"Takve sankcije nisu videli": Bajden pretio Putinu, Zaharova skrenula pažnju na "kriminalni propust" američkih novinara

20.01.2022

10:09

0

Na konferenciji za medije američki predsednik odgovarao je na mnoga pitanja, ali su jedno propustili da mu postave

"Takve sankcije nisu videli": Bajden pretio Putinu, Zaharova skrenula pažnju na "kriminalni propust" američkih novinara
Tan2022-1-20_624315_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džozef Bajden saopštio je da Amerika Rusiji sprema sankcije kakve Vladimir Putin do sada nije video.

Odgovarajući na pitanje zbog čega misli da pretnja novim sankcijama može uticati na ruskog lidera, Bajden je rekao: "Zato što on nikad nije video takve sankcije koje sam obećao da ću uvesti ako se odluči na taj korak (na invaziju na Ukrajinu)".

- Ako ruske vlasti učine ono za šta su sposobne sa svojim snagama koncentrisanim na granici, to će biti katastrofa za Rusiju - rekao je Bajden na konferenciji za novinare.

- Ako uđu u Ukrajinu, platiće. Njihove banke neće moći da koriste dolare - dodao je on.

On smatra da se ruski predsednik Vladimir Putin nalazi pred izborom: deeskalacija i politika ili konfrontacija i posledice.

Ipak, on je siguran da Putin ne želi rat.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
 

- Da li mislim da će on testirati Zapad, SAD i NATO? Mislim da, da - odgovorio je Bajden, naglasivši da poslednja tri sastanka sa Rusijom o bezbednosti nisu dala nikakve rezultate.

Osvrnuvši se na ranije razgovore sa ruskim predsednikom, istakao je da su oni umeli i da se razumeju.

Što se tiče stupanja Ukrajine u NATO, on smatra da su male šanse da se to desi u skorije vreme, pošto im predstoji mnogo toga da urade u sferi demokratije. Bajden je podsetio da je Kijevu do sada isporučeno naoružanje u vrednosti od 600 miliona dolara.

Zaharova zagrmela

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova kritikovala je američke novinare koji su prisustvovali obraćanju američkog predsednika.

Naime, njena kritika se odnosi na to da su novinari u Beloj kući Bajdena pitali o napadu Rusije na Ukrajinu, ali su se, kako ističe Zaharova, uzdržali od pitanja o širenju NATO-a, prenosi ruska agencija TASS.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
 

- Iznenađujuće je kako su američki novinari tokom Bajdenove konferencije za štampu govorili o napadu Rusije na Ukrajinu, ponašajući se kao da nikada nisu čuli za širenje NATO-a na istok i obaveze zapadnih zemalja koje se tiču nedeljivosti bezbednosti. Kao da ne znaju ništa o provokacijama Kijeva i podršci koju dobija od Vašingtona - izjavila je Zaharova na Telegramu.

Ona je takvo ponašanje novinara ocenila kao "kriminalan propust".

Kako navodi TASS, Zapad i Kijev u poslednje vreme šire navode o potencijalnoj ruskoj invaziji na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao kao “prazne i neosnovane” tvrdnje, odnosno kao trik Zapada da izazove eskalaciju tenzija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike