Tonga odsečena od sveta zbog prekinutog kabla, potvrđena tri smrtna slučaja (VIDEO)

18.01.2022

12:26

0

Smetnje u komunikacijama će biti otklonjene za dve nedelje

Tonga odsečena od sveta zbog prekinutog kabla, potvrđena tri smrtna slučaja (VIDEO)
tonga1 - Copyright CPL Vanessa Parker/NZDF via AP

Vlada Tonge potvrdila je danas tri smrtna slučaja u svom prvom zvaničnom izveštaju od subotnje vulkanske erupcije i cunamija, dodajući i da je počela evakuacija sa okolnih ostrva, uključujući jednog čitavog sela na ostrvu Mango.

U saopštenju je kabinet premijera potvrdio smrt 65-godišnje žene na ostrvu Mango i 49-godišnjeg muškarca na ostrvu Nomuka, kao i smrt britanske državljanke Anđele Glover.

Prijavljen je i broj povređenih osoba.

Profimedia
 

U saopštenju se navodi da je reč o "katastrofi bez presedana", i da napore u pružanju pomoći ometa pepeo koji pada iz vulkana.

Volonteri su danas čistili pistu glavnog aerodroma kako bi omogućili da avioni dovoze preko potrebnu vodu za piće i zalihe hrane.

Vlada je u saopštenju navela da je internet isključen, ali da su neke lokalne telefonske usluge dostupne i da je u toku rad na obnavljanju pune komunikacije.

Letovi su privremeno obustavljeni, a rute pomorskog saobraćaja su u prekidu.

Agencia Meteorológica de Japón vía AP
 

Presečen komunikacioni kabl

Arhipelag Tonga bi danima ili čak nedeljama mogao biti odsečen od ostatka sveta zbog poteškoća u popravci jedinog podmorskog komunikacionog kabla, koji je presečen tokom masivne erupcije vulkana.

Eksplozija vulkana Hunga Tonga-Hunga Hapai poslala je talase cunamija preko Tihog okeana, da bi u jednom trenutku u vodama na oko 37 kilometara od obale došlo do prekida podmorskog komunikacionog kabla kojim upravlja operater “Tonga Cable Ltd”.

Međutim, popravka ključne optičke veze Tonge, koja se u dužini od 827 km proteže do Fidžija, zavisi od dolaska jednog specijalizovanog broda koji je sada danimima udaljen budući da se nalazi u Port Moresbiju, glavnom gradu Papue Nove Gvineje.

- Generalno gledano, da bi sve stvari bile u redu, trebalo bi oko dve nedelje - izjavio je Krejdž Slots, direktor marketinga i prodaje u kompaniji “Southern Cros s Cable Network".

 

 

Samo osam ili devet dana bi, prema njegovim rečima, bilo potrebno specijalnom brodu “Reliance” za popravku kablova da stigne do pogođenog područja, dok je posadi takođe potrebna posebna bezbednosna dozvola za boravak.

BONUS VIDEO

- Njegova sposobnost popravke bi takođe zavisila od bilo kakve vulkanske aktivnosti - dodao je Slots.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike