zbog izlivanja nafte, plaže pocrnele, stradalo mnogo životinja (VIDEO)
ekološka katastrofa - Copyright Printscreen Youtube/10 News First

Vlasti Perua saopštile su da je zbog izlivanja nafte uz obalu te države došlo do "ekološke katastrofe". Kako se navodi, zbog talasa koji su usledili posle erupcije vulkana na Tongi iscurilo je više od 6.000 barela nafte iz rafinerije La Pampilja.

Nadležni su zatvorili tri najpogođenije plaže, a u saopštenju se navodi da je u tom području uočeno mnogo mrtvih životinja prekrivenih naftom. Zvaničnici ministarstva spoljnih poslova pozvali su operatera "Repsol" da plati odštetu.

- Ovo je najgora ekološka katastrofa koja se u poslednje vreme dogodila u blizini Lime i koja je ozbiljno naškodila stotinama ribarskih porodica. "Repsol" mora odmah da nadoknaditi štetu - napisalo je ministarstvo na Tviteru.

Portparolka kompanije Tina Van Den Val Bejk reagovala je na ove optužbe i odbacila odgovornost, rekavši da je do izlivanja došlo na ograničenom području.

- Mi nismo izazvali ovu ekološku katastrofu i ne možemo reći ko je odgovoran - rekla je ona u sredu.

Međutim, premijerka Perua Mirta Vaskez kasnije je novinarima rekla da kompanija "očito" nije imala plan za rešavanje problema izivanja nafte u slučaju nepredviđene situacije.

Tužioci su pokrenuli istragu o ulozi "Repsola" u incidentu, a ministarstvo zaštite životne sredine upozorilo je da bi kompanija mogla platiti kaznu od više od 34,5 miliona dolara.

Peruanski energetski regulator "Osinergmin" u međuvremenu je saopštio da je naredio zatvaranje jednog od četiri terminala rafinerije dok se ne utvrde uzroci izlivanja. Zvaničnici kažu da je curenje nanelo štetu na oko 18.000 kvadratnih kilometara zaštićenih zona u kojima žive retke biljne i životinjske vrste. U toku je i čišćenje oko tri kilometra plaža.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike