Gejts strahuje od sledeće pandemije: Mogla bi da bude smrtonosnija od kovida

20.01.2022

14:17

0

Milijarder se aktivno priprema i ne žali para

Gejts strahuje od sledeće pandemije: Mogla bi da bude smrtonosnija od kovida
AP21292381511908 - Copyright Leon Neal/Pool Photo via AP

Milijarder i suosnivač Majkrosofta Bil Gejts upozorio je na buduće pandemije koje bi mogle da budu gore od koronavirusa.

O ovome je pričao nakon obećanja da će Fondacija Bila i Melinde Gejts dati 150 miliona dolara Koaliciji za inovacije u pripremi za epidemiju (CEPI).

Donacija će biti iskorišćena za borbu protiv kovida 19, kao za sve potrebne pripreme za buduće pandemije.

- Dok se svet bori sa virusom koji se brzo razvija, potreba za novim alatima koji spasavaju život nikada nije bila hitnija. Naš rad u proteklih 20 godina naučio nas je da rano ulaganje u istraživanje i razvoj može spasiti živote i sprečiti najgore moguće scenarije. Pre pet godina, nakon epidemija ebole i virusa zika, naša fondacija je pomogla da se pokrene CEPI. Danas povećavamo našu posvećenost i obećavamo dodatnih 150 miliona dolara kako bismo pomogli CEPI-ju da ubrza razvoj bezbednih i efikasnih vakcina protiv novih varijanti koronavirusa i da se pripremi, a možda čak i spreči, sledeću pandemiju - rekao je Gejts.

CEPI ima cilj da obezbedi da vreme potrebno za proizvodnju vakcina bude najviše 100 dana.

Prema pisanju "Indipendenta", Gejts je iskoristio priliku da apeluje na vlade da daju doprinos kako bi se sprečilo širenje budućih pandemija koje bi mogle uključivati mnogo veći broj smrtnih slučajeva od pandemije kovida.

Gejts fondacija je osnovala CEPI 2017. zajedno sa Velcomom, Svetskim ekonomskim forumom, kao i uz podršku Norveške i Indije, što je usledilo nakon epidemije ebole.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike