Predsednik Državne dume: NATO koristi „rusku pretnju" kao izgovor za okupaciju Ukrajine

18.01.2022

15:16

0

Kako kaže, Zapad mora da prestane sa „sankcionom retorikom i zastrašivanjem Rusije“ jer to nije efikasno

Predsednik Državne dume: NATO koristi „rusku pretnju" kao izgovor za okupaciju Ukrajine
Michael Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Glasine koje se šire sa Zapada o navodnoj predstojećoj invaziji Rusije na Ukrajinu mogu da se protumače kao priprema NATO-a da okupira Ukrajinu, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.

- Sve to može da se posmatra kao medijska priprema za napredovanje Alijanse na teritoriju Ukrajine. Njihovi savetnici su već tamo, kao i instruktori, a sada razmišljaju kako da opravdaju uvođenje trupa. Drugim rečima, NATO nastoji da okupira Ukrajinu - istakao je Volodin, otvarajući prolećno zasedanje parlamenta i dodavši da Moskva ne može to da dozvoli iz bezbednosnih razloga.

- Moramo da učinimo sve radi očuvanja mira. A to pitanje je upravo pitanje očuvanja mira. Stoga ne možemo da dozvolimo da NATO uvede svoje snage na teritoriju Ukrajine. To je pitanje bezbednosti naših građana, pitanje bezbednosti građana evropskih država - napomenuo je, kako prenosi Sputnjik, predsednik Dume.

Istovremeno, on je upozorio da je Rusija spremna na odgovor ukoliko Amerika ne pruži garancije o neširenju NATO-a na Istok.

- Za nas je imperativ da SAD i NATO pruže pravno obavezujuće dugoročne garancije na papiru. Reč je o neširenju NATO-a na Istok, nerazmeštanju udarnog oružja u blizini ruskih granica, kao i vraćanju vojnih potencijala i infrastrukture Alijanse u Evropi u stanje status kvo od 1997. godine - objasnio je političar.

Vjačeslav Volodin; AP Photo/Pavel Golovkin, File
 

Odluka je sada na strani Vašingtona, naglasio je Volodin, dodajući da Moskva ima čime da odgovori.

Prema njegovim rečima, „upravo agresivno delovanje Amerike u neposrednoj blizini ruskih granica i ignorisanje njenih 'crvenih linija' primoravaju Rusku Federaciju da traži zaključivanje novih obavezujućih sporazuma“ koji osiguravaju bezbednost Evrope i celog sveta.

- Vašingtonu su upućeni konkretni predlozi čiji je cilj zaštita naših građana i evropskih zemalja od eksplozivnih pretnji i nepredvidivog razvoja događaja“, dodao je, ističući da inicijativa ruskog predsednika osigurava bezbednost celog sveta.

SAD spoljnu politiku zasniva na pretnjama

On je takođe apelovao na Vašington da prilagodi spoljnopolitičke prioritete svoje zemlje.

- SAD moraju da revidiraju doktrinu svoje spoljne politike i da prestanu da prete. To neće doneti ništa osim komplikacija u odnosima - smatra predsednik Državne dume.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko
 

Kako kaže, Zapad mora da prestane sa „sankcionom retorikom i zastrašivanjem Rusije“ jer to nije efikasno.

U poslednje vreme Zapad optužuje Rusiju da navodno priprema invaziju na Ukrajinu i da u prilog tome ide i činjenica je Moskva značajno pojačala vojno prisustvo kod granica Ukrajine. Rusija odlučno odbacuje te optužbe kao neosnovane i opasne i ističe da vojne snage premešta na svojoj teritoriji u skladu sa Ustavom a da Zapad sve to koristi kao izgovor za dalje širenje na Istok.

Zbog toga je ruski predsednik Vladimir Putin zatražio pisane, pravno obavezujuće, garancije Zapada da se neće dalje širiti prema ruskim granicama i da u tom delu Evrope neće raspoređivati naoružanje.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti