Monstrum Brejvik želi da izađe iz zatvora, tokom ročišta pokazao nacistički pozdrav (VIDEO)

18.01.2022

13:36

0

Već se žalio na nehumane uslove iako ima ćeliju sa tri prostorije

Monstrum Brejvik želi da izađe iz zatvora, tokom ročišta pokazao nacistički pozdrav (VIDEO)
Profimedia

Masovni ubica Anders Bering Brejvik danas je prilikom ulaska u sudnicu na ročište za uslovni otpust salutirao nacističkim pozdravom.

Na ročištu će biti odlučeno da li Brejvik treba da bude pušten nakon što je proveo više od decenije iza rešetaka. 

Brejvik, krajnje desničarski ekstremista, ubio je 77 ljudi u najgorem zločinu u mirnodopsko vreme u Norveškoj u julu 2011. godine. On je prvo ubio osmoro auto-bombom u Oslu, a zatim 69, većinom tinejdžera, pobio je vatrenim oružjem u omladinskom kampu Laburističke partije.

Obrijane glave i obučen u tamno odelo, Brejvik je prstima napravio znak bele rase pre nego što je podigao desnu ruku u nacistički pozdrav da bi signalizirao svoju krajnje desničarsku ideologiju kada je ušao u sud. Takođe je nosio natpise, štampane na engleskom, uključujući i jedan na kome je pisalo "Zaustavite svoj genocid nad našim belim nacijama" i "Nacistički građanski rat".

Obraćajući se sudiji, Brejvik je sebe opisao kao poslaničkog kandidata.

Brejvik, koji sada ima 42 godine, izdržava maksimalnu kaznu od 21 godine u Norveškoj, koja se može produžiti na neodređeno vreme ako se smatra da je stalna pretnja po društvo.

Sud Telemark u Skienu, jugozapadno od glavnog grada, gde Brejvik služi kaznu, saslušaće slučaj ove sedmice nakon što je kancelarija državnog tužioca u Oslu prošle godine odbila Brejvikov zahtev za prevremeno puštanje na slobodu.

- Naš stav je da je neophodno da se nastavi zatvorska kazna da bismo zaštitili društvo - rekla je tužiteljka Hulda Karlsdotir uoči saslušanja.

Profimedia
 

Postupak će se odvijati najviše četiri dana u zatvorskoj fiskulturnoj sali preuređenoj u improvizovanu sudnicu, a odluka se očekuje sedam dana kasnije. Ako njegov zahtev za puštanje na slobodu bude odbijen, Brejvik, koji je promenio svoje zvanično ime u Fjotolf Hansen, može da se prijavi za novo ročište za uslovnu kaznu za godinu dana, izjavila je Karlsdotirova.

Brejvik je izgubio slučaj za ljudska prava 2017. kad je apelacioni sud poništio odluku nižeg suda da je njegova izolacija u ćeliji sa tri sobe bila nehumana. Evropski sud za ljudska prava odbio je naknadnu žalbu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Agencije

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti