Uzdržana Analena Berbok i odlučni Lavrov: Susret potvrdio neslaganje oko Ukrajine, nespretna Nemica pokušala da promeni temu

18.01.2022

15:47

0

Ministarka spoljnih poslova Nemačke sve vreme je pokušavala da stavi akcenat na borbu protiv klimatskih promena

Uzdržana Analena Berbok i odlučni Lavrov: Susret potvrdio neslaganje oko Ukrajine, nespretna Nemica pokušala da promeni temu
Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je danas u Moskvi nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim da bez najveće zemlje, Rusije, nije moguće savladati klimatsku krizu, a da se u vezi s Ukrajinom pokazalo da postoje suprotni stavovi.

Berbok i Lavrov su na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavili da postoje razlike u stavovima o osnovnim pitanjima, dok se Lavrov požalio na antirusko raspoloženje u EU.

Istakao je i da Rusija očekuje odgovore na NATO aktivnosti u istočnoj Evropi.

Takođe, kazao je da očekuje da će Nemačka od svojih ukrajinskih partnera zahtevati razjašnjenje aktuelnih pitanja.

Berbok je rekla da je teško ne razumeti kao pretnju ruske vojnike na ukrajinskoj granici, dodajući da je Rusija zatražila bezbednosne garancije, a da je nemačka vlada zainteresovana za ozbiljne razgovore o većoj bezbednosti.

Tanjug/Russian Foreign Ministry Press Service via AP
 

Ocenila je i da je sada važno da se izgradi Normandijski format, te da Berlin smatra da treba dalje raditi na sprovođenju sporazuma iz Minska.

- Imamo obavezu da naše narode zaštitimo od rata i nasilja - kazala je Berbok, dodajući da se nada da je ovo bio početak „iskrene razmene“ stavova.

Lavrov je kazao da je Kijev sabotirao sporazum iz Minska, a da se ruski vojnici nalaze na ruskoj teritoriji, ukazujući da NATO primenjuje dvostruke aršine.

- Mi nikome ne pretimo. Naprotiv, spoznajemo pretnju prema Rusiji - naveo je Lavrov.

Upitan da li je moguće da će uskoro doći do novog sastanka na nivou šefova diplomatija Normandijskog formata, Lavrov je kazao da Rusija nije zainteresovana za šou ukrajinskog predsednik Volodimira Zelenskog, „koji te skupove koristi kako bi rekao da se sastao sa visokim zvaničnicima", već da Moskva želi ozbiljne razgovore o sadržaju sporazuma.

Berbok je napomenula da Rusija i Nemačka imaju različite stavove o sporazumu iz Minska, a kad je reč o borbi protiv klimatskih promena, kazala je da je neophodna saradnja.

Dodala je da su potrebna i zajednička pravila na koje se sve strane mogu osloniti.

- Nemamo drugi izbor nego da branimo naša pravila, čak iako ona imaju visoku cenu - rekla je Berbok i pomenula slučaj zatvorenog ruskog opozionirana Alekseja Navaljnog.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti