Političke turbulencije pred predsedničke izbore u Italiji: Poslanici nesložni, Dragi strepi, Berluskoni se nada

18.01.2022

20:26

0

Sledećeg ponedeljka članovi parlamenta odlučiće ko će biti naredni predsednik njihove zemlje, a u opticaju su čak tri imena

Političke turbulencije pred predsedničke izbore u Italiji: Poslanici nesložni, Dragi strepi, Berluskoni se nada
AP22004392885128 - Copyright AP Photo/Sandro Pace

Krhka politička ravnoteža Italije ponovo ulazi u turbulentni period. Zemlja se približava 24. januaru, kada njen parlament mora da počne da glasa za novog predsednika. Međutim, političari koji se nalaze u parlamentu ne slažu se oko toga ko bi trebalo da bude predsednik njihove zemlje.

Glasanje se odvija tajno, a prema tradiciji političara, u pozadini se sve vreme sklapaju zakulisni dogovori među najvišim zakonodavcima, bez obzira na pokušaje lidera stranaka da ubede članove svojih partija da se usklade.

Dok je levica decenijama dominirala u predsedništvu, desničarski savez sada ima više glasova, što znači da bi trebalo da budu u stanju da odlučuju. Silvio Berluskoni (85), trostruki premijer Italije, opstruirao je sve značajne pregovore tajnom kampanjom, kršeći tradiciju u pokušaju da se još jednom vrati u politiku.

Tu je, zatim, premijer Mario Dragi, čiji bi međunarodni značaj dobro poslužio Italiji. Ali unutar parlamenta, gde lični interes i svrsishodnost mogu nadmašiti ideale, protivljenje raste zbog straha da bi pomeranje Dragija sa mesta premijera na poziciju predsednika moglo da dovede do raspada vladajuće koalicije, a onda i do prevremenih izbora. Nedavna anketa među parlamentarcima pokazala je da bi samo svaki treći bio spreman da glasa za Dragija.

Čak i prećutno priznanje Dragija da bi mogao da postane predsednik narušava koheziju vladajuće većine i njenu sposobnost da deluje.

Mario Dragi; Fabio Frustaci/Pool Photo via AP, File
 

To je rezultiralo ponovnom političkom disfunkcijom u zemlji, jer proces razotkriva pukotine koje su ometale italijansku politiku pre nego što je Dragi, bankar koji je bio van politike, preuzeo vlast u februaru 2021. Na sve to, bilo kakva politička neizvesnost izazvana prevremenim izborima mogla bi da ugrozi sposobnost Italije da usvoji reforme koje zahteva EU, a koje su potrebne da bi zemlja dobila neophodna sredstva za oporavak od pandemije.

- Stranke su već podeljene po frakcijama, i liderima je teško da se drže zajedno - rekao je Frančesko Klementi, profesor na odseku političkih nauka na Univerzitetu u Peruđi. Predsednička trka, dodao je, čini te podele očiglednijim, jer lideri ne mogu da nametnu svoje kandidate.

Italijanski predsednici služe sedmogodišnji mandat i konvencionalno ne traže ponovni izbor. Aktuelni predsednik Serđo Matarela nagovestio je da će slediti tradiciju i povući se nakon izbora u januaru, uprkos željama nekih da on ostane na poziciji kao sila stabilnosti.

Domino efekat

Upražnjeno mesto koje je na čekanju sada potresa političke krugove, pa su ideološki protivnici ponovo krenuli jedni na druge.

- Nedostatak poverenja preovladava u celom političkom sistemu, uključujući i političke lidere, postojeće saveze i političke partije - rekao je Volfango Pikoli, specijalista za političke rizike u konsultantskoj kući "Teneo".

Potresi su povećali mogućnost da se Dragijeva vladajuća koalicija raspadne, bez obzira na to da li će ostati premijer ili postati predsednik, što bi dovelo do prevremenih izbora.

Mario Dragi; AP Photo/Domenico Stinellis
 

Ako se to dogodi, antiestablišmentski Pokret 5 zvezda najviše bi izgubio. Nakon što se koaliciona vlada koju je predvodio srušila početkom 2021, što je dovelo do Dragijevog uspona, politička grupa se borila sa krizom identiteta pokušavajući da se ponovo pokrene pod novim liderom, bivšim premijerom Đuzepeom Konteom.

Popularnost Pokreta 5 zvezda pala je u anketama od izbora 2018. i zakonodavno telo se suočava sa planiranim rezovima na sledećim izborima, što znači da se očekuje da dva od tri poslanika neće opstati posle sledećeg glasanja. Zato mnogi od poslanika ove stranke, posebno oni koji nemaju profesionalne karijere kojima se mogu vratiti, očajnički žele da odlože izbore do sledećeg zakazanog glasanja 2023.

- Svi samo pokušavaju da prežive. Pokret je prirodno anarhičan, ali trenutno je pas koji jede psa, džungla - rekao je jedan instajder iz Pokreta 5 zvezda.

U pokušaju da poboljša progresivne akreditive Pokreta 5 zvezda, Konte je više puta rekao da bi sledeći predsednik trebalo da bude žena, protivteža listi kandidata koji su uglavnom bledi i nezanimljivi muškarci ili bivši premijeri.

Međutim, ne slažu se svi sa njegovim mišljenjem. Grubo ignorišući Konteove signale, grupa poslanika iz Pokreta 5 zvezda traži da Matarela ostane predsednik još sedam godina, čime bi Dragi ostao na mestu premijera.

Dok je Matarela više puta ukazivao da ne želi drugi mandat, njegove pristalice smatraju da bi to bilo u nacionalnom interesu.

Silvio Berluskoni; AP Photo/Gregorio Borgia
 

Spor je otvorio debatu o tome da li je Konte izgubio autoritet u svom pokretu.

- Istina je da ni Konte ni Pokret 5 zvezda više ništa ne kontrolišu - napisao je bivši premijer Mateo Renci, lider centrističke partije Italija Viva u svom biltenu.

Demokratska stranka levog centra je još jedna grupa u kojoj postoje previranja oko predsedničke trke.

Lider stranke Enriko Leta prvobitno je podržao Dragija za predsednika, ali nije mogao da pridobije svoje poslanike, koji su se plašili da Leta želi prevremene izbore kako bi očistio poslanike izabrane pod starim režimom stranke i zamenio ih svojim ljudima.

Nakon što je nekoliko demokratskih frakcija jasno stavilo do znanja da favorizuje drugi mandat Matarele, Leta je ove nedelje promenio kurs rekavši: „Matarela bi bio najbolji“.

Podele na desnoj strani

Ovo nije prvi put da se demokrate muče sa predstavljanjem jedinstvenog fronta u predsedničkoj trci. Demokrate su 2015. zvanično podržale Romana Prodija, ali su ga napustile tokom tajnog glasanja.

Desnica je možda još više razjedinjena nego levica.

Berluskoni je dugo imao san da postane predsednik, želeći da iza sebe ostavi skandal o zloglasnim "bunga-bunga" seksualnim žurkama i učvrsti svoje dugotrajno nasleđe međunarodnog državnika.

Silvio Berluskoni; AP Photo/Andrew Medichini
 

Iako je malo verovatno da bi mogao da prikupi potrebne glasove za pobedu, Berluskoni očekuje da će njegovi partneri u desničarskom savezu ispuniti obećanje i podržati ga kao predsednika.

Ipak, ta podrška od saveznika kao što su Đorđo Meloni, koji vodi krajnje desničarsku Braću Italije, i Mateo Salvini, iz populističke Lige, bila je mlaka. Salvini je prvobitno rekao da se zalaže za to da taj posao preuzme "branilac desnog centra", ali je izbegavao da imenuje Berluskonija sve do prošlog četvrtka. U međuvremenu, Meloni, koji će imati koristi od prevremenih izbora i stoga bi mogao da podrži Dragija, rekao je da su „plan B i C“ neophodni.

Kontinuirana neizvesnost otežava Dragiju upravljanje ionako nezgrapnom koalicijom. Poslanici Lige nedavno su blokirali nove zahteve za vakcinaciju protiv koronavirusa, ometajući Dragija da se pokaže na polju u kom je do sada imao uspeha, a neslaganje između koalicionih partnera primoralo je Dragija na nezgodan kompromis kada su u pitanju novi zahtevi za vakcinaciju osoba starijih od 50 godina.

Kako se predsednička trka zahuktava, poslednjih nedelja Dragi je „još uvek bio u stanju da uradi nešto, ali ne sa istom odlučnošću“, rekao je Pikoli, analitičar političkog rizika, takođe ukazujući na „neambiciozan budžet“ kao drugi primer.

Imajući u vidu svoj potencijalni prelazak na mesto predsednika, Dragi sada „ne može da se suprotstavi liderima u meri u kojoj bi to moglo da bude potrebno da bi progurao svoju agendu“, dodao je Pikoli, rekavši da je italijanski premijer sada prisiljen da napravi kompromis.

Mario Dragi; AP Photo/Andrew Medichini
 

Dragi je na konferenciji za novinare insistirao na tome da takva „razlika u mišljenjima“ „nije nova niti dramatična“ i da nije odraz bilo kakvog manjeg autoriteta.

Mnogi poslanici smatraju da bi, ako Dragi žele da postane predsednik, morali da dobiju kredibilan plan o tome ko bi mogao da ga nasledi na mestu premijera da bi uspeli da održe svoju raznoliku koaliciju do sledećih zakazanih izbora 2023. Do sada se taj plan nije pojavio.

- Niko ne može da reši problem pronalaženja premijera koji bi zamenio Dragija - rekao je poslanik Stefano Čekanti, demokrata.

- Prosečan poslanik iz Partije 5 zvezda glasaće samo za Dragija uz garanciju da neće biti novih izbora, ali to niko ne može da garantuje - rekao je insajder Pokreta 5 zvezda za "Politiko".

Ako Dragi ipak ostane premijer, verovatno sa rekonstrukcijom kabineta i novim mandatom, stariji predsednik bi mogao da dođe na to mesto i da ne služi ceo sedmogodišnji mandat, ostavljajući Dragiju otvorena vrata da postane predsednik za godinu ili dve.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike