Pala odluka bez obzira na upozorenja Rusije: Amerika šalje oružje u Ukrajinu!

20.01.2022

13:24

0

Bajdenova administracija će, kako tvrdi, takođe započeti proces isporuke protivoklopnih projektila, municije i druge opreme vredne 200 miliona dolara

Pala odluka bez obzira na upozorenja Rusije: Amerika šalje oružje u Ukrajinu!
AP22020041850813 - Copyright AP Photo

Stejt department je odobrio ozvozne dozvole za tri saveznika iz NATO-a, omogućivši im da prenesu oružje proizvedeno u SAD u Ukrajinu, što je usledilo nakon tvrdnji da se Rusija priprema za okupaciju susedne zemlje.

Zahtevi Letonije, Estonije i Litvanije primljeni su poslednjih nedelja, a poslednji od ta tri je odobren u sredu nakon što je stigao prethodne noći, rekao je neimenovani zvaničnik administracije koji je zahtevao da ostane anoniman.

Bajdenova administracija će, kako tvrdi, takođe započeti proces isporuke protivoklopnih projektila, municije i druge opreme vredne 200 miliona dolara u Ukrajinu u narednim danima.

Prema propisima o kontroli izvoza, tri zemlje su morale da dobiju odobrenje od Stejt departmenta pre nego što prebace svoje oružje u Ukrajinu. Zvaničnik administracije je odbio da navede konkretno oružje koje je odobreno za prenos.

Odobrenja dolaze u trenutku kada američki zvaničnici neprestano trube o navodnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu.

- Evropski saveznici imaju ono što im je potrebno da napreduju u pogledu dodatne bezbednosne pomoći Ukrajini u narednim danima i nedeljama - rekao je portparol Stejt departmenta.

- U bliskoj smo vezi sa našim ukrajinskim partnerima i našim saveznicima u NATO-u po ovom pitanju i koristimo sve raspoložive alate za bezbednosnu saradnju koji su nam dostupni, uključujući ubrzavanje ovlašćenih transfera opreme američkog porekla od drugih saveznika - saopštili su iz Stejt departmenta.

Zasada je nejasno kada će oružje stići u Ukrajinu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike