Blinken obećao pisani odgovor SAD, Lavrov otkrio detalje sastanka: Veliko je pitanje ko kome predstavlja pretnju

21.01.2022

14:55

0

Američki državni sekretar tražio je još vremena, dok je ruski ministar spoljnih poslova istakao da ništa nije zaključeno dok Moskva ne dobije adekvatan odgovor

Blinken obećao pisani odgovor SAD, Lavrov otkrio detalje sastanka: Veliko je pitanje ko kome predstavlja pretnju
Entoni Blinken i Sergej Lavrov - Copyright Tanjug/AP Photo/Alex Brandon, Pool

Sjedinjene Američke Države dostaviće sledeće nedelje pisani odgovor na rusku inicijativu za garantovanje bezbednosti, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken posle razgovora sa ruskim ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovim u Ženevi.

- Rekao sam mu da, nakon konsultacija koje ćemo imati narednih dana sa saveznicima i partnerima, očekujemo da ćemo sledeće sedmice moći detaljnije u pisanoj formi da podelimo sa Rusijom naše brige i ideje. Dogovorili smo se za dalje razgovore psole toga - rekao je on, prenosi TASS.

Blinken je rekao da je Vašington pristao da pruži pisane napomene Rusiji nakon što je Moskva zahtevala bezbednosne garancije, uključujući obećanje da Ukrajina nikada neće moći da se pridruži NATO-u, preneo je Rojters.

Blinken je naveo da je razgovor sa ruskim ministrom spoljnih poslova bio direktan, iskren i koristan i da je važno da se diplomatski proces o bezbednosnim pitanjima nastavi.

Američki državni sekretar istakao je da će se Moskva suočiti sa brzim, ozbiljnim i ujedinjenim odgovorom u slučaju da napadne Ukrajinu.

Tanjug/Martial Trezzini/Keystone via AP
Entoni Blinken

- Bili smo jasni - ako se ruska vojna snaga bude kretala preko granice Ukrajine, to je obnovljena invazija. Naići će na brz, ozbiljan i ujedinjen odgovor Sjedinjenih Američkih Država i naših partnera i saveznika - rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Ženevi i dodao da je Vašington tokom razgovora nastojao da utvrdi da li je Moskva spremna da krene diplomatskim putem da ublaži tenzije oko Ukrajine, kao i da su se obe strane složile da je važno da se diplomatski proces nastavi.

"Nato radi protiv Rusije"

Sergej Lavrov, sa druge strane, izjavio je posle sastanka sa američkim državnim sekretarom da Rusija nikada nije bila pretnja ukrajinskom narodu i da ne namerava da napadne Ukrajinu.

- Želim još jednom da podsetim one koji se bave analizom naših stavova da Rusija nikada i nigde, nijednom, nije bila pretnja ukrajinskom narodu - rekao je Lavrov novinarima, preneo je Sputnjik.

On je podsetio i na to da je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski javno rekao da treba poslati u Rusiju one njegove sugrađane koji sebe doživljavaju kao Ruse i nazvao smećem one koji se u Donbasu bore protiv državnog terorizma od strane kijevskog režima.

- Ko kome predstavlja pretnju i u šta te pretnje mogu da se pretvore - veliko je pitanje. Rusija nema nameru da napadne Ukrajinu - kazao je Lavrov komentarišući navodne pretnje Rusije Kijevu.

Rekao je i da tokom razgovora ponovio zahtev Moskve o neširenju NATO na istok i dodao da je Blinken obećao da će Amerika izneti svoj stav prema toj obavezi.

Tanjug/Jean-Christophe Bott/Pool via AP
Sergej Lavrov

- NATO radi protiv Rusije i zbog toga se Moskva izjašnjava protiv širenja bloka na istok. Taj savez je bio formiran protiv SSSR-a, a sada radi protiv Rusije - istakao je šef ruske diplomatije.

On je dodao da su se na sastanku ponovo mogli čuti neki od argumenata SAD u prilog slobode izbora Alijanse.

Prema rečima Lavrova, Rusija ne isključuje da je sva histerija koju je Zapad podigao oko Ukrajine usmerena na to da se prikrije kurs Kijeva u pravcu neispunjavanja obaveza iz kompleksa mera "Minsk 2".

- Još jednom sam ga pozvao da iskoristi uticaj na kijevski režim kako bi ga primorao da se urazumi i prestane da sabotira taj najvažniji dokument - rekao je Lavrov.

Žalosno je, kako kaže, što odrasli ljudi odmeravaju ko je bolji i jači, a ne razmišljaju o tome kako da svet učine bezbednim.

Istakao je i da Rusija smatra da se pitanjem Ukrajine treba detaljno baviti, ali da se tema arhitekture evropske bezbednosti svoditi na to.

Razgovore je ocenio kao korisne i otvorene, ali je naglasio da se procena o tome u kom pravcu idu pregovovori, ispravnom ili ne, može doneti tek kad Rusija dobije nekakvu reakciju SAD na papiru povodom predloga o garancijama bezbednosti.

Lavrov je rekao da razmeštanje ruskih vojnih baza u Latinskoj Americi, konkretno u Venecueli i na Kubi, nije bilo tema razgovora, kao i da Blinken nije pokretao pitanje pomoći ODKB (Organizacije Ugovora o kolektivnoj bezbednosti) Kazahstanu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike