Dve godine su uspeli da izbegnu koronavirus, a onda su dozvolili avionu da sleti: Iz njega izašlo 36 zaraženih, vlasti panično uvele mere

19.01.2022

11:43

0

Do leta iz Fidžija registrovane su svega dve infekcije, a radilo se o osobama na dva broda

Dve godine su uspeli da izbegnu koronavirus, a onda su dozvolili avionu da sleti: Iz njega izašlo 36 zaraženih, vlasti panično uvele mere
Profimedia

Ostrvska država u Tihom okeanu, Kiribati, uspela je da se čak dve godine zaštiti od koronavirusa, ali je sada prvi avion kojem je data dozvola za sletanje dovezao 36 inficiranih kovidom 19.

Avion sa Fidžija prevozio je 54 potpuno imunizovana putnika, koji su pre poletanja uradili tri kovid testa koja su bila negativna, saopštila je vlada Kiribata.

Međutim, po sletanju u Kiribate čak 36 putnika bilo je pozitivno na koronavirus.

Oni su smešteni u centar za karantin, gde su, kako stvari stoje, nastavili da šire virus.

Naime, jedan zaposleni centra, kako su potvrdile vlasti Kiribata, zaražen je koronom.

Kako bi sprečili širenje virusa izvan centra za karantin, vlasti su uvele epidemiološke mere koje predviđaju noćnu zabranu kretanja građana, kao i obavezu nošenja maski.

Takođe, zabranjeni su svi skupovi sa više od deset ljudi, a ograničena je i prodaja alkohola.

Kiribati, koji imaju oko 120.000 stanovnika, iz straha od širenja pandemije još u martu 2020. zatvorili su u potpunosti svoje granice.

Do leta iz Fidžija registrovane su svega dve infekcije, a radilo se o osobama na dva broda.

Kiribati su među najsiromašnijim zemljama sveta i imaju ograničene mogućnosti za lečenje, pa hitni slučajevi moraju da budu prebačeni na Novi Zeland ili u Australiju.

Bonus video

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug